Rye Island: Otvorili sme vlastnú piváreň

Bolo to opäť zaujímavé. Máme za sebou pivovarnícky rok 2017 a môžeme bilancovať. Pre niekoho bol prelomový, pre iného stabilizačný. Portál oPive.sk sa rozhodol na prelome rokov uskutočniť tradičnú anketu medzi pivovarníkmi a odborníkmi, ktorí sa pohybujú okolo piva. Dnes odpovedá sládok a majiteľ kočovného pivovaru Rye Island Szilárd Baranyai.

Aký bol pre vás rok 2017? Čim bol iný ako predchádzajúce?
Úspešný. V tomto roku sme založili náš kočovný pivovar a v priebehu pol roka predstavili tri druhy piva, ktoré obstáli na slovenskom trhu.

Na čom by mal pivovarský sektor popracovať, aby sa posúval ďalej?
Je pravda, že čoraz viac pivárov si volí remeselné pivá namiesto komerčných, mnoho ľudí sa však stále nestretlo s remeselnými pivami. Myslím si, že viac príležitostí by sa malo poskytnúť malým pivovarom. Napríklad, aj samotná byrokracia na Slovensku sťažuje existenciu malých pivovarov ako aj obmedzené možnosti vzdelávania sa v tomto odvetví.

Aký bude pre vás rok 2018? Čo je pre vás najväčšia výzva?
V decembri sme otvorili piváreň vo Veľkom Mederi – BeerHeaven – Craft Beer Bar. Našim cieľom je, aby bola prospešná, šírila pivnú kultúru a našla si svojich zákazníkov.

Snímka: Archív Rye Island