Buchvaldhaus: Keď sa Spiš učí piť remeselné pivo

Aj keď pivovar Buchvald otvorili v Poráčskej doline už v roku 2013, remeselné pivo je na Spiši stále výnimočný jav. Ak by ste napríklad navštívili Spišskú Novú Ves, podnik s remeselnými pivami by ste v ňom donedávna hľadali márne (občas sa niečo objaví v podniku Predná hora). Pivnou exotikou boli pre miestnych už Svijany. Všetko sa to zmenilo v auguste.

V centre mesta

Práve pred pár týždňami totiž v centre okresného mesta otvoril svoje brány Buchvaldhaus. Už názvov evokuje jeho prepojenosť s pivovarom z Poráčskej doliny. Pôvodní majitelia relaxačného komplexu sa rozdelili a majiteľovi pivovaru tak uvoľnili ruky pre ďalšiu expanziu. Po novom tak zriadil svoju vlajkovú loď. (Viac o koncepte sme písali TU)

Podnik nájdete v centre Spišskej Novej Vsi na Letnej ulici. Navštevujeme ho v nedeľu poobede a problém s nájdením miesta nemáme. Už pri vstupe cítime, že ide o novootvorenú prevádzku. Všetko je nové, vkusne zariadené a moderné. Sadáme si a pozeráme jedálny i nápojový lístok.

Len dvojica pív

Problém s vyberaním piva nemáme. V ponuke je totiž len domáci Buchvald a jedno hosťujúce pivo. Ak to porovnáme s podnikmi, ktoré sme doteraz testovali, je to žalostne málo. Áno, Spiš sa remeselné pivo stále len učí piť. Uvidíme, ako sa bude ponuka meniť časom.

My sme testovanie začali na domácom kúsku. Ležiak Buchvald mal zlatistú číru farbu, ktorú zdobila šľahačkovitá pena. Vo vôni ste zachytili karamel a slad. Po sladovom úvode v bruchu vyskakuje kombinácia karamelu a medu, ktorá je zakončená horkastou koncovkou. Pivo malo síce vyššiu rezkosť, celkovo však bolo výborne zladené, chuťovo čisté a piteľné. Dnes to bolo za silných 7,5 bodu.

Na tento ležiak sme boli veľmi zvedavý, keďže sme pred krátkym časom navštívili aj podnik v Poráčskej doline. To isté pivo tam malo diametrálne odlišnú kondíciu. Aj to je krásny príklad toho, že môžete navariť dobré pivo, na výčape vám ho však vedia pokaziť. Či už podávaní, skladovaním alebo sanitáciou. Možno by si na to mali dať v Buchvalde pozor.

Ako druhé pivo sme ochutnali hosťujúci kúsok. Išlo o pivo Kozy von od kočovného pivovaru Parom. Išlo o štýl Session IPA. Pivo malo medenú farbu, keď bolo takmer číre. Zdobila ho šľahačkovitá hutná pena. Vo vôni ste ste mohli rozoznať červený pomaranč, jahody, černice.

Sladový nástup bol výrazný, v strede si slovo brala kombinácia pomarančov, limetky i karamelu. Koncovka bola horkastá. Pivo bolo chuťovo bohaté, hutné a pekne vyskladané. Mohli ste v ňom nájsť mnoho rozmerov a to je pre vzdelávanie a prvé dotyky s vrchne kvasenými pivami fajn. Za nás 7,5 bodu.

Dlhá cesta

V pivovare sme sa chceli aj najesť. Robili sme si chúťky na tamojší burger, zostali sme však mierne sklamaní. „V nedeľu nevaríme,“ sklamal nás čašník. Volili sme tlačenku, utopenca a hermelín. Boli sme spokojní.

Samotný koncept a snahu priniesť do okresného mesta remeselné pivo hodnotíme veľmi pozitívne. Majitelia zvolili vhodnú cestu a chválime ich za odvahu. Otázne zostáva, ako na to zareagujú domáci. Isté je to, že majitelia budú musieť vzdelávať a zákazníkom vysvetľovať. Zdôvodniť na miestne pomery vyššiu cenu hosťujúceho piva bude chvíľu trvať.

Ale podniku držíme palce. Určite jeho návštevu môžeme odporúčať. Dúfame, že si nastavenú latku udrží čo najdlhšie. To bude pri ďalšej budúcnosti tohto podniku najdôležitejšie. A veríme, že časom sa ponuka na výčape rozšíri. Aj keď v tomto prípade je určite dôležitejšie udržať pivo v dobrej kondícií, ako mať na výber desať pív, z ktorých polovica je skazených. Ak budete mať cestu okolo, určite na jedno, dve zájdite.