Keď pšenicu ochutíte pomarančmi (Guten Tag)

Bardejovský kočovný pivovar Berhet vstúpil na našu pivovarnícku scénu celkom nenápadne. Jeho prvotné portfólio bolo viac-menej priemerné. V istom čase však prišiel akýsi zlom. Chalani zo severovýchodu Slovenska zmenili dizajn aj receptúry. Úroveň piva stúpla a s ňou aj zastúpenie na Slovensku. Až neskôr vyšlo najavo, že pivo varia v Poľsku. Nie je to nič neobvyklé. V susedných štátoch sa to deje bežne. Len to treba priznať aj na etikete. Nebolo to totiž uvedené ani na pive s názvom Guten Tag. Práve to si dnes ochutnáme. Ide o pšeničné pivo, pri výrobe ktorého bola použitá dužina z pomarančov.

Názov piva: Guten Tag Orange Hefeweizen

Pivovar: Berhet

Druh piva: Ochutené, pšeničné

Krajina: Pivo bolo podľa všetkého navarené v Poľsku.

Stupňovitosť: 12,5°

Obsah alkoholu: 5,4 %

Zloženie: Voda, pšeničné a jačmenné slady (plzeňský, Carahell), chmeľ (Saaz), kvasinky a dužina pomarančov.

Cena: Za pollitrovú fľašu sme zaplatili 2,5 eura.

Farba: Slámovo-žltá. Pivo je kalné.

Pena: Vysoká, šľahačkovitá. Pomerne rýchlo padala.

Vôňa: Kombinácia klinčekov, mandarínky, banánov i pomarančovej kôry.

Chuť: Sladový základ je nevýrazný, telo stredne plné. Ponúka v prvom rade pomarančové tóny, za ktorými môžete nájsť typické znaky pšeničného piva – klinčeky, banán či mandarínku. Koncovka je horkastá jemne, keď dáva voľný priebeh pomaranču.