Najlepší slovenský výčapník? Prvýkrát je ním žena

Master Brander Petra Sečkárová

Krčmár, čašník či výčapník. Ich pomenovaní je veľké množstvo. Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, práve oni do veľkej miery ovplyvňujú zážitok z pitia zlatistého moku. A častokrát platí, že vylepšiť toho veľa nemôžu, pokaziť však áno.

Práve na výčapníkov a ich kvalitu sa zameriava súťaž Pilsner Urquell Master Bartender. Tento rok sa v Plzni uskutočnil už deviaty ročník. A v jednej veci bol prelomový. Najlepším výčapníkom sa prvýkrát stala žena. Prvenstvo si na Záhorie odniesla Petra Sečkárová z Plzeňskej reštaurácie v Malackách. „Je to zatiaľ najväčšie ocenenie mojej práce, ešte stále tomu nemôžem uveriť. Uspieť v takej silnej konkurencii je snom asi každého tu. Chcela by som sa tiež poďakovať porotcom, ktorí nás vedú nielen k správnemu prístupu k pivu, ale aj k jeho dokonalému servírovaniu,“ povedala po zisku titulu Master Bartender 2016 Petra Sečkárová.

Čo rozhodlo o jej prvenstve? Súťažilo sa v technike čapovania, porota si všímala štýl servírovania, pýtala sa na znalosti z oblasti výroby a histórie piva, no ocenila aj charizmatické vystupovanie a schopnosť komunikácie s hosťom. Podľa organizátorov je cieľom súťaže ocenenie tradičného remesla výčapníkov, ale tiež skvalitňovanie úrovne servisu v slovenských reštauráciách.  „Vedieť načapovať bravúrnym spôsobom polliter zlatistého piva s bielou smotanovou penou, to nestačí na to, aby bol výčapník vo svojej profesii naozaj dobrý. Musí byť tiež osobnosťou, kvôli ktorej budú hostia do reštaurácie prichádzať a zase sa tam vracať,“ uviedol člen poroty a sládok pivovaru Pilsner Urquell  Václav Berka.

Len pre úplnosť, na druhom mieste skončil Martin Repaský z Pilsner Restaurant v Banskej Bystrici a Vladimír Čanda z Pilsner Urquell Pub v Košiciach obsadil tretie miesto. Finále predchádzali dve regionálne kolá, z ktorých postupovali štyria výčapníci.

Snímka: Pivovary Topvar