Svätojánsky pivovar: Chcelo by to vytvoriť pivovarské cechy

Bolo to opäť zaujímavé. Máme za sebou pivovarnícky rok 2017 a môžeme bilancovať. Pre niekoho bol prelomový, pre iného stabilizačný. Portál oPive.sk sa rozhodol na prelome rokov uskutočniť tradičnú anketu medzi pivovarníkmi a odborníkmi, ktorí sa pohybujú okolo piva. Dnes odpovedá sládok a spolumajiteľ Svätojánskeho pivovaru Juraj Gajdoš. 

Aký bol pre vás rok 2017? Čim bol iný ako predchádzajúce?
Rok 2017 bol pre nás náročný, avšak to je skoro každý rok 🙂 Máme radosť hlavne z toho, že každoročne stúpa predaj nášho piva.

Čo považujete za pivovarskú udalosť uplynulého roka?
Mňa osobne nič neoslovilo, možno asi snaha vrátiť do Bratislavy pivný festival, resp. oktoberfest. Bratislava očividne nie je naklonená robiť nič pre ľudi v tomto smere. Preto palec hore za to, že sa Mišo Pápeš sa snaží robiť niečo, aby sa zachovalo čosi v Bratislave.

Na čom by mal pivovarský sektor popracovať, aby sa posúval ďalej?
Chcelo by to vytvoriť pivovarnícky, alebo resp. cechy podľa krajov, aby sa lepšie spolupracovalo medzi jednotlivými pivovarmi. Osobne musím vyzdvihnúť Záhorie v komunikácii fungujeme medzi sebou výborne, ako minipivovary tak aj domovariči. Pivná korunka je síce pekná vec, ale do tejto súťaže sa hlási vždy iba pár pivovarov, väčšina z nás o to nemá záujem. Takto by mohli jednotlivé cechy medzi sebou vybrať najlepšie piva a poslať ďalej o najlepšie piva roka. Takto by sa do súťaže zapojilo určite väčšie množstvo pivovarov. Každoročne by sa vyhlasovalo, v ktorom cechu sa vypilo najviac piva, navarenych špeciálov atď.

Aký bude pre vás rok 2018? Čo je pre vás najväčšia výzva?
V roku 2018 je pre nás najväčšia výzva  presťahovať pivovar do vlastných priestorov, už na tom dva mesiace pracujeme a dúfam, že do konca januára 2018 budeme vo vlastných priestoroch, samozrejme že legislatívne do dáme dokopy až do roku 2043 🙂 Ďakujeme všetkým úradníkom a rýchle uzdravenie, kiež by dostávali peniaze za to, aké majú výsledky asi by to inak vyzeralo.