Hellstork: Chceli sme poľaviť, ale nepodarilo sa

Pivovarnícky sektor má za sebou ďalší rok. Opäť bol pestrý na udalosti aj zmeny trendov. Pribúdajú nielen pivovary, ale najmä podniky, ktoré čapujú remeselné pivo. Nové pivné štýly začínajú na trh uvádzať aj nadnárodní hráči. Ako sa na rok 2018 pozerajú pivovarníci a ľudia, ktorí sa pohybujú okolo piva? Portál oPive.sk sa opäť rozhodol zorganizovať veľkú anketu. Dnes odpovedá Peter Holčík, spolumajiteľ Remeselného pivovaru Hellstork.

Ako hodnotíte rok 2018 z pohľadu pivovarníka? Čo všetko sa zmenilo oproti minulosti?

Za náš pivovar sa nám podarilo TAKMER všetko, čo sme chceli. Vypustenie pary sa opäť nekonalo… pridali sme ešte viac. Slovenské a české festivaly a súťaže sme síce obmedzili, ale v sezóne bol taký záujem o naše pivo, že sme museli „hodne“ zamakať a naučiť sa pracovať na úplne inom „hernom poli“ ako doteraz. Otvorilo nám to kopec nových, pre nás nepoznaných smerov, ktorým sa veľmi tešíme. Bude to do budúcna veľké dobrodružstvo!

Na zastabilizovaní „klasík“ od nás sme makali celý rok. Išli sme do veľkého rizika a myslím, že až ku koncu roka sa nám to aj podarilo. Pivovar na Myjave sme stavebne ukončili aj napriek dvojnásobnému zvýšeniu mesačného výstavu kočovného varenia oproti roku 2017. Ekonomiku sme tiež zastabilizovali takmer tak, ako sme si predsavzali, ale na 80 percent to máme za sebou.

Dali sme si opäť spolu s Unorthodox Brewing (ďakujeme za vynikajúcu spoluprácu) nejaké zahraničné festivaly ako Craft Beer Rising v Londýne, alebo Craft Bier Fest v Mníchove. Vrátili sme sa aj do Viedne. Spoločne sme išli aj na „pracovnú dovolenku“ do Kodane na Copenhagen Beer Celebration. Spolu s pivovarom Generál sme boli kuknúť na BrauBeviale v Norimbergu.

Nacestovali sme sa a stálo to za to. Ukázali sme tak zahraničiu, že aj na Slovensku vieme vyrábať kvalitné pivo, z ktorého napríklad v Londýne boli návštevníci pekne odvarení. Pre nás silný a pracovitý rok, tešíme sa na 2019.

Čo by ste označili za pivovarnícku udalosť roka?

Po prvé… každé skvelé a profesionálne slovenské pivo umiestnené v podnikoch na výčape, ku ktorému si zákazníci hľadajú cestu čo najčastejšie!!! Za druhé… nie, žeby sa všetko okolo slovenského remeselného piva točilo iba okolo Salónu piva, ale je to ozaj najlepšie zorganizovaná, najreprezentatívnejšia akcia pre slovenské remeselné pivo…

Zmena podmienok pre vystatovateľov, zmena platobného systému a sprievodné akcie prinesú už v apríli tým najdôležitejším a to sú návštevníci tejto akcie iba samé benefity. Beriem to ako veľký krok opäť k smerom k „normálnym“ ľuďom, nie len v k beergeekom a nadšencom craftového piva.

Čo podľa vás najviac trápi pivovarnícky sektor a aké zmeny na trhu by ste privítali?

Za náš pivovar budem suchý. Kto ma pozná, vie že som ukecaný a to už keď sa zastavím sám seba v polke odpovede, ktorú som mal rozpísanú, vie že by toho bolo ozaj moc 😀 Načo? Úplne by to bolo zbytočné. Častokrát veci, ktoré nás minulý rok trápili, skôr teraz pobavia 😀

Veď všetci sa aj tak tvária, že všetko dokonale ovládajú a majú patent na pivo. Sú to hlavne tí, ktorí majú pivo ako koníček a vôbec sa tým neživia. Založia si buď kočovné značky, alebo regulérne pivovary a potom vypisujú len kraviny po internete… alebo si spravili „nejaký“ kurz (kde študenti paradoxne často vedia viac ako samotní učitelia 😀 ), alebo im na projekt dal zase niekto peniažky… či už zamestnávateľ, alebo firma, čo vybavila európske peniažky.

My si ideme proste svoju cestu. Milujeme pivo a svoju prácu. Je to pre nás všetkým, každodenný „fet“ a baví nás to. Skvelé pivo! To je jediná odpoveď na všetky žvásty okolo…

Aké sú vaše plány na rok 2019? Čo bude pre vás najväčšou výzvou?

Hlavne si udržať kvalitu a konzistentnosť nášho piva. S rastom ide ruka v ruke aj zodpovednosť… či už voči ľudom, ktorí majú radi skvelé a kvalitné pivo… voči prevádzkárom, ktorí nám zverili dôveru a v nesposlednom rade voči našej značke a sami voči sebe. My sme hodne sebakritickí a svedomie je vždy najlepší kontrolór.

Aj naďalej ako každá firma zlepšovať svoju ekonomiku a efektivitu. A v neposlednom rade, kedže sme konečne dokončili stavbu pivovaru ešte minulý rok, tak na začiatku roka konečne spustenie technológie na Myjave a následne sa pustiť do kolaudačného procesu a potom už len opäť viacej variť a variť a variť… naďalej tešiť našich fanúšikov.

Snímka: Hellstork