Fabrika: Podnik, ktorému nechýba nič. Ani dobré pivo

fabrika-the-beer-pub-07

V našich potulkách po pivných podnikoch či pivovaroch máme viacero restov. Aj v Bratislave, kde sa pohybujeme najčastejšie. Podnik, ktorý sme doteraz nezrecenzovali, nájdete Štefánikovej ulici. Môže sa chváliť niekoľkými oceneniami a obľubujú ho aj zahraniční návštevníci. Kam dnes smerujú naše cesty? Ideme ohodnotiť bratislavský pivovar Fabrika The Beer Pub.

Pivovar je na trhu necelé dva roky. Tento rok si z „Pivných Oscarov“ odniesol hneď dve ceny. Bol vyhlásený za najlepší pivovar s reštauráciou a jeho sládok Peter Chnňupa vyhral v kategórii Sládok roka. Čiže všetky predpoklady na to, aby naše sobotňajšie rande dopadlo dobre.

Je niečo okolo piatej poobede a my prichádzame do pivovaru, ktorý je situovaný v širšom centre mesta. Z Obchodnej ulice tam zájdete za nejakých 10 minút pokojnej chôdze. Podnik je súčasťou Hotela Loft a vy ho nájdete veľmi ľahko.

fabrika-the-beer-pub-04

Podnik je v čase nášho príchodu takmer prázdny. Ihneď k nám pristupuje čašník a pýta sa nás, či budeme aj jesť. „Na dnes máme veľa rezervácií, ak vás môžem poprosiť, môžete si sadnúť do prvej časti,“ zdvorilo nás usmerní.

Podnik navštevujeme po dlhšom čase. A tak ako vždy, aj teraz to v ňom vyzerá tip-top. Je zariadený moderne, architekti mysleli na každý detail. Asi by sme ho mohli výzorom zaradiť do rovnakej kategórie ako podniky Wywar, Dunajský pivovar, Klubovňa či Bokovka. Ak by sme ho porovnávali s uvedenými troma podnikmi, dizajnom by Fabrika bodovala asi najviac.

Ale naše recenzie nie sú o dizajne, ale o pive. V ponuke nachádzame sedem čapovaných pív. Až päť z nich pochádza z domácej produkcie. Domáci navarili: Fabrika Lager, Fabrika APA, Fabrika Weizen, Fabrika Dark Lager, Fabrika Dunkel Weizen. Ponuku dopĺňala Plzeň z tanku a nepasterizovaný Gambrinus. Pri poslednom menovanom pive sme sa aj zamysleli, čo to tam robí. „Tak je to ľahšie pivo, stále sa nám to mení a tentokrát je to nepasterizovaný Gambrinus,“ vysvetľoval nám čašník, keď sme sa ho opýtali na tento kúsok.

fabrika-the-beer-pub-03

Gambrinus sme netestovali, raz sme ho pili a nebudeme sa k tejto skúsenosti vracať. Naše hodnotenie sme začali iným spodne kvaseným pivom. Prvé nám na stole pristálo pivo s názvom Fabrika F 12° Lager.  Podľa popisu v menu ide o ležiak plzenského typu. Pivo malo krásnu zlatistú farbu, jemne kalnú, ozdobenú šľahačkovou penou. Tá pomaly padala. Keď ste k nemu privoňali, zachytili ste karamel, chlebnaté tóny. Čo chuť? Po výraznejšom úvode vyskakuje plné telo, v ktorom nájdete karamel a jemne aj med. Koncovka piva je jemne horkastá. Pivo je lahodné, bez akýchkoľvek rušivých momentov s výbornou piteľnosťou. Toto pivo by sme si dali kedykoľvek, kdekoľvek.

Ďalším testovaným kúskom je pivo Fabrika F 14° APA. Ako už názov napovedá, ide o vrchne kvasené pivo štýlu American Pale Ale. APA mala červeno-hnedú farbu, bola kalná a zdobená smotanovou penou. Keď ste k poháru privoňali, zacítili ste nádhernú ovocnú vôňu. Spoznať ste mohli citrusové ovocie, jahody i karamel. Už úvodné tóny piva začínajú vysoko a v ďalšom priebehu to pokračuje. V bruchu nájdete kombináciu karamelu, jemnej čokoládovej linky a hlavne citrusov (limetka, grep), koncovka je horkastá. Je to príjemné pivo. Iskrivé, lahodné a postavené tak, aby vás každý dúšok motivoval na ďalší. Ak by malo pivo trocha plnšie brucho, bolo by to presne podľa našej chute, ale to je len otázky vkusu.

A prichádzame ku kúsku, kvôli ktorému sme do Fabriky zavítali. Zlákal nás totiž ich jesenný špeciál – tmavá pšenica s názvom Dunkel Weizen. Ide o tmavého brata pšeničného piva. Štýl má bohatú tradíciu, ale v našich končinách nie je až tak rozšírený. Je na otázku, kto zaradil toto pivo do ponuky, ale týmto ho pozdravujeme a ďakujeme. Ale k veci, resp. k pivu. To malo hnedo-čiernu farbu, pena mala hutnú smotanovú penu zloženú z mikrobubliniek. Mohli by ste na nej postaviť aj pioniersky tábor. Vo vôni sme zachytili banány, karamel, klinčeky a celkom výrazne aj mandarínku.

fabrika-the-beer-pub-05

Sladový úvod piva začína pomerne jemne, v bruchu sa to všetko pekne rozbaľuje. Nájdete v ňom kombináciu sladkých (med, karamel), ovocných (mandarínka, marhule, hrozno) i čokoládových tónov. Koncovka je jemne horkastá. Pivo je netypické a osviežuje ho hlavne ovocná linka, ktorá robí tento kúsok ľahším. Pivo určite prekvapí a zaujme. Asi to bolo najlepšie pivo večera.

Odchádzame. Pivo bolo výborné, malo dobrú kondíciu a bolo z čoho vyberať. Aj sa musíme priznať, že takéto recenzie sa nám píšu ťažko. Všetko musíme vychváliť. Jediným mínusom sú ceny piva. Ale je to fenomén remeselného piva, ktorý v posledných mesiacoch zažíva infláciu. Aj rezervácie však svedčali o tom, že pivovar je vyhľadávaný. A my vieme prečo.

  • Eamonn De Valera

    Bradavica na Dunaji , cenova Bratislava.