Nová sládková Hostinca: Prvá IPA zmenila môj život

Spojenie ženy a pivovarníctva ako takého môže niekomu vyvolávať údiv. Je to však len pohľad plný predsudkov. V skutočnosti je história piva úzko previazaná s nežnejšou časťou ľudstva. A aj dnes nájdete na svetovej mape pivovary, za ktorými stoja aj ženy. Medzi nich sa zaradil aj košický pivovar Hostinec. Po tom, čo z neho odišiel Maroš Hajduk, sa na pozíciu hlavného sládka posunula Zuzana Čverčková.

Ochutnala a bolo rozhodnuté  

Zuzana priznáva, že aj ona patrila medzi konzumentov piva, ktorým stačila bežná ponuka slovenských obchodov. Všetko sa zmenilo z dňa na deň. „Navštívila som bratranca v Prahe, ktorý ma s veľkým potešením zoznámil s pivom s veľkým „P“. Čo vám budem hovoriť, namotala som sa pri prvej ipe. Čím viac som potom o pive zisťovala, tým viac ma zaujímalo,“ začína rozprávanie pre portál oPive.sk Zuzana.

A ako sa dostala k vareniu piva? „Ozvala sa vo mne tá časť, ktorá chcela pivu rozumieť a naučiť sa ho variť. Som človek, ktorý si rád vysúka rukávy a skúša nové veci, takže týmto začali moje prvé pokusy varenia piva doma. Na výške som pričuchla k technológii výroby piva a potvrdila som si, že ma to baví,“ prezrádza.

Aj preto keď hľadala brigádu, vedela, že bude spojená s pivom. „Otvorili sa dvere do Hostinca, a už som tam, na moju veľkú radosť, zostala. Pôvodne ako pomocná sila som si overila v praxi, čo všetko obnáša proces výroby piva. Od hlavného sládka, Padreho, som sa priúčala čo s čím, kedy a ako, a postupne som dostala možnosť variť tam aj sama,“ vysvetľuje.

Najobľúbenejšie? IPA

Zuzana pochádza z obce Vinné, ktorá ovplyvňuje aj jej nazeranie na pivo. „Pochádzam z kraja kde sa všetci venujú vínu, ale pivo mi vždy rezalo viac. Možno sa mi podarí tieto dva svety spojiť, pretože majú k sebe bližšie ako si mnohí myslia. Raz si možno aj moji susedia radi načapujú vinárske pivo alebo pivárske víno,“ hovorí s úsmevom.

Za najobľúbenejší pivný štýl označila ipu. „Ale rada sa zoznamujem s novými štýlmi a chuťami, takže sa to môže zmeniť. Teším sa z varenia každého druhu, pre sládkov práca s pivom nie je iba o výsledku,“ vysvetľuje.

Pôsobenie v Hostinci vníma ako veľkú výzvu. „Vnímam ju s rešpektom, ale zároveň s odhodlaním zvládnuť ju najlepšie ako viem. Rada sa učím a neustále sa chcem zlepšovať. Ľudia, ktorí prídu do Hostinca, sú zvyknutí na kvalitné pivo. Na hostinské stálice aj špeciály, a v tomto tradičnom, ale zároveň aj kreatívnom štýle chcem s celým tímom Hostinca pokračovať,“ prezrádza Zuzana.

Vníma však aj priestor na rast. „Stále je priestor na vylepšenia. Napríklad aj naša hostinská Dvanástka je veľmi chutné pivo, s ktorým však tiež nie sme na konci, chcem ďalej pracovať na jej vyladení a vyvážení pri procese kvasenia aj zretia,“ naznačuje pivovarníčka.

V pláne aj vlastná značka

Tá konkrétny vzor nemá. „Obdivujem každého kto robí s pivom a robí to zodpovedne a s láskou. Od BrewDogs až po humenského Medveďa,“ hovorí. A kde sa vidí napríklad o päť rokov? „Chcela by som byť o päť rokov múdrejšia, skúsenejšia, vypracovať sa. Mám plány s vlastnou značkou, ktorej rozbehnutie sa nevylučuje s prácou v Hostinci. Naopak, verím, že bude spestrením hostinskej ponuky pív. Momentálne je však mojou prioritou pripravovať kvalitné hostinské pivo,“ naznačuje ďalšie smerovanie Zuzana Čverčková.

Snímka: Pivovar Hostinec