Návšteva Bavorska mu zmenila život. Teraz sníva o pivovare

Už pár týždňov je ponuka remeselného piva u nás o čosi bohatšia. Na trhu sa totiž objavila nová značka piva Rye Island. Ide o kočovný pivovar z Veľkého Medera, za ktorým stojí domovarič Szilárd Baranyai. „Kočovný pivovar sme si zvolili kvôli momentálnemu nedostatku financií na kúpu varnej technológie,“ hovorí pre portál oPive.sk Szilárd, ktorý sa netají tým, že jeho snom je založiť vlastný pivovar.

Osudná návšteva

Pivný príbeh Szilárda výrazne ovplyvnila zahraničná návšteva. „Počas pracovných ciest v Bavorsku som spoznal ozaj kvalitné bavorské pivá, ktoré ma inšpirovali a vnukli nápad uvariť si vlastné pivo,“ približuje zásadný moment v jeho pivovarskom živote.

Netrvalo dlho a Szilárd skúsil navariť prvú várku. „S jedným dobrým kamarátom sme začali variť pivo z koncentrátu, ktoré v porovnaní s tými, čo sa v prevažnej miere predávajú v obchodoch, bolo omnoho lepšie,“ priznáva. Nezostal však len pri koncentráte. „Mal som pocit, že ozajstné pivo chutí najlepšie uvarené klasickým procesom s klasickými surovinami,“ približuje.

V ďalších mesiacoch tak začal robiť všetko preto, aby mohol navariť „skutočné“ pivo. „Po preštudovaní nespočetného množstva literatúry, či už v knihách alebo na internete, a absolvovaní jednodňového kurzu, som začal doma variť pivo. Postupne som spoznával jednotlivé druhy sladu, chmeľu a kvasníc, ich chute a vône, a začal zostavovať vlastné recepty,“ prezrádza.

Kočovný pivovar

Reakcie okolia na jeho pivo boli pozitívne, čo ho povzbudilo k tomu, aby svoje pivo ponúkol aj verejnosti. Keďže finančné prostriedky na vlastný pivovar nemal, rozhodol sa vykročiť jednoduchšou cestou. Založil si kočovný pivovar Rye Island. „Je anglickým pomenovaním Žitného ostrova, kde bývame a sme hrdí, že môžeme žiť v takom krásnom regióne,“ vyznáva sa  Szilárd.

Už má za sebou prvú spoluprácu s kamenným pivovarom. „Prvé pivo, ktoré sme navarili vo veľkom, dostal meno Žitnoostrovský Ale. Nerád škatuľkujem, ale ak by som mal zaradiť toto pivo do nejakej kategórie, tak by to bol American Pale Ale,“ vysvetľuje. Pivo navaril v banskobystrickom pivovare Baran.

Jeho pivo môžete nájsť vo Veľkom Mederi, Dunajskej Strede i v Bratislave, kde ho ponúkal Ružinovský pivovar Komín. A aké sú jeho plány do budúcna? „Časom by sme určite chceli založiť vlastný pivovar, aby aj Žitný ostrov mal svoje pivo, na ktoré môže byť právom hrdý a ukázať ľuďom, že existujú aj iné pivá ako tie, čo v obchodoch ponúkajú veľké medzinárodné spoločnosti. Aj my chceme prispieť k pivnej osvete,“ uzatvára rozprávanie Szilárd Baranyai z kočovného pivovaru Rye Island.

Snímka: archív S. B.