Pivný boom v praxi? Remeselné pivo na lyžiarskom svahu

Baran, pivo, Aprés-Ski Bar Búda, IPA, remeslené pivo

Len nedávno pribudla v lyžiarskom stredisku Skalka pri Kremnici nová krčma s moderným názvom Aprés-Ski Bar Búda. Milovníci lyží či snowbordov si tam môžu dať aj  iné ako europivo.

Nový podnik

„Svojim návštevníkom budeme denne ponúkať pravidelné akcie, skvelú hudbu, drinky a priestor pre milé stretnutia,“ sľubovali majitelia pri facebookovom avíze na otvárací večierok v polovici januára. Bol som sa tam pozrieť na konci februára.

V prvom rade, stredisko Skalka potrebuje nové možnosti stravovania či pitia veľmi urgentne. Ak by tam návštevník hľadal dobré jedlo či príjemnú atmosféru horskej krčmy doteraz mal problém. Horský hotel Toliar či chata Limba zúfalo zaspali dobu, nedostatok investícii z tychto objektov priam kričí. Ich reštaurácie sú skôr školské jedálne, keďže sa zameriavajú na lyžiarske kurzy. V Limbe je dokonca aj skibar, ale ten tiež vyzerá ako vystrihnutý so skanzenu.

Pri Relax centre, kde je bazén či sauny aj ubytovanie, síce je lepšia reštaurácia aj samoobslužná jedáleň v horskom štýle, ale ponúkajú skôr štandard. Napokon smädným lyžiarom poslúžia ešte zopár bufetov priamo na svahu, kde dostatne klasiku: plechovkové europivo. Takže nový bar Búda v podstate nemá konkurenciu, čo sa týka ponuky remeselných pív, ale aj interiéru.

Ešte tá obsluha

Poloha baru je veľmi viditeľná nad chatou Limba, priamo pri detskom vleku. V Interiéri dominuje drevo a kameň. Nie je to však klasická guľatinová koliba. Drevený obklad vyzerá draho a v centre krčmy je aj akýsi pultík, kde horí oheň. Vyzerá to štýlovo a celkom dobre nahradí teplo kozuba. Bar nie je veľký, má asi len zo 10 stolov, ale útulný. V bare je okolo obeda v podstate prázdno, len dvaja zjavne miestni štamgasti sedia pri bare.

[sp_wpcarousel id=“16642″]

Nápojový lístok je pestrý, nechýbajú typické horské nápoje a lokálny Steiger z Vyhní. Zaujme ma najmä ponuka piva z rotujúcej pípy. Čašníčka hovorí, že teraz majú IPu z remeselného pivovaru Baran. Dáme si ju načapovať. Prichádza z 0,4 pohári s logom Barana, má hustú penu, peknú farbu a príjemnú horkastú chuť. Čašníčka sa ospravedlňuje, že čapovanie trvalo trocha dlhšie. Zjavne penilo. Po dopití mi ponúka ďalšie pivo. Ochotu oceňujem, ale keďže som lyžiar nepreháňam to.

Bar má potenciál na presadenie sa v úbohej ponuke reštaurácii a bufetov na Skalke napriek na región vyšší cenám. IPA stála 2,5 eur. Treba ešte investovať do propagácie a školenia čašníkov. Moja obsluha nevedela, z akého pivovaru je Baran. Tvrdila, že asi z Česka, pritom je z Banskej Bystrice.

Text: Jozef Ryník, snímky: Aprés-Ski Bar Búda