Piešťansky pivovar: Skúsime dať o sebe vedieť vo svete

Opäť to nebola nuda. Máme za sebou pivovarnícky rok 2016 a môžeme bilancovať. Pre niekoho bol prelomový, pre iného stabilizačný. Portál oPive.sk sa rozhodol na prelome rokov uskutočniť veľkú anketu medzi pivovarníkmi a odborníkmi, ktorí sa pohybujú okolo piva. Dnes odpovedá sládok Piešťanského pivovaru Peter Demko.

Ako hodnotíte rok 2016 z pohľadu pivovarníka?
Rok 2016 hodnotíme ako veľmi náročný no pozitívny. Teší nás množstvo akcií, ktoré sa na celom Slovensku konali, teší nás, že slovenská craft beer scéna je z roka na rok väčšia a hlavne kvalitnejšia. Je super, koľko spoločných projektov vzniklo, koľko pivne erudovaných priateľov nám bolo ochotných pomôcť a koľkým sme mohli pomôcť my. A tak to má byť, tento rok bolo cítiť, že vďaka pivnej revolúcii výrobcovia aj konzumenti chápu, že musíme a budeme držať spolu.

Čo bolo pre vás udalosťou roka?
Pre nás to bola určite výmena technológie. Našu pôvodnú 250 litrov varňu, o ktorej sme zvykli vravieť, že sme ju našli v kindervajci, sme vymenili za solídnu tisícku. Naplánované sme to mali dobre, v máji sme na nej mali začať variť a krásne pokryť letnú sezónnu. To, že dodanie meškalo a prvá várka vznikla až koncom augusta nás stálo draho a mohlo stáť ešte drahšie. Ale minulosť nezmeníme, fakt je, že máme až prekvapivo dobrú varňu plus o 16 tisíc litrov navýšenú kapacitu tankov. A fajn fľaškovačku. A nadupanú sudovačku. A šrotovník a CIP stanicu. Takže pre nás udalosťou roka bola obmena technológie a sprofesionalizovanie výroby.

Aké problémy trápia podľa vás sektor pivovarníctva?
Pivovarníctvo ako také nejaké zásadnejšie problémy podľa nás nemá, je z čoho variť, je na čom a hlavne pre koho. Problémy, ktoré vnímame súvisia skôr s celkovou politickou situáciou na Slovensku a dotýkajú sa nanešťastie celej spoločnosti, nielen pivovarníctva.

Čo vám urobilo v roku 2016 najväčšiu radosť?
Zabehnutie novej technológie a stabilná produkcia kvalitného piva. Staršie recepty sú aj na novej varni rovnako dobré a žiadané, nové recepty sa pekne chytili a ľudom chutia. Menej kazíme, naše pivo je každou várkou lepšie, čo vám poviem, žijeme si náš malý pivovarnícky sen 😉

Aký bude podľa vás rok 2017? Čo bude pre vás najväčšou výzvou?
Rok 2017 bude podobný ako ten posledný. Pivovary budú vznikať, ale myslíme, že už aj zanikať, podujatí bude požehnane, ľudia budú chcieť piť poctivé pivo ešte viac a zároveň budú náročnejší. Najväčšou výzvou bude udržať kvalitu poctivého piva z Piešťan a skúsiť dať o sebe vedieť aj vo veľkom svete.

Snímka: Piešťanský pivovar