Neklasická „desiatka“ navarená v Holíči (Wywar Jozef II.)

Wywar Jozef II.

Prvý nástrel: Výčapné pivo a remeselný pivovar nejako nejdú dokopy. Pivovary sa snažia čím viac odlíšiť od klasických pív, ktoré konzumenti poznajú z priemyselných pivovarov. O to väčšia je potom výzva ponúknuť výčapné pivo, ktoré bežného zákazníka presvedčí o tom, že pivovar ponúka niečo viac. Takouto cestou sa vydal aj Holíčsky pivovar Wywar. Na trh ponúka pivo s názvom Wywar Jozef II. Ide o spodne kvasené výčapné pivo. Tých je na Slovensku veľa, len málo z nich má však nálepku remeselné pivo.

Názov piva: Wywar Jozef II.

Pivovar: Holičský pivovar Wywar

Druh piva: spodne kvasené svetlé výčapné

Krajina: Slovensko

Stupňovitosť: 10°

Obsah alkoholu: 3,8 %

Zloženie: Voda, jačmenný slad (Plzeňský, Pale Ale, Mníchovský 15, Capalis), chmeľ (SAAZ, Fuglle), Kvasnice (Brew Master Lager Yeast)

Cena: Pivo nám na testovanie dodal priamo pivovar.

Farba: Zlatistá. Pivo je jemne kalné, keďže ide o nefiltrovaný a nepasterizovaný kúsok.

Vôňa: Sladová. Cítim aj karamel a ovocné tóny.

Pena: Smotanová. Tvar si dlho nedržala.

Chuť: Už v úvode tóny vystreľujú vysoko. Ďalší priebeh však pôsobí trocha rozhádzane. V strede zachytíte medové a citrusové tóny, záver je výrazne horkastý.