U medveďa: Takých podnikov potrebuje východ viac

Ak by ste sa pozreli na pivnú mapu Slovenska, humenský pivovar U medveďa by sa mohol pochváliť jedným primátom. Je najvýchodnejšie položený pivovar v krajine. O čom to vypovedá? Možno aj o tom, že v tomto kúte Slovenska o žiadnej pivnej revolúcii hovoriť nemôžeme. Prototypom ideálneho piva je v regióne značka Šariš, životná úroveň je nižšia a remeselné pivo zatiaľ neobjavený artikel. Aj preto je humenský pivovar do istej miery priekopníkom v celom regióne.

Malý a útulný

Práve do Humenného sme sa pred pár dňami vydali. Cieľ bol jasný. Chceli sme si dať „rande“ s tamojším pivom. V meste nás prekvapilo nielen pekné námestie, ale aj vianočná výzdoba. Určite vás v horúcom lete pobaví.

Pivovar nájdete neďaleko malej železničnej stanice, len pár stoviek metrov od centra mesta. Poloha je na takýto podnik ideálna. My sme sa do pivovaru vybrali v nedeľu podvečer a prekvapilo nás, koľko ľudí sme v ňom našli. Voľný stôl sme však objavili rýchlo. Mali sme pekný výhľad na pivnú ponuku, testovanie sa mohlo začať.

Podnik je celkom malý, v lete môžete využiť aj terasu. Zariadenie bolo vkusné a mohli by sme ho prirovnať ku klasickým pivovarom v Piešťanoch či Holíči. V ponuke svietilo desať druhov piva. Osem z nich tvorili domáce pivá, ponuku dopĺňalo nealko pivo a grepový radler.

Široká ponuka na výčape

Obsluha bola pri nás rýchlo a tento štandard si udržala počas celého večera. Testovanie sme začali s kúskom, ktorý niesol meno Ležiak 12°. Pivo malo zlatistú, takmer číru farbu, ktorú zdobila smotanová pena. Vo vôni ste zachytili karamel aj chmeľovú stopu. Po sladovom úvode ste v strede piva našli karamel aj jemnú citrusovú linku. Tá tam samozrejme nemala čo hľadať. Koncovka bola jemne horkastá. Pivo malo jemnú pachuť. Úvod tak priniesol mierne sklamanie za 5,5 bodu. Aj tento test nám potvrdil, že ležiak z Humenného nie vychytaný.

Testovanie pokračovalo kúskom s názvom Medveď 12°. Podľa nápojového lístka išlo o vrchne kvasené pivo. Medveď mal zlatistú farbu ozdobenú smotanovou farbou. Vo vôni dominoval hlavne slad. Sladový úvod bol primeraný, v bruchu ste mohli identifikovať karamel, med i kvetinkový podmaz. Pivo nemalo žiadnu pachuť a bolo pekne vyskladané. Hutnosť tónov možno mohla byť o trocha vyššia, celkovo však išlo o podarený a piteľný kúsok. Dali sme mu sedmičku.

Tretím na rade bol pšeničný kúsok s názvom Witbir 12°. Pivo malo zlatistú, jemne zakalenú farbu. Vo vôni ste mohli zachytiť klinčeky, mandarínku. Sladový úvod bol vyššie postavený, v strede piva ste našli karamel či citrusové tóny, inak telo tohto kúsku pôsobilo prázdnejšie. Koncovka bola jemne horkastá. Pivo bolo piteľné, ako stvorené na leto. Veď taký má byť tento štýl. V tomto prípade však chýbalo aspoň jemnulinké iskrenie. Za nás to bolo 6,5 bodu.

Štvrté v poradí sme ochutnali pivo s názvom Medveď Malina 12°. Podľa obsluhy išlo o ležiak, ktorý bol navarený za použitia malín. Kúsok mal jemne červenkastú farbu, ktorú zdobila jemná šľahačková pena. Keď ste k poháru privoňali, zachytili ste slad a jemne aj ovocie. Už pri prvom napití cítite ovocný nástrel. V strede môžete zachytiť príjemnú ovocnú kyslosť, na ktorú nadväzuje horkastá koncovka. Príjemné, osviežujúce pivo. Za nás 7,5 bodu.

Piaty kúsok nás však dostal. Ochutnali sme pivo s názvom Medveď APA 12°. Kúsok mal jantárovú farbu, ktorú zdobila jemná smotanová pena. Vôňa bola nádherná. Zachytili ste v nej černice i citrusové ovocie. Po sladovo nevýraznom úvode sa k slovu prihlásili spomínané citrusy i čierne ovocie. Koncovka bola horkastá príjemne. Pekne vyskladané pivo, svieže a dobre piteľné. Parádne pivo za osem bodov. Určite musíte ochutnať.

Testovanie sme zakončili kúskom Porter 18°. Až pri platení sme sa dozvedeli, že ide o Baltic Porter. Kúsok mal čierno-hnedú farbu. Vo vôni ste zachytili karamel, kávu i cukríky. Po výrazne sladovom úvode sa k slovu hlási kombinácia kávy, karamelu i cukríkov. Koncovka je jemne horkastá. Kúsok pôsobí trocha rozhádzane a nezaoblene. Inak bolo na obsah alkoholu celkom dobre piteľné. Za nás sedem bodov.

Jedlo na úrovni

Ochutnali sme aj miestnu kuchyňu a boli sme nadmieru spokojní. Či už huspenina alebo aj hamburger boli výborné. Aj cenová úroveň bola nastavená tak, aby dokázala osloviť miestnych. Celkový štýl podniku, jeho úroveň aj celkový prístup boli v pivovare na úrovni.

Medveď by sa takýmto prístupom nestratil ani v iných slovenských mestách. V tomto regióne plní dôležitú úlohu a je fajn, že latku nastavil vysoko. Pokojne môže slúžiť ako príklad pre iných v  regióne. Určite by bolo fajn, keby remeselné pivovary vznikli aj v ostatných mestách na východe.

Z Medveďa sme odchádzali spokojní. Pivo bolo fajn. Vrcholom večera bola určite APA, ležiak by si zaslúžil doladenie. Ale to je len náš subjektívny pohľad. Aj návštevnosť ukázala, že Medveď láka a našiel si svoje miesto. V regióne, kde sú ľudia obvykle ochotní platiť za pivo necelé euro je to potešiteľné konštatovanie.

4

Zhrnutie

Plusy
– Poloha. Podnik je len pár stoviek metrov od centra.
– Ponuka piva. Na výčape je 10 druhov piva. Vybrať si musí každý.
– Ceny. Pollitrové pivo stálo od 1,2 do 1,80 eura.
– Obsluha. Milá a kompetentná.
Mínusy
– Vzduchotechnika. Pri vstupe nás ovalil ťažký vzduch a jemný zápach.

Sending
Hodnotenie čitateľov
4 (6 hodnotenie)