Pivovar Brontvai: Chceme skončiť s pivovarníctvom

 Brontvai 2

Mediálny život minipivovarov sa od toho reálneho zásadne líši. Ak si prečítate väčšinu článkov v novinách, magazínoch či webových stránkach, musíte mať pocit, že pivovarníctvo je zlatá baňa. Ocenenia z degustačných súťaží, rozširovanie výroby či stovky ľudí počas dňa otvorených dverí. Biznis s poctivým pivom však ukrýva množstvo problémov a starostí. Byrokracia, vysoké daňové a odvodové zaťaženie a v neposlednom rade boj o zákazníka. Len málo pivovarov to prizná, o to viac boli prekvapivejšie slová, ktoré nášmu portálu adresovala spolumajiteľka pivovaru Brontvai v Kvačanoch, Katarína Brontvai. „Chceme skončiť s pivovarníctvom,“ znela odpoveď spolumajiteľky na otázku ako sa pozerá do budúcnosti a čo pivovar pripravuje.

Dôvody tohto kroku sú pre majiteľku jasné. „Náš štát nepodporuje pivovary ani podnikanie,“ vysvetľuje okolnosti a snaží sa porovnávať situáciu v inom odvetví. „Gastrobiznis je najhorší biznis, aký sme kedy robili. Keď som privátny učiteľ, ľudia si má vážia. Keď som však v gastrobiznise, ľudia mi nadávajú, lebo nemám polievku podľa ich chutí,“ hovorí smutne Katarína Brontvai. Vie o čom hovorí, keďže spolu s dcérou venujú čas aj jazykovej škole.

Brontvaiovci otvorili svoj minipivovar v roku 2006 a okrem reštauračných služieb ponúka aj služby ubytovania. Práve na tých si môžeme ukázať čo trápi prevádzkovateľov penziónov či hotelierov. Kým u nás je DPH v tomto sektore na úrovni 20 percent, v Poľsku je na úrovni 8 percent. Práve Poliaci pritom najviac konkurujú liptovskému pivovaru. Nie je to však len o porovnaní s Poľskom. Nižšiu DPH v sektore majú aj v Česku (14%), Maďarsku (18%), ale aj v Rakúsku (len 10%). Podobne by dopadli porovnania aj v ďalších ukazovateľoch, najmä čo sa týka návštevnosti krajiny či využitia potenciálu v cestovnom ruchu.

„Nevieme koľko podnikateľov to ešte vydrží,“ hovorí smutne Katarína Brontvai. Že by to už v Kvačanoch zatvárali, nie je ani reči. Nakoniec, vlastný pivovar bol splneným snom jej manžela Jozefa. Pivovar pritom tento rok triumfoval v súťaži Slovenská pivná korunka v kategórii svetlých pív z minipivovaru.

Vznik pivovaru: 2006

Kapacita pivovaru: 3000 litrov mesačne

Aké pivo varia: Brontvai svetlý ležiak, Brontvai červený ležiak, Brontvai čierny ležiak, Brontvai pšeničný “vajcen“ copper, Brontvai zelený golfák, Brontvai svetlý Aurum (príležitostne varia aj špeciály ako napríklad Brontvai Belgičan, Brontvai Columbus Ale; Brontvai G14 Stout)

  • janolejnik

    rabovať a ničiť – to je skutočná politika mafiana Fica

  • Yonati

    Len pokracujte! Je to pekne a chutne co robite;)

  • slavezda

    Nic v zlom, ale to pivo bolo asi to jedine, co majitelia vedeli robit. Obsluha otras, kvalita jedla a hygiena tiez. Po obede u nich som mala tri dni crevne problemy. Pivo sice chuti dobre, ale povedzme si na rovinu cena 2 eura za pol liter (v roku 2012) sa vyrovna cenam v bratislavskom centre, kde je najomne podstatne vyssie ako na dedine. Pre mna je to podnik, do ktoreho by som uz nikdy nevkrocila a rozhodne by som ho neodporucala znamym.

    • Fero Varhola

      s obsluhou som nemal nikdy problem a to som tam bol niekolkokrat.
      kvalita jedla – dobra. K cene piva, ano dala by sa cakat trochu nizsia na dedine (aj ked zohladnujem, ze platim za prostredie a toto fkt nie je nejaky dedinsky pajzel). Na druhej strane, nikto nikoho nenuti si tam to pivo objednavat ak sa mu zda drahe.

      • Katarina Brontvai

        Dakujeme Vam za podporu pane.Vazime si Vas.Brontvai

    • Katarina Brontvai

      Pre Vas pani doporucujeme miestnu krcmicku.Budeme radi,ked nas obidete.Brontvai

  • vSkiper

    jestli si pani majitelka jen nevyplakava, snizena sazba DPH na restauracni sluzby patri do kategorie baji a pohadek. jestli prodava pulitr za 2€ tak se nemuze divit. vlastni produkce piva + vycep umoznuje pri standardnich cenach marzi 90%, lide to vedi a radi zaplati, jenze kdyz nekdo chce >300% tak se zakaznici ptaji proc

    • Katarina Brontvai

      My vieme za co robime.Hlavne,ked nie je ani na faktury.Vyskusajte si postavit svoj pivovar a potom kritizujte.Brontvai

      • Pavol Haik

        Dobry den.
        Vacsinou kritizuju ti, ktori si ani nepricuchli k takej robote, toboz k investiciam.
        Prajem vam pevne nervy a vela dobrych zakaznikov, ktori si vazia sluzby a prostredie, v akom ich ponukate.
        PS: Zial, ak budeme vsetci “len” cakat kedy sa podnikatelske prostredie zmeni, nic sa neudeje.

  • boro

    To není politika Fica ani nikoho jiného.Je to jen nenažranost majitelů,když jim už nestačí ani trojnásobná marže.Jak je možné,že třeba minipivovar Perla v BB drží cenu piva na 0,9 eur?A to prosím za 0,5l a ne 0,4 jako Brontvai…

    • Fero Varhola

      Ja tomuto nerozumiem. Nezijeme v komunizme uz 25 rokov. Cenu urcuje majitel a plati spotrebitel. Ak spotrebitel nechce, nemusi tam ist. Majitel zase moze potom znizit ceny ak chce viac ludi pritiahnut. To je vztah Dopyt/ponuka… Nic ine. To, ze Perla v BB ma cenu pod 1 EUR je asi niecim dane (horsia poloha v ramci mesta, biedny interier, atd.). Bol som tam, takze viem posudit… Nejdem rozoberat detaily, ale princip je tu: socialisticky nazor, ked niekto ma dojem, ze moze predajcovi diktovat za kolko ma co predavat! To je omyl. Dobre rano, msme 25 rokov po socialzme, kde ceny urcoval stat!