Heineken znížil obsah alkoholu v pive, ušetrí tisíce eur

Pivovary Topvar nie sú jediné, ktoré menili zloženie piva. Celkom nenápadne a v tichosti tak urobil aj najväčší slovenský pivovar Heineken Slovensko. A zmeny sa dotkli pív, ktoré patria medzi vlajkové lode pivovaru.

Zmena v tichosti

Najviditeľnejšia je  úprava Zlatého Bažantu Ležiak. Kým ešte pred pár týždňami ste na pive mohli nájsť údaj o obsahu alkoholu na úrovni 5,0 percenta, po novom nájdete na plechovke či fľaši číslo 4,7 %. Zaujímavé je pritom to, že Heineken sa na etikete k novému zloženiu nepriznáva. Na fľaši či plechovke nenájdete žiadnu nálepku o zmene. Častokrát sa pritom pivovary takýmito zmenami chvália.

Zmena pritom prebieha v čase, keď si pivovar pripomína 50. výročie založenia sladovne v Hurbanove a v tejto súvislosti pozmeňuje aj etikety svojich pív. Zmenené zloženie sa týka práve nových plechoviek a fliaš. Prečo pivovar upravoval obsah alkoholu v pive? Dôvodov môže byť viac, asi najlogickejším vysvetlením môže byť šetrenie.

Tak si to poďme rozobrať. Každý pivovar platí spotrebnú dať v závislosti od toho, aký je obsah alkoholu v pive. V prípade veľkého pivovaru ide pri pollitrovom ležiaku s obsahom alkoholu na úrovni 5,0 percenta asi o sumu deväť centov. Ak by ste znížili obsah alkoholu o 0,3 percenta, ušetrili by ste na jednom pohári len 0,005 eura. Poviete si, že zanedbateľné. V prípade remeselného pivovaru, ktorý varí malé množstvo, určite. Nie v prípade gigantu.

Kapacita Hurbanova je asi dva milióny hektolitrov piva ročne. Koľko z toho pripadá na Zlatý Bažant 12, nie je známe. Odhadom to môže byť najmenej 10 percent, čo predstavuje asi 200-tisíc hektolitrov piva za rok. Ak by ste pri takom množstve znížili obsah alkoholu o 0,3 percenta, na jednom hektolitri by ste ušetrili asi 1,07 eura. Vynásobte si toto číslo možnou kapacitou 200-tisíc a máte sumu, ktorú pivovar mohol ušetriť. Vychádza to na 215-tisíc eur (alebo ak chcete 6,4 milióna starých slovenských korún).

Ale toto nie je všetko. Obsah alkoholu sa upravoval aj na slabšom Bažante. V „desiatke“ klesol o 0,1 percenta. V tomto prípade je úspora na hektolitri piva asi 35 centov. V tomto prípade je ťažké odhadnúť, koľko kapacity pripadá na výrobu tohto piva. Môžeme predpokladať, že ide o objem na úrovni cca 20 percent, čo je asi 400-tisíc hektolitrov. Ak by sme to takto jednoducho prepočítali, išlo by o ušetrenie sumy na úrovni asi 140-tisíc eur.

Zmenu nespoznáte

Úpravami v zložení môže náš najväčší pivovar ušetriť státisíce eur. Upozorňujeme, že odhady a prepočty sú orientačné. Kapacity, ktoré pripadajú na jednotlivé druhy piva môžu byť aj ďaleko vyššie. Základná premisa však platí – takouto úpravou obsahu alkoholu môže pivovar ušetriť státisíce eur ročne.

Celá táto úvaha poukazuje aj na to, že variť pivo vo veľkom je neuveriteľne ekonomické a už čiastková úspora môže priniesť zaujímavé finálne čísla. Je pochopiteľné, že sa Heineken nebude touto úpravou chváliť na etiketách. Nerobí nič nelegálne, ani zlé. Len pozerá na profit. A najlepšie je to, že bežní spotrebiteľ to vôbec nezistí.

************************************

Guñéz Ulej
Narodil som sa niekde medzi Kyjevom a Prahou. Bez piva si neviem predstaviť deň, ani noc. Pracujem ako IT-čkár v jednej nemenovanej firme a mojim snom je celosvetový mier. Ak máte nejaké postrehy, alebo pivné hlúposti, pošlite mi ich na adresu gunez.ulej@gmail.com.

  • Ljubo von Comoros

    inac to iste som si po tvojom clanku vsimol aj na Plzni, kukam ale 12tka Urpiner vyjde furt lacnejsie, tak volba bola jasna 🙂

  • Ondrej “Ondy” Černay

    Nie je to len o spotrebnej dani… usetria este cca 1.5 kg sladu na kazdom hektolitri 12-tky. Pri 200 000 hektolitroch ide teda o 300 ton sladu.

    Maju vlastnu sladovnu, takze tazko povedat aku maju vyrobnu cenu sladu, ale ak by som vychadzal z toho, ze napr. Sessler predava slad zhruba za 50 centov za kilo, tak vyrobne naklady nech su polovicne, cize 25 centov za kilo, tak sa dostavame sumu 75 000 euro za 300 ton sladu, ktore treba pripocitat k tym 215 000 euro usetrenym na spotrebnej dani, cize 290 000 euro dohromady. Snad som sa niekde neprepocital.