Nový pivovar na mape. Variť pivo začínajú v Bojniciach

Ponuka remeselného piva je na Slovensku zase o čosi bohatšia. Po rokoch príprav a doťahovania detailov otvárajú pivovar v Bojniciach. Ponesie meno Panský pivovar Bojnice a špecializovať sa chce hlavne na spodne kvasené ležiaky. V jeho ponuke  však nájdete aj vrchne kvasené špeciály.

Päť rokov príprav

Nápad založiť pivovar v meste, ktoré je známe skôr zámkom či zoologickou záhradou nevznikol včera. „Samotná myšlienka varenia piva tu bola už dlho, ale nad jej realizáciou sme začali reálne uvažovať zhruba pred piatimi rokmi,“ vysvetľuje pre portál oPive.sk Jana Pršová z Panského pivovaru Bojnice.

Podľa jej slov k realizácií ich sna pomohla súhra viacerých okolností. „Naskytol sa nám historický priestor v centre Bojníc, ktorý sa pre minipivovar výborne hodil,“ hovorí a dodáva, že do Bojníc chceli vrátiť to, čo im historicky patrilo. „V Bojniciach sa pivo kedysi varilo, tak sme sa rozhodli nadviazať na túto tradíciu a pivné remeslo opäť oživiť,“ vysvetľuje Jana Pršová.

Najťažším krokom v ceste k realizácii ich zámeru bolo zohnať potrebný finančný kapitál. To sa im podarilo, keď je technológia nainštalovaná a v Bojniciach už navarili aj prvé várky. „Variť budeme hlavne ležiaky: 12°, tmavú 13° a viedenskú polotmavú 11°. Okrem toho chceme ponuku rozšíriť aj o vrchne kvasené špeciály,“ odhaľuje plány Jana Pršová.

 Oficiálne spustenie o pár týždňov

Predpokladaný výstav nového pivovaru v Bojniciach bude asi 1 000 hektolitrov piva ročne. Sládkami pivovaru budú majiteľ Jozef Píš a Marek Staňo. Prvé várky pivovaru zatiaľ nie sú pripravené na výčap, stane sa tak až o pár týždňov.

Prvým rokom produkcie by mal byť ten budúci. A s čím prichádzajú do rodiny slovenských remeselných pivovarov? „Plány sú variť dobré pivo, nájsť stálu klientelu, spropagovať pivovar v rámci regiónu ale aj medzi turistami, ktorí navštevujú Bojnice,“ uzatvára rozprávanie o novom pivovarskom prírastku Jana Pršová z Panského pivovaru Bojnice.

Snímky: Panský pivovar Bojnice