Pivovar Tatras: Podnik, ktorý sa oplatí navštíviť

Poprad patrí medzi málo slovenských miest, ktoré sa môžu pochváliť dvojicou pivovarov. Okrem pivovaru Egídius, ktorý sme zrecenzovali začiatkom roka 2016 (recenziu nájdete TU), láka na remeselné pivo aj Pivovar Tatras. Práve on sa stal pred pár dňami našim cieľom.

Aj degustačné menu

Pivovar nájdete na Námestí sv. Egídia, keď na seba upozorňuje veľkým sudom. My sme sa ho vybrali navštíviť v sobotu podvečer. Vonku bolo po daždi a v uliciach podtatranského mesta ste veľa ľudí nestretli. Rovnaké konštatovanie platilo aj pre samotný podnik. Aj keď je pravda, že v čase nášho odchodu bola terasa plnšia.

My si  sadáme do vnútra podniku. Ten je moderne zariadený, je vidieť, že sa v ňom na ničom nešetrilo. Obsluha je pri nás rýchlo. Keďže sme v ponuke našli aj degustačné menu, dlho sme nerozmýšľali. Na stole nám tak pristálo osem vzoriek vo vkusne vyhotovenom stojane. Za toto prevedenie musíme poslať do Popradu palec hore.

Chváliť však nebudeme samotné usporiadanie pív.  K setu sme dostali papierik, ktorý pomenúval pivá usporiadané o č.1 až pod č.8. V takýchto prípadoch by mal podnik usporiadať piva tak, aby vedel návštevník vychutnať každé z nich. Začínať sa má od najmenej výrazného až po silné, resp. najviac výrazné. Takýmto spôsobom vie zákazník vychutnať a odhaliť všetky plusy každého štýlu.

V našom prípade však pod jednotkou bolo pivo Tmavák 13°, pod dvojkou EPA 15°, pod trojkou Horkáč 10°. Skúšali sme to meniť aj odzadu, ale výsledok bol aj tak na degustáciu nevhodný. Jednoducho toto usporiadanie by mali rýchlo zmeniť. Nie je to koniec sveta, ale pre pivnú výchovu návštevníkov je to pomerne dôležitá vec.

My sme začali našu degustáciu od podlahy. Ako prvé sme ochutnali pivo s názvom Horkáč 10°. Pivo malo slamovú farbu a bolo mútne. Vo vôni ste zachytili med i korenisté odtiene. Po nevýraznom sladovom úvode ste v bruchu piva našli med i karamel. Koncovka bola príjemne horkastá. V pive ste zachytili jemnú kvasinkovú pachuť. Rezkosť kúsku bola vyššia, pivo však bolo pekne vyskladané a piteľné. Jeho plusom bola ľahkosť, čo z neho robí ideálnu voľbu na leto. Dávame 7 bodov.

Ako druhý v poradí sme ochutnali kúsok s názvom Ležiak 12°. Už názov napovedá, že ide o spodne kvasené pivo, ktoré malo zlatistú farbu a bolo jemne kalné. Vo vôni ste zachytili karamel. Úvod kúsku bol sladovejší, v strede vyskakoval karamel, ale našli ste tam aj lesný med. Oproti prvému kúsku sú tóny chlebnatejšie, hutnejšie. Veľmi príjemné pivo, pekne vyskladané. Dávame 7,5 bodu.

Ocenená pšenica

Na tretie pivo sme sa tešili. Išlo o kúsok s názvom Weizen 11°. Pivovar sa ním môže chváliť, keďže na nedávnej Pivnej korunke vyhral kategóriu pšeničných pív, čo je nesporne úspech. Pivo malo svetlo-žltú farbu a bolo kalné. Vo vôni ste zachytili banán, mandarínku, med i klinček. Po nevýraznom sladovom úvode si slovo berie kombinácia medu i kyslastého ovocia. Všetko je to zakončené príjemne horkastou koncovkou. Je to fajn pšenica. Pekne vyskladaná, s nápadom i gradáciou. Dávame silných 7,5 bodu.

