Pivovar Loď: Keď Česi kráčajú v slovenských stopách

Nestáva sa často, aby sa Slováci mohli chváliť pivnými nápadmi, ktoré predbehnú Čechov. Naši západní susedia v pivnej brandži roky udávajú trendy a my ich viac-menej nasledujeme. V posledných rokoch sa však karta v niektorých momentoch obracia. Platí to tak na poli experimentálnych pív, i celkovej nápaditosti. Jedným z mnohých príkladom je pivovar na lodi. Kým u nás ho otvorili pred dvoma rokmi (viac o Dunajskom pivovare sa dočítate TU), v Prahe privítal Pivovar Loď prvých návštevníkov tento rok.

Najprv blúdenie

My sme sa pivovar rozhodli navštíviť a možno ho aj trochu porovnať so slovenskou verziou. Aj keď vieme, že takéto porovnávanie nie je vôbec na mieste, keďže základom každého producenta by malo byť v prvom rade dobré pivo. Potom je úplne jedno, či ho varíte na vode, pod vodou či na Gerlachovskom štíte.

Pivovar Loď navštevujeme počas pracovného dňa a hneď na úvod blúdime. Adresa, ktorú sme našli na Googli, nás totiž zaviedla na kotvište číslo 14. Žiadna loď s pivovarníckou technológiou tam však nekotvila. Zapíname internet a snažíme sa dopátrať presnú adresu. Nakoniec si pomáhame článkom z českých médií, kde autor uvádza, že pivovar je blízko Štefánikovho mosta. (Chyba v adrese je dnes napravená a Google je v tomto smere múdrejší. Pivovar nájdete na kotvišti číslo 19.)

Pivovar je v čase našej návštevy prázdny, keď je obsadených len pár stolov. Nemáme problém vybrať si stôl pri okne. Podnik je dvojpodlažný. Kým horné poschodie má slúžiť ako reštaurácia, spodné je klasická krčma. Už pri vstupe si môžete všimnúť pivovarskú technológiu. Aj sme zisťovali, či tam nie je len na parádu, ale vraj nie je.

Sadáme si do reštaurácie, netrvá dlho a obsluha je pri nás. Dostávame nápojový a jedálny lístok. Práve pivná karta nás hneď poteší. V ponuke nachádzame šesť domácich pív. Nebudeme ich tu vypisovať, môžete si ich pozrieť na našej snímke.

Na naše veľké potešenie, pivovar umožňuje zaplatiť si degustačné menu. Na stole nám tak v krátkom čase pristála sada piatich decových pohárov s dostupnými kúskami. Jediným pivom, ktoré nebolo na výčape bol ležiak s názvom Republika, ostatné boli k dispozícii a my sme ich ochutnali.

Pätica pív

Začíname základnou verziou piva. Ide o výčapné pivo s názvom Legie 10°, ktoré má obsah alkoholu na úrovni 4,2 percenta.  Pivo malo zlatistú farbu, ktorú zdobila smotanová pena. Vôňa bola výrazne sladová, sladová linka bola výrazná aj pri ochutnaní. Stred piva je trocha vodnatejší, ale v prípade takto stupňového piva to nie je až taká tragédia. Koncovka je príjemne horkastá. Ide o priamočiare, lahodné pivo. Určite skvelá voľba na uhasenie smädu. Ak by sme to hodnotili, asi by dostalo sedem bodov.

Druhým v poradí bol ležiak s obsahom alkoholu na úrovni 5,3 percenta, ktorý niesol meno Remorkér 12°. Podľa pivovaru ide o špeciálny ležiak, ktorý sa od ostatných kúskov odlišuje výraznejším chmelením a ľahkým citrusovým nádychom, ktorý spôsobil chmeľ Kazbek. A jemný citrusový nádych ste v pive skutočne zachytili. Pena mala jemnú šľahačkovú penu. Po sladovom úvode nájdete chlebnaté, korenisté telo. Môžete zachytiť náznaky karamelu i trávnatých tónov (štýlovo nesedia). Koncovka je jemne horkastá. Pivo malo ideálnu rezkosť a chuťovo bolo výraznejšie, lahodnejšie. Hodnotenie? Asi 7,5 bodu.

