Tatras: Naše pivo chceme rozvážať po celom Slovensku

Pivovarnícky sektor má za sebou ďalší rok. Opäť bol pestrý na udalosti aj zmeny trendov. Pribúdajú nielen pivovary, ale najmä podniky, ktoré čapujú remeselné pivo. Nové pivné štýly začínajú na trh uvádzať aj nadnárodní hráči. Ako sa na rok 2018 pozerajú pivovarníci a ľudia, ktorí sa pohybujú okolo piva? Portál oPive.sk sa opäť rozhodol zorganizovať veľkú anketu. Dnes odpovedá Lukáš Vdovjak z popradského minipivovaru Tatras.

Ako hodnotíte rok 2018 z pohľadu pivovarníka? Čo všetko sa zmenilo oproti minulosti?

Stalo sa toho ozaj dosť. Teší ma fakt, že naši hostia si veľmi obľúbili pivká v PET flašiach. Hlavne naše prémiové pivo v „Čutore“, s netradičnou etiketou v tvare „Pútko“, zabodovalo od okamihu, ako sme ho uviedli. Zákazníci si vyslovene vyberajú pivka v týchto flašiach, a už si ani nepamätám, kedy mi niekto niečo zašomral o skle…

Pokračovali sme vo vylepšovaní pivovaru, konsolidácií výberu spolupracovníkov. Hostia konečne začínajú vnímať kvalitu, a hlavne zisťujú a porovnávajú čo im chutí a čo nie. Osveta o pive vzrástla a ja evidujem záujem konzumentov skúšať, degustovať, porovnávať a hlavne vybrať si to, čo im chutí. Aj u nás v Poprade, si ľudia začínajú vyberať aké pivo si dajú a čo od neho očakávajú. Som rád, že sa neuspokoja s bežným europivom…

Čo by ste označili za pivovarnícku udalosť roka?

Udalosťami roka v našom pivovare sú: 1. Vydanie knihy Etikety zo Spišskej Belej a Popradu. Som nesmierne rád, že sa to môjmu otcovi a jeho spoluautorke konečne podarilo, lebo pracovali na nej niekoľko rokov. Je to reprezentačná, nadčasová publikácia zaoberajúca sa etiketami alkoholu, piva a cigariet ktoré sa vyrábali na Spiši. Doplnená je výberom z bankoviek ktorými sa vtedy na Spiši platilo, historickými mapami a citátmi alebo výrokmi viažúcimi sa k danej téme. Urobí veľkú osvetu u milovníkov piva. Je vhodná ako jedinečný darček pri akejkoľvek príležitosti. Predáva sa za 20 eur v našom pivovare.

2. Spustenie celoročnej degustačnej súťaže „O najlepšiu slovenskú pivovicu“, kde sme zaradili pivovice z malých pivovarov. Táto súťaž nemá obdobu trúfam si povedať ani vo svete… Pri jej realizácií nám veľmi pomohli členovia Slovenského rádu rytierov destilátov, najmä úvodnou odbornou i laickou degustáciou.

Čo podľa vás najviac trápi pivovarnícky sektor a aké zmeny na trhu by ste privítali?

Určite by pomohlo zníženie byrokracie a rôznych zbytočných povinností…. Potešilo by aj zníženie spotrebnej dane z piva. Som veľký odporca eurofondov, ktoré trh ako taký úplne nivočia, privítal by som, keby som už o žiadnom pivovare z eurofondov nepočul.

Aké sú vaše plány na rok 2019? Čo bude pre vás najväčšou výzvou?

Priznávam, že už nestíham variť všetko sám. Veľká výzva pre mňa je nájsť schopného chalana, na ktorého sa budem môcť spoľahnúť a ktorého bude baviť variť pivko u nás, na kvalitnej technológií v modernom pivovare a mladom veselom kolektíve. Od začiatku roku 2019, aj keď som sa tomu zo začiatku bránil, ale na veľký záujem prevádzok a pivo-pičov, chceme začať spolupracovať a rozvážať pivo do craftových podnikoch po celom Slovensku.