Pivovar Vŕšky: Pripravujeme dvojičku nášho pivovaru

Pestrý, turbulentný, ale aj prelomový. Aj takto môžeme nazerať na rok 2015 z pohľadu pivovarníkov. Portál oPive.sk sa rozhodol na prelome rokov uskutočniť veľkú anketu medzi pivovarníkmi a odborníkmi, ktorí sa pohybujú okolo piva. Dnes odpovedá sládok pivovaru Vŕšky Viliam Hujík.

Viliam Hujík

Ako hodnotíte rok 2015 z pohľadu pivovarníka?
No musím povedať, že rok bol zasa o čosi silnejší v zrode malých pivovarov a to dokazuje, že stále je záujem o nové reštauračné minipivovary na Slovensku. Je to aj vďaka silnej propagácii malých pivovarov, ktoré sa čoraz viac zúčastňujú rôznych spoločných akcií, kde sa dokážu spropagovať.

Čo bolo pre Vás udalosťou roka?
To, že som sa zúčastnil na projekte a samotného spustenia nového Piešťanského pivovaru Žiwell. Ďalšou príjemnou udalosťou je aj môj prestup do pivovaru Vŕšky Terchová, kde momentálne pôsobím ako sládok pivovaru aj s mojím otcom. Momentálne pracujeme na ďalšom novom projekte pivovaru v Žiline, čo bude dvojča pivovaru Vŕšky. Technológia sa nám už vyrába v Česku. Momentálne finišujeme a otvárať by sme chceli v tomto roku.

Aké problémy trápia sektor?
Dnes už nie je problém zohnať kvalitne spracovanú technológiu za priateľnú cenu, ale v prvom rade to, že je málo odborníkov v našom obore. Tento problém sledujem už dlhšie. S pribúdajúcimi minipivovarmi na Slovensku to môže byť problém zohnať niekoho, kto má papier, ale aj prax. A hlavne takého sládka, ktorého tá robota skutočne aj baví.

Čo vám urobilo za rok 2015 najväčšiu radosť?
Už len fakt, že sa minipivovarom na Slovensku darí. Taktiež má teší, že si množstvo nových zákazníkov nachádza cestu k malým pivovarom a zároveň prináša kopec nových pív. Netreba zabúdať na to, že tento trend vytvoril na Slovensku množstvo pracovných miest a napomohli aj k spoznávaniu našej krajiny. Viac ľudí začalo zaujímať o našu krajinu. A nie sú to len Slováci, ale aj turisti z okolitých štátov.

Aký bude podľa vás rok 2016? Čo bude pre vás najväčšou výzvou?
Tak verím, že bude úspešný. A mojou výzvou je naďalej rozvíjať minipivovarníctvo na Slovensku a pomôcť k udržaniu na trhu. Zároveň sa chcem touto cestou poďakovať všetkým, čo nás podporujete v minipivovarníctve. „Daj boh šťastie“ ako sa to u nás v pivovarníctve hovorieva.

Snímka: archív V.H.