Lucky Bastard: Pripravujeme štyrikrát väčší pivovar

Pestrý, turbulentný, ale aj prelomový. Aj takto môžeme nazerať na rok 2015 z pohľadu pivovarníkov. Portál oPive.sk sa rozhodol na prelome rokov uskutočniť veľkú anketu medzi pivovarníkmi a odborníkmi, ktorí sa pohybujú okolo piva. Dnes odpovedá Jan Grmela, majiteľ Pivovaru Lucky Bastard.

Jan Grmela Lucky bastard

Ako hodnotíte rok 2015 z pohladí pivovarníka?
Rok 2015 už naplno ukázal, že remeselné pivo nemusí byť len “kyslé pivo bez peny“ pre pivných geekov, ale nápoj, ktorý zaujíma širokú verejnosť. Dobre je to poznať na pivných festivaloch, kde sa objavuje viac a viac vrchne kvasených pív, zatiaľ čo zákazníkov s otázkou „čo je to to ale“ veľmi rýchlo ubúda. Tiež je fajn vidieť, že zákazníkov si nachádzajú čoraz odvážnejšie piva. Také, ktoré by pred pár rokmi neboli predajné (príklad za všetky – Berliner Weisse od Hellstorku).

Čo bolo pre Vás udalosť roka?
Otvorenie pilotného pivovaru Stone v Berlíne. Je dobre vidieť, že remeselné pivo sa postupne dostáva do celej Európy a nadobúda veľmi na význame. Najmä je to vidieť na trende, ktorý sa v Európe určite tiež čoskoro objavia a tým je skupovanie remeselných pivovarov v Spojených štátoch veľkými pivovarskými skupinami.

Aké problémy najviac trápite sektor?
Moja odpoveď bude asi rovnaká ako v roku 2014 – byrokracia. Bohužiaľ od roku 2014 nám byrokracia súvisiaca s prevádzkovaním pivovarov v Česku ešte narástla, najmä o úplne zbytočné papierovanie týkajúce sa ekonomickej stability podniku pri zakladaní pivovarov. Nanešťastie sa toto dotklo aj už funkčných pivovarov a tak si tlač stohov papiera a obiehanie úradov vyskúšali v Česku všetci pivovarníci. Naozaj ma štve, že sa moja hlavná činnosť neskladá zo zostavovania receptov, ochutnávania surovín a varenia piva, ale z produkovania tabuliek a výkazov a komunikácie s účtovníkom.

Čo vám urobilo v roku 2015 najväčšiu radosť?
Máme veľkú radosť, že sa nám podarilo konečne otvoriť vlastnú pivovarskú pivnicu – Lucky Bastard BeerHouse v Brne. V duchu nášho pivovaru si v nej dáte len vrchne kvasené pivá, čo je v Česku nový koncept, podľa prvých pár mesiacov prevádzky však úplne funkčný. Podobne, ako keď sme v roku 2013 zakladali pivovar, tak aj teraz sme sa obávali, či môže piváreň s iba ejlovou ponukou obstáť v konkurencii ležiakov. Býva však plno, naše obavy sa našťastie nepotvrdili a to nám robí veľkú radosť.

Aký bude podľa vás rok 2016? Čo bude pre vás najväčších výzvou?
Pre nás bude rok 2016 rozhodne veľmi náročný pretože nás čaká stavba nového, štyrikrát väčšieho pivovaru s komplet novou technológiou. Súčasný pivovar pracoval po celý rok 2015 na 100 percent kapacity. Kapacitu už nemáme ako ďalej rozšíriť a najmä v letných mesiacoch nám často chýbalo pivo. Na nový pivovar sa všetci tešíme, nejakú dobu snáď budeme mať piva viac než naši zákazníci vypijú. A tiež možno očakávať omnoho viac experimentov a spolupráce.

Snímka: FB Lucky Bastard