Tretím testovaným kúskom bolo vrchne kvasené pivo s názvom APA New Orealns 13° (obsah alkoholu 5,6%).  Pohár zdobila jemná šľahačková pena, keď ste k nemu privoňali, zachytili ste citrusové odtiene. Pivo malo jantárovú farbu a bolo jemne kalné. Po menej výraznom sladovom úvode, v bruchu piva vyskakuje grep, limetka či hrozno. Pivo je zakončené príjemným horkastým chvostíkom. Kúsok však mal náznaky neprirodzenej kyslosti. Je to však piteľné a osviežujúce pivo. K dokonalosti mu však chýbajú hutnejšie tóny. Výsledkom je tak pekná sedmička.

V ďalšej voľbe sa opäť vraciame k spodne kvasenému pivu. Nesie názov Monarchie 13°. Ide o tmavý ležiak s obsahom alkoholu 5,5 percenta. Pivo malo jemnú šľahačkovú penu, ktorá rýchlo opadla. Vo vôni ste zachytili kávu, karamel a jemne tmavú čokoládu. Už pri prvom napití zisťujeme, že pivo má vyššiu rezkosť, čo trocha kazí celkový dojem. Sladový úvod strieda kombinácia kávy, čokolády a karamelu. Koncovka je príjemne horkastá. Pivo nie je sladké a po dopití máte v ústach pekne suchý pocit. Ako sme spomínali, lepšiemu vychutnaniu ublížila vyššia rezkosť. Inak fajn. Dávame sedmičku.

Testovanie končíme pivom s názvom Sout Hood 15°. Práve to bolo jediné, ktoré nebolo varené priamo na lodi. Pivo malo čiernu farbu s rubínovým odtieňom. Vo vôni ste zachytili kávu, karamel i citrusové ovocie. Sladový úvod je nevýrazný, v strede nájdete kombináciu karamelu a spomínaného citrusového ovocia. Zachytiť môžete pomaranč i limetku. Koncovka je príjemne horkastá. V tomto prípade je rezkosť ideálna a pivo to pomáha. Na obsah alkoholu (6,4 percenta) mohli byť tóny hutnejšie, ale celkovo ide o príjemný kúsok. Hlavne je dobre piteľné. Dávame silnú sedmičku.

Pochváliť musíme gastronomickú stránku pivovaru. Na stole vás pri usadení ponúknu praženým sladom, ktorý je pripravený na štýl slaných arašidov. Chutil nám aj kurací steak s grilovanou zeleninou. Z tohto pohľadu nemáme čo vytknúť.

Slovensko či Česko?

Pivovar v nás zanechal celkom dobrý dojem. Ponúkané pivo síce výrazne nezažiarilo, bol však príjemné, bez žiadnej pachuti. Máme zásadu, že pivovary hodnotíme až po niekoľkých mesiacoch prevádzky, v tomto prípade nás však premohla zvedavosť. A neľutovali sme. V čase našej návštevy bola kvalita a kondícia pív dobrá. Určite bolo čo vylepšovať, ale to je vždy. Až doma sme zistili, že ceny piva sú iné v reštaurácií a na prvom poschodí. Overiť sme to však nestihli.

A ako by dopadlo porovnanie so slovenským pivovarom na vode? Koncepty sú v podstate podobné. Kým slovenská verzia dáva do popredia viac gastro stránku, v prípade pražskej konkurencie je to viac o pive. Dokazuje to aj ponuka na výčape. Nechceme to však obrátiť v duel dvoch plávajúcich pivovarov. Podstatné je, že rozširujú ponuku na trhu a to je vždy potešiteľné.

  • Michal

    Len podotýkam, že český pivovar Loď by mal byť plavbyschopný, čo sa o Dunajskom pivovare povedať nedá; ten je zafixovaný na mieste. Pivo mi v Lodi chutilo oveľa viac než v Dunajskom, jedlo mi chutilo v oboch. K tým dvojitým cenám na Lodi; je to pravda (predpokladám, že to pre negatívne ohlasy nakoniec zmenia). Takto, cena piva je rovnaká hore aj dole, ale zatiaľčo dole v pivnici majú klasické objemové miery, v reštaurácii hore čapujú do „hogo-fogo“ pohárov s nižším objemom.