Pivovary Komín a Alžbetka: Pripravujeme sériu single hop pív

Pivovarnícky sektor má za sebou ďalší rok. Opäť bol pestrý na udalosti aj zmeny trendov. Pribúdajú nielen pivovary, ale najmä podniky, ktoré čapujú remeselné pivo. Nové pivné štýly začínajú na trh uvádzať aj nadnárodní hráči. Ako sa na rok 2018 pozerajú pivovarníci a ľudia, ktorí sa pohybujú okolo piva? Portál oPive.sk sa opäť rozhodol zorganizovať veľkú anketu. Dnes odpovedá Peter Chňupa, sládok Ružinovského pivovaru Komín a metského pivovaru Alžbetka.

Ako hodnotíte rok 2018 z pohľadu pivovarníka? Čo všetko sa zmenilo oproti minulosti?

Vo svojom okolí som zaregistroval omnoho masívnejšie pitie kyslých a ovocných štýlov oproti minulým rokom. To by nemalo nikoho pozorného prekvapiť, na vzostupe sú takéto špecialitky už dlhú dobu. Stále sa však celoslovensky jedná o maličkú časť aj v rámci produkcie malých pivovarov, čiže hovorím prevažne o svojej pivnej bublinke. Z nášho kominárskeho pohľadu je najväčšou novinkou otvorenie Mestského pivovaru Alžbetka. Rozbehol sa sľubne a ohlasy sú pozitívne, čo motivuje k ďalšej práci.

Čo by ste označili za pivovarnícku udalosť roka?

Nenapadá mi nič, čo by som za rok 2018 takýmto pojmom označil. V rámci Komína a Alžbetky je jednou z aktualít zakomponovanie Beermalade do niektorých receptov v našom jedálnom lístku.

Čo podľa vás najviac trápi pivovarnícky sektor a aké zmeny na trhu by ste privítali?

Podľa mňa niektorí ľudia príliš hľadajú filozofiu v sektore, ktorý by sa mal zaoberať skôr praktickými otázkami. Žiadne extrémne problémy mi z tejto perspektívy nenapadajú. Snažíme sa napríklad nezabúdať na otázku životného prostredia, preto sme sa v pivovare rozhodli, že v dohľadnom čase vyradíme z ponuky PET fľaše. O tomto kroku však budeme definitívne informovať, až keď to bude aktuálne.

Aké sú vaše plány na rok 2019? Čo bude pre vás najväčšou výzvou?

Chceli by sme rozbehnúť sériu single hop pív, čo už nie je v tejto dobe žiadna novinka, naše špecifikum bude v tom, že sa bude jednať o ležiaky. Jeden už máme za sebou, jednalo sa o chmeľ Mosaic, ďalší na rade je Simcoe, ktorý príde v najbližších dňoch, len čo mi vyšle signál, že už je zrelý na výčap.

Okrem toho pribudnú časom aj iné novinky, najprv však zimný klasik Čmudil (jemne zaúdený tmavý ležiak 15°P), ktorý sa momentálne nachádza v podobnom štádiu, ako Simcoe. Odporúčam teda sledovať aktuálne dianie. Čím rýchlejšie ich budete piť, tým rýchlejšie budú prichádzať nové. Čo sa týka ešte dlhodobejších plánov, tak aj Alžbetka vznikla, ako reakcia na situáciu a možnosti, čiže sami uvidíme, čo prinesú ďalšie mesiace.