Nedeľa a ty už si obedoval? Nevadí, ešte ťa čaká večera

Už vám tu píšem nejaký ten čas a neviem či sa vám to páči, alebo to aj niekto skúšal. Skús sa podeliť, či sa ti to podarilo alebo aspoň to chutilo. Stále zima, tak poďme sa zahriať do kuchyne. Nenáročná večera pre rodinu alebo známych? To už vieš iba ty. Tak sa zdvihni z postele a poď!

Potrebuješ
  • Kuracie stehná: 1,5 kg ( použi pokojne aj celé, potom máš viacej kože )
  • Udená paprika: 5 g
  • Soľ: 5 g
  • Oregáno: 3 g
  • Pivo: 0,3l Beer Division – Šaman

  • Cesnak: 50 g
  • Niva: 250 g
  • Smotana na šľahanie: 0,1 l
  • Pivo: 0,1 l (najlepšia je APA, ja som zase využil Šamana )
  • Maslo: 50 g

  • Hladká múka: 300 g
  • Droždie: 3 g
  • Voda: 225 ml
  • Soľ: 6 g
  • Olivový olej: 3 lyžice
  • Cherry paradajky: 8 ks

  • Slanina: 150 g
  • Rukola: 50 g
  • Nakladaná cibuľa: 100 g (vlastná výroba, ale keď počkáš, určite ťa to tu naučím alebo napíš a dohodneme to )
Postup

Už vieš, čo všetko ti je treba ale furt nevieš čo budeš jesť? Tak to zistíš až na konci! Začni tým, že  si dáš pohárik a pri ňom naložíš stehná.

Umyté a osušené stehná dopichaj vidličkou, osoľ pridaj oregáno a zalej pivom (ak používaš celé stehná, ešte ich naporcuj na menšie lepšie to prejde a budú aj skorej hotové ). Dobre to celé premiešaj a nechaj odležať ( najlepšie cez noc, ak máš vákuovačku, tak zavákuuj je to omnoho lepšie ).

Potom to celé vysyp na plech, ktorý prekry alobalom a peč pri 150°C asi 1,2 hodiny. Potom stehná odokry a dopeč (180°C cca 30 minút). Nechaj vychladnúť no nie veľmi lebo potom to ťažko budeš oberať. Obraté mäso vlož späť do výpeku a dobre premiešaj.

Počas pečenia stehien sa nebudeš flákať, ale zase si upečieš aj pečivo. Dnes ideš na focaccia. Keď radosť, tak poriadna. Vo väčšej mise naváž droždie a dobre rozmiešaj s teplou vodou. V ďalšej mise naváž múku so soľou a potom vmiešaj do drožďového roztoku.

Teraz vymiešaj lepkavé cesto. 1 lyžicu olivového oleja vlej do misy pod cesto, aby sa nelepilo a nechaj kysnúť cca hodinu. Potom cesto opatrne premiešaj, aby si neporušil bubliny. Zase pridaj olej a za 10 minút zopakuj.

Potom premiešaj s olejom a opatrne roztiahni na pripravený plech. Cherry paradajky poprekrajuj na polky a naukladaj na vrch. Prikry a nechaj stáť cca 20 minút. Medzi tým rozohrej trúbu na 240°C  a peč cca 10 minút do zlata. Či je pečivo hotové zisti tak, že po ňom poklop zo spodku. Mal by znieť duto  (tak ako ja).

Mäso natrhané, focaccia chladne, ale tebe ešte furt voľačo chýba. Máš naliaté? Poď na syrovú omáčku a pečenú slaninu.

Plátky slanina naukladaj na plech a posyp cukrom. Peč pri 190°C cca 7 minút.

Očistený a nasekaný cesnak orestuj na masle pridaj nivu. Premiešaj a zalej pivom. Nechaj prevrieť a zjemni to smotanou. Dochuť až je potreba a nechaj asi 5 minút redukovať na miernom ohni.

Focaccia by ti mala vyjsť na x porcií. Tak poď to dokončiť. Potom  sa napiješ.

Focacciu rozkroj pozdĺžne a naplň mäsom, to zalej omáčkou a prelož slaninou. Na to naukladaj cibuľu a zasyp rukolou. Teraz už ti nikto v ničom nebráni.

 Odporúčané pivo: Beerdivision – Šaman

Keď už z neho varíš celý deň, tak to s ním aj zapi!

Na chuť!

Juro

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.