„Americký“ pivovar v Rači otvoria už v septembri

dUb Brewing 02

Ak by sme to spriemerovali, na Slovensku otvorí svoje brány každý mesiac jeden nový pivovar. Zväčša nesú prvky originality, viac-menej však zapadajú do akéhosi slovenského priemeru. Jeden pivovar však na Slovensko prináša niečo úplne nové. Obrazne by sme mohli povedať, že už o pár dní pribudne na našom trhu americký pivovar. Ponesie meno dUb Brewery Company a jeho sládkom a majiteľom je Američan Matthew Wirtz. „Pivovar je kompletný. Otvárať chceme v septembri. Termín ešte nemáme určený, malo by to byť okolo dátumu, keď sa v Bratislave uskutoční Salón Piva (21. až 23. september, pozn. red.),“ prezrádza portálu oPive.sk  Matthew Wirtz.

dUb brewing - Matthew WirtzTen za sebou nesie zaujímavý príbeh. Na Slovensko ho priviedla láska, musel však pre ňu niečo obetovať. Za morom nechal pivovar Bonfire Brewing v Colorade, ktorý spoluzakladal. Pivo však s jeho životom bolo vždy späté a tak sa rozhodol, že pivovar otvorí aj na Slovensku. Po rôznych peripetiách ho otvorí až túto jeseň. Sám priznáva, že to nebolo vôbec jednoduché. „Na Slovensku je všetko o trochu ťažšie… Vo všetkej vážnosti, štartovať malý biznis na Slovensku je veľmi ťažké,“ hovorí Američan, ktorý vie proces zakladania pivovaru porovnávať. „Vládna byrokracia na Slovensku všetkých úrovniach je zbytočne tvrdá. Neprihliada vôbec na to, aby malým podnikom pomohla,“ hodnotí  Matthew. Ten jedným dychom dodáva, že sa zapotil aj pri zháňaní dodávateľov, stavebných pracovníkov a konzultantov. „Mali sme problémy s časom a kvalitou vyhotovenie niektorých položiek,“ povzdychne si.

Našťastie, túto epizódu má  za sebou. „Všetko je za nami a my sa už veľmi tešíme na otvorenie,“ usmieva sa  Matthew. Ten hovorí, že pivovar je pripravený a aktuálne sa dolaďujú už len malé veci v pube. Majiteľ a sládok v jednej osobe nezakrýva to, že chce do Rače priniesť kúsok Ameriky. „Pôjde o krčmu v americkom štýle s veľkým priestorom pre interakciu ľudí. Máme veľký barový pult, kde si miesto nájde 16 ľudí,“ približuje majiteľ dUb Brewery Company.

Pivovar s reštauračnou časťou nájdete v Rači. Jeho kapacita je nastavená pre viac ako 50 zákazníkov. „Dnes máme pripravených 10 výčapov, toto číslo však vieme navýšiť. Máme ambíciu, aby sme na výčape mali minimálne šesť našich pív. Verím však, že budeme mať v ponuke viac ako desať pív,“ nádeja sa. Pivo by chceli v Rači aj fľaškovať.  Pivo od dUb Brewing si tak budete môcť kúpiť v klasickej tretinkovej (0,33 litra), ale aj americkej fľaši. Matthew totiž chce na náš trh uviesť aj 0,66 litrovú fľašu.

Matthew sa už udomácnil na domácej pivovarníckej scéne. Mnohých si získal tým, že rozmýšľa úplne inak ako tunajší obyvatelia. Na veciach mu záleží a chce vylepšovať. A túto filozofiu chce uplatniť aj vo svojom pivovare. „Chceme sa podeliť o všetko, čo vieme, tak aby sa celé odvetvie posúvalo a rástlo. Podľa nás je v záujme všetkých pivovarníkov, aby sa informácie zdieľali a vzájomne si pomáhali,“ myslí si Matthew. Ten nechce zostať len pri rečiach. „Budeme organizovať  stretnutia domovaričov na klubovej úrovni, stretnutia s profesionálnymi sládkami či ochutnávky, kde sa bude párovať pivo s jedlom, čo pomáha výchove našich zákazníkov,“ prezrádza časť plánov majiteľ pivovaru. „Chceme, aby slovenský trh s remeselným pivom rástol a stal sa serióznym a rešpektovaným odvetvím,“ uzatvára rozprávanie Matthew Wirtz z dUb Brewery Company.

Snímky: FB dUb Brewing, archív M.W.