Piešťanský pivovar Žiwell predstavil zachmelenú pivovicu

V ponuke ju má väčšina remeselných pivovarov. Je vyrobená z piva a pritom už s pivom veľa spoločného nemá. Aj keď nie je až tak známa, v posledných rokoch naberá na popularite. Pivovica. Pivný boom rozšíril aj ponuku tohto páleného alkoholu a dnešným dňom je výber zase o čosi bohatší. Piešťanský pivovar ŽiWELL totiž predstavil zachmelenú pivovicu.

Piešťanský destilát nesie meno Zachmelená pivovica Žiwell a chváli sa 45-percentným obsahom alkoholu. „Výroba pivovice ŽiWELL začína výrobou poctivého spodne kvaseného piva, bez ďalšej úpravy, pasterizácie či dochucovania. Takto navarené nefiltrované ležiaky ŽiWELL sa vypaľujú a následne vzniká pivný destilát – pivovica,“ tvrdí pivovar.

Tradičnú výrobu pivovice v Piešťanoch inovovali. „Exkluzivita zachmelenej pivovice spočíva v dodatočnom studenom chmelení použitím kombinácie chmeľov Citra a Cascade,“ vysvetľuje hlavnú vychytávku pivovar z Piešťan.

A prečo vlastne pivovary ponúkajú pivovicu? Len mizivé percento (ak vôbec) pivovarov ide do varenia piva s tým, že z tohto piva bude pivovica. V malých pivovaroch sa občas stane, že sa várka piva jednoducho nepodarí. Namiesto toho, aby putovala do odpadu, putuje do pálenice, kde z nej vyrobia destilát. Kvalitu výsledného produktu to neovplyvní, práve naopak.

Na výrobu piva sa zväčša používajú viacstupňové pivá. „Ak sa pivovica vyrába z dvanástky, je na výrobu litra päťdesiatpercentnej pivnej pálenky potrebných zhruba desať litrov piva. Konečným výsledkom je v podstate obilný destilát, v ktorom je cítiť chmeľ a pre niekoho to môže byť veľmi lahodný nápoj, “ vysvetľoval pre portál Aktuálně.cz šéf Liehovaru Poněšice Jaroslav Ledajaks.

Pomer piva a výsledného destilátu sa však môže odlišovať. Napríklad Holíčsky pivovar Wywar predáva pollitrovú pivovicu, ktorá vznikla vypálením zo 14 pohárov piva.  Trnavský Sessler zase ponúkol na trh pivovicu, ktorá vznikla z troch rôznych druhov piva.

Tradícia výroby destiátov  z piva má svoje korene v Nemecku, kde ju pomohli rozvinúť hlavne malé pivovary. Premena zlatistého moku na pivovicu sa rozvíja hlavne v našom regióne.

Snímka: Piešťansky pivovar ŽiWELL