Prestup roka: Padre mieri do Pivovaru Hostinec

Hádam sa nenájde priaznivec slovenského remeselného piva, ktorý by ho nepoznal. Maroš „Padre“ Hajduk, ktorý stojí za kočovným pivovarom Padre Craft Brews, sa postaral o prestup roka na pivnom trhu. Odchádza z civilného zamestnania a začne robiť hlavného sládka v Pivovare Hostinec v Košiciach. „Nedalo sa odolať, práca v obore, ktorý je zároveň mojím koníčkom, jednoducho plnenie sna,“ hovorí v rozhovore pre portál oPive.sk Maroš.

Padre

 Pred pár dňami si prekvapil, keď si na Facebooku oznámil, že odchádzaš z práce v IT sektore. Ako dlho si nad touto zmenou premýšľal?
Stále treba rozmýšľať nad zmenou, jedine tak sa veci hýbu.  Moje rozhodnutie však bolo ovplyvnené ponukou od spolumajiteľa Pivovaru Hostinec. Ako raz slávny Marlon Brando povedal, v ešte slávnejšom filme The Godfather: „Dám ti ponuku, ktorá sa neodmieta.“ Nedalo sa odolať, práca v obore, ktorý je zároveň mojím koníčkom, jednoducho plnenie sna.

Ako reagovalo tvoje okolie na toto rozhodnutie?
Nestretol som sa s negatívnou reakciou, veľa ľudí ma pozná práve vďaka pivu, aj sa čudovali, prečo nemám vlastný pivovar, prečo nerobím v pivovare, neverili, že mám v podstate regulárne zamestnanie od pondelka do piatku, od ôsmej rána do pol piatej poobede. Mám pocit, že sa potešili, držia mi palce v kariére sládka a tešia sa spolu so mnou na moje ďalšie pivá.

Aké sú teraz tvoje plány?
Plány, určite využiť naplno možnosti tejto zmeny, naučiť sa viac o pive, získať praktické, každodenné skills a skúsenosti z práce v pivovare. Je to niečo iné ako contract brewing, kde v podstate prinesiem svoju receptúru. Manažment pivovaru z pozície hlavného sládka, výzva. Teším sa.

Nebojíš sa, že ideš z pokojných vôd, keď si mal istý zárobok, do brandže, kde nie je nič isté?
Pokojné, stojaté vody už neboli pre mňa. Cítil som, že je čas na zmenu, ponuka tomu výrazne pomohla. Samozrejme existenciálne otázky typu, čo bude ak to nevyjde, čo ak tá pivná vlna raz opadne, boli. Pokiaľ ide o pivo, z historického pohľadu, je tu s nami už niekoľko tisíc rokov, dá sa teda povedať, pivo je istota. (smiech). Myslím si, pivo u nás na Slovensku ešte nepovedalo posledné slovo, vlna nových remeselných pivovarov, nových štýlov piva má niekoľko pekných rokov života pred sebou. Celé sa to začína, ľudia začínajú objavovať tento krásny pivný svet.

Dá sa povedať, že si teraz plníš svoje sny?
Hehe, áno postupne si ich plním. Keď sa obzriem späť, tak rok a pol dozadu, veľa sa toho v mojom živote pohlo smerom k plneniu snov. Založenie kočovného pivovaru, etablovanie sa mojich pív na trhu, teraz práca sládka, ako sa u nás vraví, celé dobre. Ďalším krokom by malo byť asi otvorenie vlastného pivovaru, verím, že raz k tomu aj s pomocou priateľov príde. Momentálne je však dôležité využiť naplno ponuku Pivovaru Hostinec.

Aký cieľ si dávaš v novej pozícii?
Jednoznačne variť dobré, kvalitné pivo, ktoré bude ľuďom chutiť. Spokojnosť konzumentov je top priorita, aby na pivo nefrflali, ale rozprávali sa o ňom, aké je, aké sú rozdiely medzi várkami (aj toto sa dá nájsť v malých reštauračných pivovaroch), samozrejme v tom dobrom slova zmysle.

Aké ciele si dávaš na najbližší rok?
Do ďalšieho roka je ešte ďaleko. Zatiaľ len ciele na najbližšie mesiace. Z pohľadu práce sládka, učiť sa, naberať skúsenosti, vedomosti. Z pohľadu kočovného pivovaru Padre Craft Brews, pripraviť nejaké prekvapenie pre zákazníkov, blíži sa pekná farebná jeseň, tak niečo týmto smerom.

Ozaj, čo tento prestup znamená pre tvoj kočovný pivovar? Hrozí, že tvojich „obrandovaných“ pív bude na trhu menej?
Kočovný pivovar žije svojim vlastným životom, moje pivá budú naďalej dostupné. S veľkou pravdepodobnosťou mi však tento prestup umožní rozšíriť portfólio špeciálov. Spoločne s Hellstork napríklad pripravujeme štvrté, záverečné pokračovanie našej New World Order Craft Beer Series, tentokrát Black IPA, alebo Cascadian Dark Ale. Samozrejme navarené v Pivovare Hostinec. Veľmi sa teším na túto kooperáciu, navarenú dokonca na domácej pôde, v mojom rodnom meste.

Pivovarský trh na Slovensku sa za posledné mesiace výrazne mení. Čo ťa v tomto smere najviac teší?
Teší ma záujem konzumentov o pivo, vznik nových pivovarov variacich aj na naše končiny netradičné pivá, pivné štýly, organizácia top podujatí ako je Salón piva. Či je to výrazná zmena, náš trh stále ovládajú veľkí hráči. Skupovanie lokálnych festivalov, jarmokov na východnom Slovensku, hovorí o tom kto je na trhu pánom. Ak im však budeme robiť šarapatu v revíri, bude dobre.