Komín: Keď pivovar pozdvihne celú lokalitu

Komín, Ružinovský pivovar Komín, Ružinov

Trhovisko Miletičova môže prinášať (a v mnohých prípadoch aj prináša) rozporuplné reakcie. Na jednej strane láka na neopakovateľnú atmosféru a už niekoľko desaťročí ponúka priestor pre nákup špecifického čerstvého i nečerstvého sortimentu, na strane druhej je lákadlom pre asociálov a predstavením podnikov štvrtej cenovej.

Komín na Miletičke

Nakoniec, stačí sa po trhovisku prejsť ráno o pol ôsmej a určite v miestnych putikách nájdete stratené prípady rôzneho veku. Ale ide to ruka v ruke s ponukou. Väčšina tamojších krčiem oslovuje hlavne nenáročnú klientelu. Aj preto bolo dlhé roky nepredstaviteľné, aby ste na Miletičku išli na dobrý obed či večeru v kultúrnom prostredí.

Pred dvoma rokmi sa to zmenilo. Svoje brány otvoril Ružinovský pivovar Komín. Jeho majitelia do istej miery riskovali. Podnik nastavili minimálne o tri úrovne vyššie ako bolo v lokalite zvykom. O pive ani nehovoriac.

Komín, Unorthodox Brewing, Bergamot, Hellstork

Práve tento pivovar sme si zobrali na mušku. Táto recenzia pritom bude špecifická. Kým väčšinu podnikov navštívime párkrát, niektoré dokonca len raz, Komín poznáme z našich celkom pravidelných návštev. Aj preto môžeme hodnotiť o čosi komplexnejšie a porovnávať kvalitu pivovaru v dlhodobom horizonte.

Do Komína sme sa vybrali v sobotu poobede. Vonku bolo príjemne a slnečno. Aj sme sa obávali, či bude otvorená aj terasa. Nakoniec bola. Síce len v polovičnom profile, ale to stačilo. Miesto sme si našli.

Osmička pív

Na výčape sme našli tradične osem pív. Až štyri z nich boli domáce. Pri Komíne je zaujímavé to, že sa snaží ponúkať hlavne slovenské, prípadne české pivá. Pre domáce klasické aj kočovné pivovary je to určite dobrá správa.

My sme naše testovanie začali pivom Komín 11° svetlý ležiak.  Kúsok mal zlatistú farbu, ktorá bola ozdobená jemnou šľahačkovou penou. Vo vôni ste zachytili slad, chmeľ a náznakom aj karamel. Sladový základ celého piva bol primeraný, telo bolo prázdnejšie a ponúkalo kombináciu medu a karamelu. Koncovka bola príjemne horkastá a pekne nadväzovala na predchádzajúcu kombináciu. Kúsok bol pekne vyskladaný, piteľný, bez chýb. Ideálne pivo na leto. Je umenie navariť chuťovo a štýlovo čistý ležiak. Toto je jeho ukážka. Za náš 7,5 bodu a palec hore.

Druhým testovaným kúskom bolo pivo s názvom Komín 15° IPA. Pivo malo oranžovú farbu, hutnú smotanovú penu. Vo vôni ste mohli rozoznať citrusy, záhradné ovocie i karamel. Je to ten typ vône, pri ktorej slintáte. Sladový základ piva bol výrazný, telo piva plné a ponúkajúce kombináciu karamelu, červeného pomaranču, limetky i ríbezlí. Koncovka bola výrazne horkastá. Prechod od stredu k záveru je trocha kostrbatejší, ale na celkový dojem nemá väčší vplyv. Pivo je hutné, ovocné a pekne iskrivé. Za nás 7,5 bodu. Určite spokojnosť. IPA z Komína prešla za dva roky svojim vývojom a nemôžeme povedať, že k horšiemu. Veľmi príjemný kúsok.

Medzitým sme ochutnali aj jedlo. Skúsili sme Kozí syr s medom, orechmi a šalviou na hriankach (5,90 eura) a Fazuľová „Jókai“ (3,60 eura). Kým prvé bola premiéra, druhú máme pravidelne vyskúšanú a patrí medzi naše najobľúbenejšie. Jedlo chutilo, bez nejakých výhrad. Bolo aj celkom rýchlo donesené. Páčilo sa nám, že k príboru dávajú prevádzkovatelia aj vlhčené utierky. Je to maličkosť, ale maličkosti robia divy.

Testovanie sme ukončili pivom Komín 15° „Čierny Peter“. Išlo o tmavý ležiak, ktorý mal čierno-hnedú farbu, ktorá zdobila hnedastá pena. Vo vôni ste mohli rozoznať karamel, čokoládu, černice i slad. Práve ten bol výrazný a pri prvom dúšku cítite jeho dominanciu. Telo piva je plné, keď ponúka mix kávy, tmavej čokolády, karamelu i medu. Koncovka je horkastá. Tóny piva sú čisté, pekne vyskladané a hutné. Za nás je to slušných sedem bodov. Určite štýlovo pekne zvládnuté a čisté pivo.

Aký bol náš celkový dojem? Majitelia si pred dvoma rokmi nastavili latku a tú držia rovnako vysoko. Kondícia piva je vždy dobrá a plusom je aj to, že domácu ponuku dopĺňajú aj hosťujúcimi kúskami. Takýto koncept si určite zaslúži každé mesto či mestská časť. V našom prípade je Komín stávka na istotu a ukážka toho, ako by to malo vyzerať.

5

Zhrnutie

Plusy
– Pestrá ponuka piva. Okrem štyroch domácich nájdete aj ďalšie štyri hosťujúce.
– Obsluha. Milá a kompetentná.
– Celková atmosféra. Podnik má svoje čaro, ktoré nedokážete kúpiť, musí vzniknúť.
Mínusy
– Terasa. Možno mala byť hotová. Týždeň pred našim príchodom už bolo teplo. Ale to je len taký detail.

Sending
Hodnotenie čitateľov
3.76 (17 hodnotenie)