Pivný návrat: Porter z Hurbanova stojí za to aj po rokoch

Heineken, Zlatý Bažant, Porter, Medový Porter

Dnes sa vrátime k pivu, ktoré sme vychválili ešte v roku 2014. Vtedy od nás dostalo osmičku. Opäť si posvietime na Zlatý Bažant Medový Porter 19°, ktorý už tradične na vianočný trh uvádza Heineken Slovensko. Nebudeme zakrývať, pivo sme si obľúbili a veľmi radi si ho kupujeme. Ale je pivo také dobré ako v minulosti? Dnes uvidíme. Tento rok nás však trocha rozladil už pohľad na škatuľu. Kým v minulosti použili na pivo tmavohnedé fľaše, tento rok volili zelenú farbu. Ono to vyzerá tak, že v Hurbanove chceli ušetriť a zobrali len fľaše určené na klasický Zlatý Bažant. Na naše hodnotenie však tento krok nebude mať žiadny vplyv.

Názov piva: Zlatý Bažant Medový Porter 19°

Pivovar: Heineken Slovensko

Druh piva: Porter

Krajina: Slovensko

Stupňovitosť: 19°

Obsah alkoholu: 6,7 %

Zloženie: Voda, slad (bavorský, svetlý plzenský, svetlý karamelový, farebný slad), chmeľ, cukor, prírodná medová aróma a med.

Cena: Za škatuľu 4×0,33 litra sme zaplatili necelá štyri eurá.

Farba: Čierna s tmavohnedým odleskom.

Pena: Vysoká, hutná, smotanová. Padala a pekne krúžkovala pohár.

Vôňa: Výrazná. Kombinácia karamelu, mliečnej čokolády, medu, ale aj sladkého drievka či sušených sliviek.

Chuť: Sladový základ je výrazný, telo plné. Ponúka kombináciu karamelu, medu, mliečnej čokolády, pripálenej hrianky i sušeného ovocia (slivky). Dojazd je horkastý len jemne a bije sa so sladkou linkou.

7.5/10

Zhrnutie

Podarené pivo. Hutné, pekne vyskladané a mnohorozmerné. Najmä telo tohto kúsku ponúka ukážku karamelu, medu, hrianky i náznakov sušeného ovocia. Pivo sa nesie sladkastou linkou, ktorá doznieva ešte niekoľko sekúnd po dopití. Alkohol je schovaný. Za nás je to nadpriemerné pivo. Dávame 7,5 bodu.

PS: V Hurbanove na túto zimu pripravili do krčiem vrchne kvasený tmavý špeciál. Na budúci rok by možno nemuseli variť nič nové. Stačilo by napríklad ponúknuť tento Porter, ktorý by bol nefiltrovaný a nepasterizovaný. Prípadne by ho mohli dať dozrievať do sudov.

Sending
User Review
7.84/10 (16 votes)