Slovenský sládok: Spolupracujem na otváraní  troch minipivovarov

Viliam Hujík

Aj keď sa to nezdá, originálnych slovenských sládkov je u nás veľmi málo. Sčasti za to môže stav na slovenskej pivnej mape, keď veľkí nadnárodní hráči zavreli prevádzky vo viacerých mestách. A sčasti aj absencia kvalitnejšieho vzdelávacieho systému. Aj preto je originálny sládok skôr raritou. Jednou z nich je Viliam Hujík. Ten má pivovarníctvo v krvi. Tomuto remeslu sa totiž venuje aj jeho otec František. Ten aktuálne zastáva pozíciu hlavného sládka v Pivovare Vŕšky v Terchovej. Bohaté skúsenosti s pivovaričstvom má aj jeho syn. Za všetky treba spomenúť  najmä topoľčiansky Topvar, Popper Bytča či trenčiansky Kaltenberg.

Samotného Viliama sme naposledy registrovali v pezinskom pivovare Bozen. Ten však musel  v lete minulého roka svoje brány zavrieť. „Samého ma to prekvapilo, keďže o pivo bol záujem a nestíhal som s výrobou. Dokonca bolo v pláne zvýšiť kapacitu pivovaru,“ vracia sa myšlienkami na minulé leto Viliam Hujík. Ten približuje aj dôvody, prečo sa Pezinok musel rozlúčiť so svojim pivovarom. „Majiteľ a nový nájomca sa nedohodli na prenájme priestorov,“ konštatuje. Z jeho slov cítiť, že sa v Pezinku cítil ako doma. „Bol tam veľmi dobrý kolektív aj majitelia. Výroba neustále rástla. V roku 2014 to mohlo byť minimálne o 30 percent, ale aj viac,“ vypočítava.

Tamojšie zariadenia predali. Nový život by mali dostať v Piešťanoch. „Podieľam sa na výstavbe a zrode nového pivovaríku v Piešťanoch. Budem tam pôsobiť ako sládok,“ hovorí Viliam. V kúpeľnom meste však bude jeho pozícia aj o čosi zložitejšia. „Už od samého začiatku prebieha školenie podsládka, ktorý bude spadať pod mňa. Verím, že bude šikovný,“ usmieva sa sládok. Ten prezrádza, že nepomáha len v Piešťanoch. „Momentálne sa venujem spusteniu ďalších minipivovarov. Ak všetko pôjde podľa plánu, v tomto roku by mali pribudnúť na mape tri nové pivovary,“ naznačuje Viliam. Lokalitu nechcel spresniť. „Môžem len naznačiť, že budú lokalizované na strednom Slovensku,“ naznačuje.