Česká demonštrácia umelej horkosti (Svijanská desítka)

Svijany Svijanská desítka

Prvý nástrel: Český pivovar Svijany bol kedysi stelesnením iného piva. Najmä v slovenských podmienkach malo pivo aké-také meno. Aj úspech však spôsobil, že pivovar navyšoval výrobu a dnes je z neho veľký priemyslený pivovar, ktorý by u nás pokojne sekundoval Heinekenu či SABMilleru. Teraz si otestujeme pivo s označením Svijanská desítka.  Ide o svetlé výčapné pivo.

Názov piva: Svijanská desítka

Pivovar: Pivovar Svijany

Druh piva: Svetlé výčapné pivo, nepasterizované.

Krajina: Česko

Stupňovitosť: 10 %

Obsah alkoholu: 4,0 %

Zloženie: Voda, humnový jačmenný slad, upravený žatecký chmeľ, chmeľové extrakty.

Farba: Zlatistá, číra.

Vôňa:  Nič nezvyčajné. Slad dominuje.

Pena:  Hutná konzistencia si držala tvar pomerne dlho.

Chuť: Úvodné sladové tóny sú postavené celkom vysoko a v podstate splývajú so stredom. Ten nie je ničím výrazný, keď ponúka náznaky karamelu. Koncovka je horkastá nad normál. Porovnávam to s klasickými ležiakmi a tu horkosť dominuje na plnej čiare.

4/10

Zhrnutie

Tak toto je demonštrácia horkosti. Ale nie klasickej, ako pri štýle IPA, ale takej povedzme „umelej“. Podľa môjho názoru tu na plnej čiare úraduje chmeľový extrakt. Práve horkosť  ovplyvňuje celú chuť piva. To je celkom piteľné, dokonca aj rezkosť je ideálna. Niekomu môžu takto usporiadané tóny vyhovovať, mne už menej. Rozmýšľal som medzi štvorkou a päťkou. Ten umelý pocit horkosti však rozhodol. Je to štvorka.