Keď sa v remeselnom podniku škrabete po hlave

Zakladať remeselné podniky je dnes mimoriadne populárne. A nielen na Slovensku. Svoje by o tom vedeli rozprávať aj Maďari, kde si remeselné pivo pomaličky začína budovať svoje pozície. My sme to boli otestovať priamo v praxi. V centre Budapešti sme navštívili podnik #Marionett Craft Beer House. Nadšení sme z neho nedochádzali, ale nepredbiehajme.

Vonku je mrazivo a my sa tešíme, že v centre hlavného mesta Maďarska nachádzame podnik, ktorý sa nebojí vo svojom názve odkazovať na remeselné pivo. Je to zaujímavé o to viac, že podnik nájdete len niekoľko metrov od známeho námestia Vörösmarty tér, ktoré je známe usporadúvaním viacerých akcií ako napríklad vianočných trhov.

My prichádzame v sobodu podvečer a vchádzame do veľkoryso riešeného priestoru, v ktorom dominuje drevo. Máme pocit, že sme na letisku, priestoru je totiž neuveriteľne veľa a ľudí málo. Vybrať stôl pre štyroch ľudí nie je žiadny problém.

Sadáme si a zisťujeme ako to v bare funguje. Dve čašníčky si nás nevšímajú, z toho usudzujeme, že v podniku obsluha nefunguje. Ideme teda k baru a vyberáme. Aj keď bolo na stene 12 výčapných zariadení, päť z nich bolo prázdnych. Podľa čašníčky, všetky piva na výčape boli maďarské.

Na odporúčanie si vyberáme pivo s označením Peach Please, ktorý navaril maďarský pivovar Brew Your Mind. Prečo sme si vybrali na začiatok štýl IPA? Dali sme na voľbu čašníčky. Opýtali sme sa na jej najobľúbenejšie pivo a načapovala nám toto.

Pivo malo obsah alkoholu na úrovni 6,5 percenta. Kúsok mal smotanovú penu, pod ktorou sa ukrývalo pivo s oranžovým sfarbením. Vôňa bola pekná, našli ste v nej doslova citrusovú záhradku (grep, pomaranč či limetku), ktorá pôsobí osviežujúco. A taký je aj úvod, ktorý na vás vybehne a v strede necháva priestor ovocnej kyslosti. Rozoznať v ňom môžete grep, červený pomaranč, broskyňu ale aj náznaky zeleniny. Koncovka je horkastá.

Pivo pôsobí  divoko. Najmä v druhej polovici pôsobí rozhádzane, keď mu chýba lahodnosť. Pivo najviac zabodovalo vôňou, inak to bol len priemer. Aj sme ho ohodnotili slabšou šestkou. Nevieme či to bolo spôsobené pivovarom, alebo ho mali na výčape už dlho.

Ďalším kúskom bolo pivo s názvom Ravasz Hód, ktorý vyprodukoval maďarský pivovar Reketye Sörfőzde. Išlo o štýl Brown Ale, ktorý bol načapovaný bez peny. Keďže sme nechceli ochutnávať veľké pivo, objednali sme si dvojdecovú verziu. Na naše prekvapenie, čašníčka použila veľký pohár, ktorý nám naplnila do polovice. Na festivaloch je to normálne a pochopiteľné, v takomto prípade je to minimálne čudné. Ale strieľať za to nebudeme.

Vo vôni tohto kúsku ste zachytili karamel, čokoládu i oriešky. Po nevýraznom úvode v strede vyskočí horká čokolády, karamel i spomínané oriešky. Koncovka je príjemne horkastá. Je to nadpriemerný kúsok, ktorému chýbala uhladenosť a lepšie vyskladanie. Ani sme netušili, že toto bol náš vrchol večera.

Náš testovací trojboj končíme pri pive s názvom Liquid Cocaine, ktoré navaril maďarský pivovar Mad Scientist. Podobne ako v prvom prípade, aj teraz išlo o štýl Imperial IPA. Na rýchlosti sme však ešte viac pridali, keď má tento kúsok až deväť percent alkoholu. Pivo malo medenú farbu, ktorú zdobila smotanová pena. Vo vôni ste zachytili karamel, čokoládu, ale aj zeleninu. Úvod bol vysoko postavený, v strede ste našli karamel, ovocie, čokoládu i maslové tóny. Tento kúsok pôsobil rozhádzane, chýbala mu lahodnosť a akási priamočiarosť. Síce to v strede trocha zaiskrí, ale potom to spadne. Určite to nie je kúsok, ku ktorému by sme sa chceli niekedy vracať.

Končíme. Podniky s remeselným pivom môžeme rozdeľovať do viacerých kategórií, pre nás je základnou tá, či v danom podniku nájdete nejakú atmosféru, alebo nie. Či daný podnik nesie akési srdiečko, alebo je to miesto, v ktorom majiteľ nasleduje len trendy trhu. My sme podnik #Marionett Craft Beer House zaradili do druhej kategórie.

Podniku nielenže chýbala atmosféra, chýbala mu aj lepšia kvalita piva či osobitejší prístup. Možno sme ho navštívili v zlom čase, možno sme tam prišli v zlý deň. To už asi nezistíme. Za zmienku však stojí aj cenotvorba. Najlacnejšie pivo (štvordecová verzia) stála takmer 2,5 eura. Na to, že je Budapešť v mnohom lacnejšia ako Bratislava, je to veľa.

Podnik môžete pokojne vyskúšať, možno vás nadchne viac. My sme odchádzali sklamaní a škrabali sme sa za hlavu. Čo týmto podnikom chceli majitelia povedať? Najlepšie je to, že obdobných barov bude pribúdať. A nielen v Maďarsku. Žijeme v dobe pivnej revolúcie a občas na trhu prežijú aj tí, ktorí by inak nemali bohvie akú šancu.