Mikuláš doniesol niečo? Keď nie, aspoň navar obed

Ahojte, stalo sa veľa vecí za posledných pár dní. Žiadne „opúšťačky“, žijem. Možno by bolo dobré povedať, či to už aj niekto skúšal. Ešte sa nikto neozval.

Tak a teraz k veci. Kazo a jeho El Mariachi! Chceš vedieť kombináciu? El Mariachi, hovädzie rebrá, biele korenie, coleslaw červený, slanina, mozzarella a tekvicová žemľa. Tú ťa tiež naučím.

Potrebuješ

Žemle

  • Polohrubá múka: 480 g
  • Soľ: 5 g
  • Droždie: 6 g
  • Cukor: 30 g
  • Vajcia 2 ks
  • Mlieko: 170 ml (Ale keď miesto mlieka použiješ zeleninové či ovocné pyré, zmeníš chuť aj farbu žemle. Ak budeš meniť daj 200 až 220 ml pyré (podľa hustoty). Ja som použil tekvicové a sám sa pozri na výsledok)
  • Maslo: 25 g

Mäso

  • Hovädzie rebrá: 2 kg
  • Pivo: 0,3 l Unorthodox Brewing – El Mariachi
  • Zmes korenia: biele korenie, zázvor, horčičné semeno, soľ, fenikel, pomarančová kôra. (ja si to miešam, kľudne sa ozvi a poradím ako na to)
  • Limetka: 1 ks

Coleslaw

  • Červená kapusta: 500 g
  • Mrkva: 200 g
  • Cesnak: 50 g
  • Cibuľa: 100 g
  • Citrón: 1 ks
  • Soľ: 10 g
  • Kyslá smotana: 120 g
  • Majonéza: 50 g
  • Celozrnná horčica: 20 g
  • Mozzarella: 200 g
  • Slanina: 200 g
Postup

Najviac času treba na mäso.

Tak poďme na to. Rebrá narež na samostatné kostičky, vysuš. Potom ich pokvapkaj šťavou z limety a obaľ v zmesi korenín. Následne pomocou injekčnej striekačky napichaj pivom. Takto pripravené rebrá jemne nalož do hlbokého plechu a poriadne zakry alobalom. A vlož do rúry na 12 hodín pri teplote 80° C. (Ja to dávam na noc, hneď je krajšie ráno, keď ťa zobudí vôňa pečeného mäsa.)

Ideme ďalej. Žemle. Je to sranda.

Vo veľkej mise zmiešame múku, soľ a cukor. Potom pridáme droždie, mlieko (alebo pyré), jedno vajce, jedno žĺtko a dobre premiešame cca 3 minúty. Potom pridáme rozpustené maslo a miešame pokiaľ nie je cesto hladké a vláčne cca 15 minút. Takto pripravené cesto prikryjeme a necháme kysnúť pokiaľ nebude mať dvojnásobný objem.

Potom cesto spracujeme na šesť rovnakých žemličiek a naukladáme na plech. Prikryjeme fóliou a necháme kysnúť cca hodinu. Potom žemle potrieme bielkom zmiešaným s vodou. Zdobiť môžeme makom, rascou, sezamom.

Dáme piecť pri 190°C na 10 až 15 minút. Keď sú upečené, znejú duto, keď po nich zo spodku poťukáš.

Červený coleslaw

Už sa blíži obed. Tešíš sa?

Kapustu zbavíme vrchných listou a najemno nastrúhame alebo nasekáme (v čom si lepší?). Osolíme a necháme odstáť pustí šťavu a zmäkne. Potom pridáme šťavu z jedného citróna. Pridaj nastrúhanú mrkvu, nasekanú cibuľu a pretlačený cesnak.

Všetko dobre premiešaj a pridaj majonézu, horčicu a smotanu. Celé dobre vymiešaj a nechaj odstáť pri izbovej teplote cca 15 minút. Potom zase premiešaj a ulož do chladničky.

Áno už sa blížiš ku koncu. Ešte orestovať slaninu (ak ideš na panvici tak ju neodlepuj! Len ju sleduj, keď bude pripravená, sama sa odlepí a bude chrumkavá. Ak ideš cez rúru daj 200° C na 5 minút), nakrájať mozzarellu a natrhať mäso.

Obraté rebrá vhoď naspäť do výpeku a poriadne premiešaj.

Rozkroj žemľu a vrstvy: mäso, mozzarella, slanina a coleslaw.

Pozor budeš dosť špinavý!

Odporúčané pivo: Unorthodox Brewing- El Mariachi!

Na chuť

Juro

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.