Kastelán: Keď pivovar nalepíte na turistickú atrakciu

Kastelán, Oravský Podzámok, oravský pivovar

Na to, aby bol reštauračný pivovar úspešný, potrebujete splniť niekoľko kritérií. Jedným z nich je aj poloha. Tá môže značne uľahčiť život prevádzkovateľa pivovaru. Ideálne je, keď je v centre diania. O prísun znalých i neznalých pivárov tak má celkom dobre postarané. O polohe nepíšeme len tak. Vybrali sme sa totiž navštíviť pivovar Kastelán, ktorý nájdete v Oravskom Podzámku.

Turistická tepna

Poloha pivovaru je z pohľadu atraktivity ideálna. Okolo pivovaru musí prejsť každý návštevník Oravského hradu. A určite ich nie je málo. Podľa štatistík navštívilo vlani túto atrakciu takmer 200-tisíc turistov. Čo viac by si mohol prevádzkovateľ priať? Keď sme pri prevádzkovateľovi, ten je známy aj bratislavským pivárom. Je totiž prevádzkovateľom známej Staromeštianskej pivotéky.

Cestu do pivovaru sme si naplánovali na piatok. Bol jún a na to, že sezóna sa mala začať až za týždeň, bolo v Podzámku rušno. Dokonca sme mali problém zaparkovať na veľkom parkovisku. Hľadanie pivovaru nám dlho netrvalo. Orientácia je jednoduchá, keďže producent zlatistého moku je umiestnený priamo pred vstupom do hradu.

Ak by ste predsa len s orientáciou mali problém, pomôžu vám tabule. Jednu z nich umiestnil majiteľ pivovaru neďaleko parkoviska. Oznamuje nám, že do Kastelánu je to len 233 krokov. Priznáme sa, tento údaj sme nekontrolovali.

Kastelán je umiestnený v samostatnom dome, ktorý zvonku nevyzerá veľký. Vnútornému zariadeniu dominuje drevo. Na stenách nájdete podobizne spájané s históriou Oravského hradu. Okrem vnútorného sedenia pritom pivovar poskytuje aj celkom veľkú terasu.

My si sadáme dovnútra. Nie je plno, problém nájsť si voľný stôl netrvá dlho. Podobne je na tom aj rýchlosť obsluhy. Tá je pri nás celkom rýchlo a na úvod nás trocha sklame. Nepodávajú totiž degustačné pivné menu. Chápeme, pivovar ma na výčape len tri pivá, ale aj tak.

Trojica pív

Naše testovanie začíname pivo s názvom Thurzo 12°. Ide o svetlý ležiak, ktorého výrobný proces trval podľa menu minimálne 28 dní. Pivo malo oranžovo-zlatú farbu, ktorá bola ozdobená rýchlopadajúcou smotanovou  penou. Vo vôni ste mohli zachytiť karamel i med či náznaky masielka.

Sladový základ ležiaku bol stredne výrazný, telo stredne plné, keď ste v ňom našli kombináciu karamelu, medu i spomínaného masielka. Koncovka bola horkastá. Celkový dojem bol priemerný. Pivo bolo nevyvážené, šumienkové, bez lahodnosti. Ak by sme hodnotili divokosť, bola by to vysoká známka, takto je to za 5,5 bodu.

Pri pivovare Kastelán treba povedať jednu dôležitú vec. Podľa dostupných informácií je pivo v Oravskom Podzámku varené zo sladinového extraktu. Údajne je to dané tým, že priestory neumožňujú vykonávať celý proces výroby. Čo to pre samotné pivo znamená? Je to určitá skratka, ktorá je však dovolená.

Druhým testovaným pivom bol kúsok s názvom Korvín 12°. Išlo o polotmavý ležiak, ktorý mal jemne zakalenú medeno-hnedú farbu. Zdobila ho vyššia šľahačková pena. Vo vôni ste zachytili karamel i oriešky. Sladový základ tohto ležiaku bol výrazný, telo plnšie.

Rozoznali ste v ňom kombináciu karamelu a kolového nápoja. Koncovka tohto piva bola horkastá len platonicky, čo podporovalo sladkastý dojem z tohto piva. Korvín nemal žiadne viditeľné „vady“, pôsobil však nelahodne, surovo. Aj preto 5,5 bodu.

Ochutnali sme aj jedlo. Tak nakladaný hermelín, ako aj cesnaková polievka boli fajn. Asi tak fajn ako obsluha. Tá bola milá a ochotná. To sa určite cení. Dokonca sa aj vynašla, keď sme sa pýtali na pivný štýl posledného kúsku. Síce nevedela identifikovať, rýchlo nám však priniesla pivnú kartu s predstavením jednotlivých štýlov.

Tretím testovaným kúskom bolo pivo s názvom Nosferatu 15°. Až z popisu sme zistili, že ide o vrchne kvasené pivo, pri ktorého výrobe boli použité borievky a pomarančová kôra. Pivo malo medenú farbu a bolo jemne kalné, ozdobené rýchlopadajúcou smotanovou penou. Keď ste k nemu privoňali, zachytili ste citrusy (hlavne pomaranč), karamel a jemne aj spomínané borievky.

Sladový základ piva bol stredne výrazný, telo stredne plné. Zachytili ste v ňom kombináciu pomaranču, grepu, pripečenej hrianky i náznaky čokolády a borievky. Koncovka je horkastá a korensitá. Kúsok mal mydlovejšou konzistenciu a pôsobil neuhladene a surovejšie. Určite to však bolo najlepšie pivo, čo sme ochutnali. Oceňujeme hlavne originalitu a snahu zaujať. Za nás 6,5 bodu.

Výsledný dojem?

Ochutnali sme všetko, čo sa dalo. Aké boli naše celkové dojmy? Také všelijaké. Tento pivovar nie je určený pre pivných snobov. Pivo má od ideálu dosť ďaleko, má však čo ponúknuť. Minimálne už len to, že je spestrením turistickej atrakcie.

A zdá sa, že to zaberá. Počas našej návštevy pivovar navštívilo niekoľko hostí, ktorí si domov zobrali fľaše. Práve napojenie na atrakciu dáva tomuto pivovaru zmysel. Pivo by sme mohli kritizovať aj viac, ale neurobíme to. Vidno snahu majiteľov aj obsluhujúcich. A napríklad Nosferatu je zaujímavý kúsok, ktorý by sme si určite zopakovali. Ak teda budete mať cestu okolo, skúste nazrieť dovnútra.