Pivovar Kout má problémy. Dediči bojujú o jeho budúcnosť

Kout, Kout na Šumavě, pivovar, Wikimedia

Ak by sme mali ukázať na najlepšie ležiaky na trhu, určite by sa medzi nimi objavil aj ten z pivovaru Kout na Šumavě. Práve tento český producent sa dostal aj do našich podnikov a určite nesklamal. Jeho úspechov je pritom mnoho. Ani tie však nemusia pomôcť. Okolo budúcnosti tohto producenta sa totiž vynárajú otázniky.

Čo ďalej?

Na situáciu v pivovare poukázal český týždenník Euro.  Problémy sa začali množiť na začiatku minulého roku po tom, čo zomrel zakladateľ pivovaru Ján Skala. Práve on sa pričinil o to, že sa v tradičnej pivovarskej obci oživila tradícia varenia zlatistého moku.

Napriek tomu, že sa v pivovare varilo pivo už od roku 1736, neprežil nástup komunistov. Tí ho zatvorili v roku 1969. Ďalšie tri desaťročia pustol a chátral. Zmenil to až spomínaný Ján Skala, ktorý areál v roku 2002 kúpil a o štyri roky doň vrátil život. Na Šumave začali variť klasiku – desiatku a dvanástku.

Odozva bola pozitívna a zlatistý mok zo Šumavy si ihneď našiel priaznivcov. Problémom bolo to, že pivovar fungoval po rodinnej linke a rodina bola veľká, keďže majiteľ mal tri vzťahy, z ktorých vzišli piati potomkovia. A to je aktuálnym kameňom úrazu.

Supy okolo koristi

Spor vedú posledné dve partnerky majiteľa. Najnovšie sa do pivovaru dostal „krízový manažér“. Týždenník poukazuje na to, že práve Jan Beran by mohol pivovar kúpiť. Či sa mu to podarí, ukáže čas. Okolo podniku  sa riešia súdne spory, ktoré môžu komplikovať jeho budúcnosť.

Reportéri navyše upozornili, že pivovar je v zlom stave a nutne potrebuje nové investície. Aby toho nebolo málo, podnik začali prešetrovať aj inšpektori životného prostredia. Tamojší potok je znečistený a miestni vinia práve pivovar.

Málokto vie, ale pivovar Kout má „dvojičku“ aj na Slovensku. Tamojším pivom sa totiž inšpiroval pivovar Buchvald zo Spišskej Novej Vsi. Oba pivovary na seba odkazujú a aj podľa našich skúseností sa na Spiši varí podobne dobrý ležiak ako ten zo Šumavy.  Našťastie, osud Buchvaldu je oveľa priaznivejší, keď pivovar z východu Slovenska sídli v nových priestoroch s väčšou kapacitou.

Snímka: Wikimedia/YjM