Pivovar Wywar: Deväť druhov piva a príjemná atmosféra

Holičský pivovar Wywar 03

S Holíčskym pivovarom Wywar máme niečo spoločné. Pivovar otvoril svoje brány v rovnakom čase, ako sme my spustili túto stránku. Dokonca článok o Wyware bol medzi prvými, ktorý sme na oPive publikovali. Za ten čas si pivovar stihol vybudovať slušné meno. Aj preto sme sa rozhodli, že pivovar navštívime a zrecenzujeme.

Väčšina našich „Rande s krčmou“ vzniká v sobotu poobede.  Podniky nie sú až také preplnené a my nemusíme hodnotiť úroveň obsluhy a celkovú atmosféru v zhone a v stresových situáciách. Inak tomu nebolo ani v sobotu, keď sme navštívili Holíčsky pivovar Wywar. Ten nájdete celkom jednoducho. Podnik je situovaný pri hlavnej ceste smerom do Skalice. Na návštevu pozýva aj veľký pútač. Inak povedané, podnik si nemôžete nevšimnúť.

Je niečo pred treťou hodinou poobede a my sme vystúpili z auta. Trochu sme zmätení, keďže vo dvore kde sídli pivovar je  dvojica podnikov – reštaurácia a samotný pivovar. Trochu zmätene sme vstúpili do podniku s označením „Pizzeria – Pivovar“ s logom pivovaru nad dverami. Aj obsluhy sa pýtame, či sme správne vstúpili do pivovaru. Čašník nás uistil, že sme správne a ukázal nám stôl, kde sme si mohli sadnúť. Takmer celý podnik bol rezervovaný. Ak by sme prišli večer, mali by sme jednoducho smolu.

Holičský pivovar Wywar 04

Podnik je situovaný v prízemí a je tvorený jednou veľkou miestnosťou. Tej dominujú masívne drevené stoly a stoličky. Technológiu si môžete aj pozrieť, keď je umiestnená za sklom na ľavej strane miestnosti. Prvý dojem bol príjemný, keď pivovar pôsobil útulne.

Na výčape ponúkali deväť druhov piva. Aj preto sme sa obsluhy opýtali, či umožňuje degustačné vzorky, aby sme toho vyskúšali čo najviac. Menu takúto možnosť neponúkalo, čašník nám však uľahčil situáciu. „Môžem vám pivo načapovať do dvojdecových pohárov,“ navrhol a my sme bez váhania súhlasili. Asi takto by malo vyzerať riešenie „problému“. Máme odskúšané, že takýto postup nie je v slovenských krčmách vôbec bežný. Oveľa častejšie počujeme slová: „To sa nedá.“

Ako prvé sme vyskúšali pivo s názvom Ginger Pale Ale 12°, ktoré malo 5% alkoholu. Podľa popisu išlo o svetlý American Pale Ale, ktorý sa mal variť s čerstvým zázvorom. Číre pivo malo svetlo-žltú farbu a zdobila ho šľahačková pena. Keď ste k nemu privoňali, cítili ste citrusy, lesné ovocie aj spomínaný zázvor. Už úvod bol vyššie postavený, stred naň príjemne nadväzoval. V bruchu ste našli citrusy, ktoré v pozadí dopĺňal zázvor. Pivo boli príjemne vyskladané, lahodné a ľahké. Zázvorová linka sa niesla v pozadí a pôsobila nevtieravo. Asi takto by sa mali robiť ochutené pivá. Palec hore.

Holičský pivovar Wywar 00

Ani sme netušili, že druhé pivo bude aj vrcholom posedenia. Na stole nám pristálo pivo s názvom Pilsner Pale Ale 14°. Podľa opisu išlo svetlú IPU s obsahom alkoholu 5,9 %. Pivo malo svetlo-žltú farbu, ktorú zdobila šľahačková pena zložená z jemných bubliniek. Rýchlo padala. Keď ste k poháru privoňali, vo vôni ste mohli nájsť limetku, karamel, ale aj malinu. Úvod bol postavený vyššie, v strede ste našli kombináciu karamelu a citrusového ovocia. Koncovka bola výrazne horkastá. Tento kúsok bol lahodný, výborne vyskladaný. Ideálne v sebe kombinuje plusy ležiaku a štýlu IPA. Dlho nás v podniku tak pivo nenadchlo. Pale hore, opäť.

Tretím testovaným pivom bol kúsok s názvom Belgičan 12°. Pivo štýlu Belgian Pale Ale malo obsah alkoholu na úrovni 4,8 % a hnedo-žltú farbu so smotanovou penou. Podobne ako predchádzajúce kúsky, aj tento bol číry. Vo vôni ho charakterizoval karamel, koriander aj kvetinky. Sladový úvod bol menej výrazný. Čo-to napravuje stred. V ňom nájdete čokoládu, rum, likér, ale aj bylinky (mäta). Navyše, pivo malo náznaky maslovosti (diacetyl?). Koncovka je horkastá. Kúsok pôsobil rozhádzane, čo ubližovalo lahodnosti. Asi najslabší kúsok posedenia.

Holičský pivovar Wywar 01

Testovanie končíme pri pive Lianka Belgičan 10°. Podľa popisu na pivnom lístku išlo o štýl American Brown Ale, ktorý mal obsah alkoholu na úrovni 4,1%. Kúsok mal tmavo-hnedú farbu, ktorú zdobila smotanová pena. Vo vôni ste zachytili karamel a čokoládu. Úvod bol nižšie postavený, v strede vystupovala do popredia čokoláda aj karamel. Trocha vyrušovala slanšia pachuť, koncovka je jemne horkastá. Pivu trocha ublížila druhá polovica, v ktorej vyskakuje slanosť. To prekáža lepšej piteľnosti.

Náš test končíme a sme spokojní. Podnik je príjemne zariadený, má svoju atmosféru  a obsluha bola na najvyššej úrovni. Príkladne sa starala a niekoľkokrát bola pri našom stole.  Na výčape bolo až deväť pív. Niektorými sme boli nadchnutí, iným chýbalo čo-to k dokonalosti. Celkovo však môžeme odporúčať.

4

Zhrnutie

Plusy
– Prostredie. Podnik bol vkusne zariadený, mal svoju atmosféru a cítite sa v ňom dobre.
– Obsluha. Maximálna spokojnosť. Kompetentná, ochotná a všímavá.
– Ponuka piva. Na výčape ste našli deväť druhov piva. Bolo z čoho vyberať.
– Ceny. Podľa nás vhodný mix kde ste našli cenovo dostupné pivo (pollitrový Jozef stál 90 centov), aj drahšie kúsky (štvordecový Gejza stál 1,80 eura, čo bolo najdrahšie pivo v podniku).
Mínusy
– Poloha. Ak by bol podnik viac v centre mesta, bolo by to ideálne. Ale to je len taká poznámka pod čiarou.