Stromček stojí, darčeky kúpené, tak poď do kuchyne

Si Štefan? Nie? Nevadí, určite takého poznáš a na „štefanské diskošky“ už si starý! Tak ho zavolaj a sprav párty zo všetkým. Vymeň rybu za kravu a poď na posledný recept v tomto roku! Snáď nebudeš banovať. Hovädzie rebrá, oštiepok, domáca bageta, majonéza z pečenej zeleniny.

Potrebuješ

Bagety

  • Droždie: 4 g
  • Voda: 265 ml
  • Hladká múka: 425 g
  • Soľ: 5 g

Mäso

  • Hovädzie rebrá: 1,2 kg
  • Pivo: Kanibal 0,5l – Beerdivision  (pokojne aj viacej, určite budeš smädný )
  • Zmes korenín: údená paprika, nové korenie, horčičné semeno, klinčeky, aníz, soľ (už to na Vianoce nestihneš, ale môžeš objednať ako darček úplne len tak)

Majonéza s pečenej zeleniny

  • Mrkva: 100 g
  • Petržlen: 80 g
  • Cesnak: 20 g
  • Červená cibuľa: 30 g
  • Soľ: 3 g
  • Čierne korenie: 2 g
  • Majonéza: 300 g
  • Tymián: 5 g
  • Oštiepok: 500 g
  • Slanina oravská: 200 g (najlepšie plátky, ťažko sa to krája doma)
  • Rukola: 100 g

Postup

Nezačneš tým najťažším, ale tým najdlhšie trvajúcim procesom. Pýtaš sa čo to je? No predsa mäso. Snáď si nemyslel, že majonéza.

Mäso

Mäso očisti a naporcuj na jednotlivé kostičky. Potom rebrá ponor do piva a nechaj stáť v chladničke minimálne tri dni (ak máš vákuovačku, sprav to v nej ). Potom rebrá vytiahni a obaľ celé v zmesi korenín (nenechaj voľný jeden kúsok ) a zvyšné pivo napichaj do mäsa. Nechaj odstáť aspoň noc a potom prikryté peč v rúre na 90 °C 6 hodín. Potom pridaj na 120° C a dopeč 1,5 hodiny.

Bagety

V mise rozmiešaj 2 g droždia a 125 ml vody. Prisyp 125 g múky a vymiešaj na hladkú zmes. Misu prikry a nechaj kysnúť cez noc pri izbovej teplote. Na druhý deň zmiešaj 300 g múky a 5 g soli. V ďalšej mise vymiešaj 2 g droždia a 140 ml vody do hladka. Drožďový roztok vmiešaj do kvásku a potom primiešaj múku so soľou. Rukami vypracuj vláčne cesto. Nechaj odstáť 10 minút.

Potom cesto premiešaj od kraju do stredu a nechaj stáť 10 minút. Toto opakuj šesťkrát. Následne nechaj kysnúť asi hodinu. Cesto potom rozdeľ na 3 veľké alebo 6 malých rovnakých dielov. Cesto roztiahni do obdĺžnika a prekladaj do stredu. Tak aby si vytvoril tvar bagety. Nechaj prikryté kysnúť ďalšiu hodinu.

Rúru predohrej na 240° C a vlož do nej prázdny pekáč a nachystaj si pohár s vodou. Vlož bagety do rúry a do rozžeraveného pekáča nalej vodu. Peč 10 – 15 minút do zlatista. Upečené bagety skontroluj tak, že keď poklopeš zo spodu budú znieť duto. Nechaj vychladnúť na mriežke. (ale ja teplé sú výborné len potom pozor na čemer).

Majonéza

Očistenú zeleninu nakrájaj na malé kocky osoľ, okoreň a daj piecť na 170° C cca 12 minút. Upečenú zeleninu zmiešaj s čerstvým tymianom nasyp do majonézy a ponorným mixérom vymixuj (no nie na hladkú kašu, nech tam cítiš aj čo ješ). Dochuť soľou a korením.

Práve sa blížiš ku koncu, tak sa posilni a môžeš skladať. Bagetu prekroj pozdĺžne, natri majonézou a vrstvy rozpadnutým mäsom, zasyp nastrúhaným oštiepkom, pečenou slaninou pridaj rukolu a privri vrchnou časťou bagety. Máš tak veľké ústa, aby sa ti to tam dalo? Keď nie, pritlač.

Odporúčané pivo: Kanibal – American Red Ale – Beerdivision

Na chuť!  Juro

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.