Pivovar Mariannus: Keď pivo pijete na streche Prešova

Pivovar Mariannus 01Po dlhšom čase prechádzame Hlavnou ulicou v Prešove a nestíhame sa čudovať. V meste sa toho pomenilo dosť. Pribudli ázijské obchody s oblečením, bagetérie nahradili predajne s kebabom a z centra sa akosi vytráca noblesnosť, ktorá mesto zdobila. Zmeny nevidíme len vo výkladoch. Ako-tak sa mení aj ponuka na výčapoch. Kedysi neprekonateľne dominantný Šariš začínajú pomaly dopĺňať aj iné pivovary.  Kaltenecker, Svijany či Postřižiny. A to nehovoríme o domovskom podniku Prešovského pivovaru, okolo ktorého práve prechádzame. My však smerujeme inam. Rozhodli sme sa, že si dáme rande s prešovským pivovarom Mariannus.

Pivovar otvorili koncom roka 2014 a stal sa prvým v meste. A v Mariannuse sú na to patrične hrdí. Chvália sa tým aj banerom, ktorý „svieti“ pri vchode do budovy, kde pivovar sídli. Mariannus nájdete na Čapajevovej ulici neďaleko centra mesta. Keďže sme mali so sebou nášho domáceho kamaráta, našli sme podnik ľahko. Či by to bolo aj bez neho, je otázne. Každopádne, na budove hore svieti baner s názvom pivovaru.

Pivovar je umiestnený na štvrtom poschodí akejsi kancelárskej budovy. Až sme sa trocha zľakli kam to ideme, ale veľmi rýchlo sme pochopili, že takáto lokalita môže mať opodstatnenie. Podnik je totiž situovaný na vechu budovy a máte z neho pekný výhľad na Prešov. Najmä vtedy, ak si zvolíte priestrannú terasu. My sme skončili vo vnútri podniku, keďže sme si vybrali klimatizáciu pred teplom na terase.

Pivovar Mariannus 05Vybavením podnik pripomína skôr kaviareň ako piváreň. Zariadenie však bolo moderné, prostredie čisté a obsluha milá. Bola pri nás veľmi rýchlo. „Aké pivo vám chutí najviac,“ pýtame sa a čakáme na odpoveď čašníčky. „Mne naša polotmavá dvanástka,“ odpovie pohotovo. Ako sa po degustácií dozvedáme, má dobrý vkus. Dvanástka totiž naozaj dopadla najlepšie. Ale nepredbiehajme. V ponuke pivovaru ste našli tri domáce kúsky – svetlú jedenástku, polotmavú dvanástku a 16-stupňový špeciál.

Začíname pekne od podlahy. Na stole nám pristál Mariannus 11°. Išlo o svetlý ležiak, ktorý má slámovo-žlté sfarbenie. Bol kalný a ozdobený smotanovou penou zloženou z mikrobubliniek. Vôňa bola prenikavo sladová. Po celkom výraznom sladovom úvode ste v bruchu piva natrafili na karamel, med a jemne aj ovocnú kyselinku. Stred je však plochý ako lentilky pod kobercom. Bodkou za týmto kúskom je jemne horkastá koncovka. Pivo pôsobí rozhádzane, šumienkovito, nevýrazne. Zachraňuje to aspoň aká-taká piteľnosť.

Ďalším na rade bol Mariannus Viedenský špeciál 12°. To už bola iná káva. Kúsok mal číru medenú farbu, ktorú prikrývala smotanová pena zložená z malých bubliniek. Vo vôni ste zachytili karamel, čokoládu a slad. Úvod bol postavený vyššie, v strede vyskakuje karamelová linka s podtónmi čokolády. Koncovka je horkastá. Príjemné pivo. Tóny sú čisté, pekne na seba nadväzujú a dopĺňajú sa. Pivo je tak lahodné a dobre piteľné. Určite veľmi slušná sedmička.

Pivovar Mariannus 07Posedenie končíme najsilnejším pivom. Na stôl nám obsluha prinesie Mariannus polotmavý špeciál 16°. Medeno-červené pivo je jemne zakalené a navrchu okrášlené šľahačkovou penou. Vo vôni určite nájdete karamel a možno aj ovocie (my sme našli černice). A rovnaké prvky objavíte aj v chuti. V bruchu tóny diktujú karamel, aj náznaky ovocia (černice, hrozno, egreše). Alkohol v tomto kúsku cítite poriadne, zachytíte aj náznaky maslovosti. Pivo sa síce pije príjemne, na leto sa však dvakrát nehodí. Najmä keď je vonku takmer 30 stupňov. Alkohol totiž výrazne vystupuje a nepridáva lahodnosti. Tej by pomohlo aj lepšie vyskladanie. Ale nie je to zlé pivo. Za vyskúšanie určite stoji.

Pri platení nás čaká milé prekvapenie. Každú stredu a sobotu majú v Mariannuse zľavu. Všetky pollitrové pivá sú za akciovú cenu jedno euro. Inak stojí pollitrák 1,50 eura. Mimoriadne priaznivá cena.

Odchádzame. Čo nám recenzia ukázala? V Prešove vedia variť pivo. Ležiak nám nesadol, zvyšok produkcie bol nadpriemer. A viedenský špeciál by sme si kedykoľvek zopakovali. Celkovo pôsobí podnik príjemne až na to, že nám to pripomínalo skôr kaviareň. Na strane druhej, terasa už bola o niečom inom. Keď to dáme do kontrastu s tým, akým smerom sa hýbe zloženie centra mesta, je tento podnik nadštandardom. Určite treba vyskúšať.

  • Milan Školuda

    V Marianuse sme boli partia 11 ľudí minulú sobotu a máme z toho úplne iný dojem. Bola tam nejaká akcia, takže sedieť sa dalo len na prehriatej terase. Mali len jedno pivo, ležiak 11°, ktorý naozaj za veľa nestál. Nakoniec nám ponúkli aj „špeciál“, ževraj 16°… V chuti to cítiť teda nebolo a navyše nám do neho naliali nejaký višňový sirup, takže priemerné pivo sa zmenilo na katastrofu. Podľa referencií malo byť plusom podniku výborné jedlo… Dali sme si rebrá, ktoré síce boli naložené v sladine, takže chuťovo OK, ale namiesto grilovania boli asi dusené. Aspoň ja si grilované rebrá predstavujem krásne sfarbené do hneda a chrumkavé. Tieto také neboli. Zhodli sme sa, že Marianus už nikdy viac… veľký FAIL. Našťastie nám to potom zachránila Prešovská Piváreň, ale to je už úplne iný príbeh 😉

  • Oskar Svitanic

    otvarali uz v maji 2014, koncom roka (v decembri) potom pribudol Presovsky pivovar na Hlavnej