Keď spojíš východniarske pivovary do jedného receptu

Punková kuchyňa, Berhet, Padre Craft Brews, pivo, pivný recept,

Keď sa spájajú pivovary, aby nás potešili, tak som sa posnažil a spojil pivá do jedného jedla (pre tvoju radosť). Máš tu stálicu až legendu slovenskej Craft Beer scény (Padre Craft Brews) a mladú krv (Berhet). Dnes to máš zase pre zábavu, ale neboj, aj náročnejší tanier ti ukážem. Morčacie stehno, pivo, pivo, báza, čili, pomaranče.

Potrebuješ
  • Morčacie stehno: 1 kg ( snaž sa zohnať čo najmenšie, aby ti vyšla aj náročnejšia časť)
  • Pivo: 0,3 l (Porter či Stout, je na tebe čo ti viac vyhovuje, ja som dal Berhet – Dictator )
  • Soľ: 5 g
  • Korenie: 2 g
  • Bazový kvet: 3 ks
  • Pomaranč: 1 ks
  • Bazový sirup: 0,2 l ( čo myslíš aký?  Samozrejme, že babka ťa naučí najlepší a ty jej za to obed uvaríš)
  • Maslo: 100 g
  • Čili: 3 g (záleží na odolnosti a zvolenej vzorke. Ja používam morugu alebo habanerko podľa konzumentov)

  • Uhorka šalátová: 2 ks
  • Reďkovka červená: 1 zväzok
  • jablčný ocot: 0,1 l
  • Voda: 0,4 l
  • Soľ: 10 g
  • Fenikel: 3 g
  • Horčičné semeno: 3 g
  • Bobkový list: 3 g
  • Sezam: 5 g
  • Sezamový olej: 0,1 l
  • Cukor hnedý: 10 g

  • Kuskus: 200 g
  • Pivo: 0,3l ( tu chceš niečo svetlé. Ja ti ukážem variant s Mustážom – Padre Craft  Brews )
  • Pomaranč: 1 ks
  • Limeta: 1 ks
  • Soľ: 5 g
  • Biele korenie: 2 g

  • Cvikla: 1 kg
  • Tymián: 5 g
  • Soľ: 10 g
  • Korenie: 5 g
  • Olivový olej: 0,1 l (daj extra virgin a si úplne inde)

  • Chlieb: 1 ks ( aký, už je na tebe. Ja používam kváskový alebo viaczrnný. Ten ťa naučím inokedy. Určite si nájdeme čas.)
Postup

Poď od mäsa, tam sa trošku pobavíš.

Morčacie stehno rozdeľ v kĺbe na polovicu. Najspodnejší kĺb odstráň a povyťahuj všetky tvrdé šľachy. Stiahni kožu aj mäso nech ti vznikne na spodku (alebo vrchu, záleží a uhle pohľadu) guľa na paličke. Všetko mäso nasoľ, pridaj bazové kvety, čili a zalej 0,2 l piva. Dobre vmasíruj a nechaj odstáť v chlade aspoň 12 hodín.

Punková kuchyňa, Berhet, Padre Craft Brews, pivo, pivný recept,

Takto pripravené stehná prelož do pekáča, zatiahni alobalom a peč pri teplote 150°C 1,5 hodiny. Zo zvyšného piva, kôry pomaranča a sirupu vymiešaj zmes (môžeš to volať marináda). Zalej tým opatrne stehná, nech ti čo najviac ostane na vrchu a dopeč pri 180°C ešte 15 minút (musí to voňať a byť chrumkavé). Výpek zlej, povar na miernom ohni ešte 15 minút a vmiešaj studené maslo.

Teraz sa pohraj s čerstvou zeleninou. Ak ju máš od nejakej babky z trhu ver, že ju potešíš dvakrát.

Uhorku očisti a škrabkou alebo strúhakom ju nastrúhaj na tenké pláty. S reďkovkou sprav to isté (len ju nečisti, bola by to veľká škoda). Ostatné suroviny vlej alebo vsyp (podľa toho čo máš v ruke) do jedného hrnca a nechaj zovrieť.

Potom nechaj ochladnúť na cca 80°C a zalej tým zeleninu. Dobre premiešaj a počkaj kým ochladne (ak ju celú nespotrebuješ pokojne zavri do pohára a zjedz do týždňa, ona ťa v chladničke počká).

Teraz poď zase do pece veď je vonku teplo. Prečo si ho nespríjemniť?

Cviklu osoľ, okoreň, pridaj tymián a zalej oliváčom a zabaľ do alobalu. Daj piecť  pri 160°C na 1:45 hodiny. Potom cviklu ošúp ešte teplú (skorej vychladne ).

Poď do finále. Dnes je to kuskus.

Pivo, šťavu z ovocia (aj kôru teda), koreniny nechaj zohriať, no nevar (stratíš chuť piva). Touto zmesou alej cous – cous poriadne premiešaj (no nech nepláve). Zakry a nechaj pracovať cca 10 minút.

Tak a si na konci, teraz už sa môžeš tešiť. Ideš jesť!

Ešte si nalož buď tak alebo onak. Obeduješ krajšie.

Obed! Do stredu taniera sprav kôpku z kuskusu, ktorý si zmiešaš so zeleninou (samozrejme, že bez nálevu ). Pridaj aj cviklu a na to polož morčacie stehno (použi to s trčiacou kosťou, je to jak na to ). Dokola alebo cez to nalej omáčku (Je na tebe, ako to máš rád).

Večera či raňajky? Krajec chleba namoč z jednej strany do omáčky (no nie moc nech drží aj po kope trochu ). Zasyp trhaným mäsom z vrchnej časti stehna. Nalož nakladanú zeleninu a jedz!

Už len pivo chýba!

Odporúčané pivo: Padre Craft Brews – Mustáž

Juro

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.