Pokračujeme v línii vrchne kvasených pív. Ďalším na rade je pivo APA 12°. Kúsok mal zlatistú farbu a bol číry. Vo vôni dominovalo lesné ovocie (jahody, čučoriedky) i karamel. Po nevýraznom úvode sa v bruchu dostávajú k slovu citrusy a lesné ovocie. Koncovka je príjemne horkastá. Druhá polovica piva však kríva. Ako keby sa celá stavba rozpadla. Piteľnosť piva je dobrá, oproti ostatným pivám však zaostáva. Výsledná známka je tak slabších 6,5 bodu.

Piatym v poradí je štýl IPL, ktorý patrí medzi naše najobľúbenejšie. Pivo s názvom IPL 14° malo zlatistú až medenú farbu a bolo číre. Vo vôni ste zachytili karamel a lesné ovocie. Vôňa bola pritom nádherná. Po výraznejšom sladovom úvode sa k slovu prihlásil karamel, ale aj jemná pachuť. Mohli by sme ju prirovnať k varenej zelenine. Koncovka bola jemne horkastá. Výsledný dojem bol rozpačitý. Pivo sme chceli ochutnať samostatne, ale nestihli sme to. Preto tento kúsok zostal bez hodnotenia. Pivo sme pritom skôr testovali vo fľaškovej verzii a nadchlo nás.

Ďalšie pivo nám však náladu hneď vylepšilo. Kúsok s názvom A-IPA 14° malo medenú farbu a bolo číre. Vôňa bola nevýrazná, zachytili sme len jemné citrusy. Po nevýraznom sladovom úvode ste v strede našli citrusové ovocie. Rozoznať ste mohli grep, červený pomaranč a jemne aj černice. Koncovka bola výrazne horkastá. Išlo o piteľné a priamočiare pivo, ktoré od nás získalo 7,5 bodu. Určite treba ochutnať.

Predposledné pivo bolo vlastne vrcholom nášho testovania. EPA 15° mala číru červenú farbu. Keď ste k nej privoňali, rozoznali ste karamel i kávu. Po výrazne sladovom úvode ste v bruchu našli kombináciu karamelu, jemnej kávy i černíc. Koncovka bola jemne horkastá. Pivo bolo lahodné, výborne vyskladané a prudko piteľné. Asi to nie je ideálne pivo na leto, nám však zapasovalo. Výsledná známka bola osmička.

Testovanie sme končili pri kúsku s názvom Tmavák 13°. Vo vôni ste zachytili kávu, karamel i kolový nápoj. Sladový úvod úvod bol nevýrazný, v strede nájdete kombináciu karamelu, čokolády i koly. Koncovka je horkastá len nevýrazne, celé pivo pôsobí lahodne, ale aj sladko. Dávame 6,5 bodu. Rozhodla toľkokrát spomínaná sladkosť.

Dobrý pocit

Testovanie sme skončili. Počas neho nás zaujala konverzácia pri vedľajšom stole. Pár si vyberal pivo. Že majú pivné súťaže zmysel, dokázala mužská polovička. Vybral si veľký Weizen, keďže „čítal, že vyhral prvú cenu.“ Dáma si však nevedela vybrať z ponuky ôsmich pív a od čašníčky pýtala „plzeň“. Tá ju upozornila, že také pivo nečapujú, vie jej však ponúknuť ich Ležiak 12°. Nakoniec dala na jej odporúčanie.

Aj to dokazuje, že pivovary mimo Bratislavy či Košíc musia bojovať s pivnou osvetou a potrvá dlho, kým ľudia dokážu rozoznávať aspoň základné štýly. Aj preto by malé pivovare dbať na to, aby ľuďom vysvetľovali a vysvetľovali.

V prípade Tatrasu musíme pochváliť nápojový lístok. Každé pivo bolo vysvetlené a rozpísané. Určite to pomáha k osvete. V pivovare sme ochutnali aj hermelín a boli sme spokojní. Spokojnosť bola určite aj s celkovou úrovňou podniku. Stále je čo vylepšovať, ale o tom je život. Pokiaľ budeme na našich stránkach len chváliť, nepomôže to len nám, ale ani samotnému podniku.

Tatras ukázal, že pivovar sa dá robiť aj s noblesou a snahou ponúknuť viac, ako všedný priemer. To je základom úspechu a na tom by mal stavať. Trocha nás mrzí IPL-ka, potešil nás však Ležiak, A-IPA a EPA. Ak budete mať v Poprade chvíľu čas, oplatí sa zastaviť. My sa do pivovaru určite vrátime.