Rande s krčmou: Kúsok Stupavy v Bratislave

Je januárová nedeľa a my si ju trochu spríjemníme. Smerujeme do nového podniku, ktorý celkom nedávno otvorili pivovarníci zo Stupavaru. Podnik nesie názov Stupavar Beer Pub a nájdete ho v uličkách Starého Mesta v centre Bratislavy. Trafíte doň celkom jednoducho. Keď do centra  vchádzate od Michalskej brány, kráčajte stále rovno až za Univerzitnou knižnicou zabočíte doprava. Už z diaľky musíte vidieť čiernu vlajku s logom Stupavaru.

Vchod

Cez okno pozorujeme, že problém s voľným miestom asi mať nebudeme. Obsadený je len jeden stôl. Cez veľké závesy vstupujeme priamo do podniku. Po ľavej strane sa rozprestiera výčap, na pravej  strane sú dve miestnosti určené pre nefajčiarov. Zo šiestich stolov je obsadený len jeden. Sadáme si k oknu a pozeráme na hodinky. Ubehlo len pár sekúnd a čašník bol pri nás. Pýtame sa celkom tradičnú otázku, čo by nám odporučil. Kývne plecami a ukáže na tabuľu, kde sú kriedou napísane tri kúsky z pivovaru Stupavar a jeden stout od Lingišpíru. „Buď choďte zaradom, alebo si objednajte všetko,“ hovorí s úsmevom.  Vyberáme 11-tečku a Jantár. Oba kúsky sú z dielne domácich.

Tabula

Miestnosti nepôsobia na to, že by v nich mala sídliť krčma. Podnik je netradične predelený vo viacerých miestnostiach.  Nám to až tak neprekáža. Zariadenie je vybavené striedmo. Drevené stoly, jednoduchý obrus s logom pivovaru, podpivníky. Taká klasika. Pivo nám donesú pomerne rýchlo. Na stôl vám položia lístok a zaznačujú vám odpité (To som už dávno nezažil. Naposledy tuším v Česku). 11-tečka bola osviežujúca. Sladové tóny plynule prechádzali do stredu, tu ste mohli cítiť jemné citrusové tóny. Možno citrón. Na naše pomery bola rezkosť dosť vysoká. Inak veľmi dobrá piteľnosť. Ideálny kúsok od smädu.

Pivo

Ďalší kúsok nám zarezal o čosi lepšie. Polotmavý Jantár mal nádhernú vôňu, v ktorej ste zachytili karamel či kávu. Tie boli doma aj v strede piva. Rezkosť bola ideálna. Pivo ako sa patrí. Do tretice sme otestovali pivo z Lingišpír Sweet Stout 16°. Už vôňa ukazovala, že pôjde o „našľapaný“ kúsok. Cítili sme v ňom čokoládu, kávu či černice. Pivo bolo ťažšie, ale o to zaujímavejšie. V strede piva sme okrem už spomenutých kúskov cítili granko 🙂 . Bol to zážitok.

Stupavar Beer Pub

Celkové dojmy z podniku boli príjemné. Obsluha okolo nás hliadkovala, na nič sme nemuseli dlho čakať. V rámci možnosti vznikol v Bratislave podnik, ktorý ponúka alternatívu k Bažantom, Kozlom či iným zvieratkám. Príjemné spestrenie.

Poznámka: Prvá a posledná fotka sú z Facebooku podniku.