Hostinec: Dobrá atmosféra, fajn jedlo, výborná IPA

V Košiciach dnes nájdete trojicu funkčných kamenných pivovarov. Ku Golemu a Šemráku sa zatiaľ ako najnovší člen pridal v roku 2015 pivovar Hostinec. (Ak sa pýtate, kde je v našom prehľade Cassa Brewery, tak odpoveď je jednoduchá. Pivovar je dočasne už niekoľko mesiacov zatvorený.) Kým Golem a Šemrák sme už zrecenzovali, Hostinec na svoju chvíľu čakal.

Príjemná atmosféra

Stalo sa tak ešte koncom minulého roka, keď sme podnik navštívili medzi sviatkami. Musíme sa priznať, že pivovar sme niekoľkokrát navštívili, takže sme veľmi dobre vedeli, do čoho ideme. Podnik nájdete v samotnom centre Košíc a upúta už svojou históriou.

Jeho majitelia sa totiž rozhodli nadviazať na historicky prvý hostinec v Košiciach (aj na Slovensku) a hlásia sa aj k jeho odkazu. Zariadenie pivovaru je moderné a podnik by sme v tomto smere mohli zaradiť medzi moderne vyzerajúce reštaurácie typu Bokovka či Klubovňa. Medzi pivovarmi by sme ho zaradili do rovnakej kategórie ako Fabrika Beer Pub či Ružinovský pivovar Komín.

V čase našej návštevy je podnik celkom slušne zaplnený. Na výčape nás víta pätica domácich pív. Keďže máme predstavu, čo chceme ochutnať, obsluhu netestujeme. Ako prvý nám na stole pristál kúsok s názvom ESB 12°. Ako už názov napovedá, ide o pivo navarené v anglickom štýle.

ESB malo sýto-žltú farbu, ktorú zdobila smotanová pena. Vo vôni ste mohli zachytiť karamel a jemne aj čokoládu. Už sladový úvod bol výrazný, v strede sa k slovu hlási kombinácia karamelu, náznaky lesného i záhradného ovocia. Pri prechode k prijemne horkastej koncovke sme zachytili jemnú pachuť. Pivo je však príjemné, dobre piteľné, s dobrým vyskladaním. Za nás je to sedem bodov. K dokonalosti chýba lepší balans.  Na to, že pivo malo len štyri percentá alkoholu, ide o príjemný kúsok.

Mulatka pod rysku

Ďalším kúskom, ktorý skončil na našom stole bolo pivo s názvom Mulatka 14°. Kúsok mal červeno-hnedú farbu, ktorá zdobila smotanová pena. Bolo kalné a načapované pod rysku (Obyčajne nám to až tak nevadí, ale v tomto prípade to bolo výrazné. Pozri obrázok nižšie). Samotná vôňa nebola dvakrát vábna. Okrem karamelu a jemnej čokolády sme zachytili aj zeleninku. Po sladovom výraznom základe sa k slovu hlási čokoláda, čierne ovocie ako černice. Koncovka je príjemne horkastá. Najmä druhá polovica tohto kúsku pôsobí rozhádzanie. Pivu chýba lepšie vybalansovanie, ale je piteľné. Za nás šesť bodov.

Aktualizácia 03.02.2018

Ozval sa nám prevádzkovateľ Hostinca, ktorý nás upozornil na to, že obrázok je trocha skresľujúci a po opadnutí peny nie je rozdiel pod ryskou až taký veľký. Ako dôkaz nám poslal video, ktoré si môžete pozrieť na tomto linku: Hostinec – Video.

Po prvých dvoch testoch sme nadšený neboli, prišiel však tretí a zrazu bolo všetko inak. Do tretice sme totiž ochutnali pivo s názvom Cha Bud! Imperial IPA 18° s obsahom alkoholu na úrovni 8,2 percenta.

Pri tomto kúsku sa vymenil pohár a naservírovali nám ho pekne v poháre na stopke. Pivo malo červeno-hnedú farbu a zdobila ho hustá smotanová farba. Bolo kalné a vo vôni ste rozoznali prezreté ovocie, grep, pomaranč, karamel i kvetinky. Len sme tak slintali.

Po napití zachytíte hutný sladový základ, ktorý prechádza do stredu, v ktorom nájdete kombináciu pomaranču, grepu, červeného pomaranču i lesného ovocia a jemnej čokolády. Koncovka je horkastá. Výborné pivo. Hutné, mnohorozmerné, pekne vyskladané. Určite krásna bodka za posedením. Za nás silných osem bodov. Ukážka toho, že v Hostinci to vedia.

Aký dojem na nás urobil Hostinec? Prostredie je príjemné, má svoju atmosféru. Ochutnali sme narýchlo aj grundle s limetkovo-bazalkovou majonézou. Určite môžeme odporúčať. Čo sa týka piva, náladu nám vylepšila hlavne Imperial IPA. Zvyšné kúsky boli piteľné, mali však čo vylepšovať. Odchádzali sme však spokojní.

4

Zhrnutie

Plusy
– Výber piva. Bolo z čoho vyberať a aj ceny boli na centrum druhého najväčšieho slovenského mesta fajn.
– Poloha. Podnik nájdete v centre, len pár minút od vlakovej stanice.
– Atmosféra. Podnik má svoje čaro a žilo to v ňom.
Mínusy
– Čapovanie. Stalo sa nám, že pivo bolo načapované pod ryskou. Smädným hosťom by to mohlo trocha vadiť 🙂

Sending
User Review
3.6 (5 votes)