Unorthodox otvára svoj podnik. Lákať majú aj svetové pivá

Flickr, Výčap, pivo

V Bratislave sa pripravuje ďalší podnik s remeselným pivo. Aj keď slovo „ďalší“ nie je v tomto prípade na mieste. Svoj podnik totiž pripravuje majiteľ kočovného pivovaru Unorthodox Brewing Vladimír „Kazo“ Kaznakov. A ten má v pláne vytvoriť v centre hlavného mesta pub, ktorý poznáte skôr zo zahraničia. Jeho ambíciou je obohatiť pivnú scénu o pivá, ktoré nie sú na slovenskom trhu bežné. Otváranie je naplánované už o dva týždne.

Rýchly priebeh

„Nápad mať vlastný podnik tu bol stále, ale k jeho realizácii prišlo približne asi pred 1-2 mesiacmi, keď ma majiteľ Žil Verne Juraj oslovil, či by som si nechcel v druhej miestnosti ich prevádzky na Panskej otvoriť Unorthodox bar,“ začína rozprávanie Kazo. Podľa jeho slov sa mu nápad hneď zapáčil. „Po chvíli rozhodovania a zvažovania som súhlasil,“ približuje.

Pri otázke o názve podniku sa zamyslí. „No bolo to ťažké rozhodovanie,“ smeje sa. Odhaľuje aj mená, ktoré boli v hre. „Malo sa to volať všelijako napr. aj Deadraiser Bar a ešte väčšie divočiny, ale nakoniec som sa rozhodol pre niečo sofistikovanejšie. Bar sa bude volať BE UNORTHODOX, Craft Beer Bar,“ prezrádza.

Názvom chce poukázať prepojenie aj s podnikom v tesnom susedstve. „Je to slovná hračka s názvom môjho pivovaru a tiež s názvom Žil Verne, BE  Unorthodox – Buď neortodoxný. Myslím, že štýlovo aj sémanticky si to je oveľa bližšie, keďže budeme spolu koexistovať na relatívne malom priestore,“ vysvetľuje.

Deväť pív na výčape

Podnik má zaujať hlavne ponukou na výčape. „Bude sa čapovať deväť pív, z ktorých by mali byť štyri až päť Unorthodox, jeden až dve Hellstork, ale len špeciálne edície ako napríklad barrel aged a všakovaké výstrelky. Zvyšok budú tvoriť pivá zo zahraničných pivovarov – pivá od spriatelených pivovarov z UK, Nemecka, plus  pivá, ktoré mám veľmi rád a nie sú ľahko dostupné,“ naznačuje Kazo.

Unorthodox, bar, pivný podnik, craft pub

Podľa jeho slov prebiehajú rokovania aj o pivách z USA. „Jedna pípa bude viac-menej rezervovaná na tmavé pivá, napr. imperial stouty a podobne, bude chladená na vyššiu teplotu tak, ako by to malo pri týchto pivách byť a pivo bude na nej tlačené dusíkom,“ hovorí o vychytávke.

Odlišná však bude aj obsluha, ktorá bude fungovať podľa anglického štýlu. „Každý zákazník si príde objednať k baru a tým pádom sa pivo nebude servírovať priamo k stolom,“ hovorí a dodáva, že aj on bude stáť za výčapom. „Takže ľudia sa môžu zastaviť a pokecať so mnou,“ hovorí majiteľ kočovného pivovaru Unorthodox Brewing.

Už o dva týždne

Otváranie je naplánované na štvrtok 21. júna. Kapacita podniku je  naplánovaná  na 22 ľudí, v lete bude rozšírená o miesta na terase. „Spolu so sedením v pasáži by sme sa mali priblížiť ku kapacite 40 ľudí, možno aj viac,“ vypočítava.

Otázku jedenia stále rieši. „Keďže v podniku nie je priestor na kuchyňu, bude sa to musieť vymyslieť inak. Predpokladám, že aspoň prvých pár mesiacov sa budú podávať len pochutiny, i keď ľudia si budú môcť vybrať z ponuky Žil Verne,“ hovorí Kazo.

Otvorenie nového podniku sa dotkne aj pubu Žil Verne. Ten by sa mal sústreďovať viac na česko-slovenskú produkciu. „V ich ponuke by mali byť štyri slovenské a štyri české pivá. Ľudia si tak budú môcť vybrať z ponuky 17 pív na jednom mieste bez ohľadu na to, v ktorom bare sedia,“ konštatuje Kazo.

Ten už teraz prezrádza, že na trh sa vráti aj pivo, ktoré bodovalo na Výročných cenách Slovenskej pivovarníckej akadémie. „Čoskoro sa bude variť nová várka Bittersweet Lamentu, budeme na niekoľkých festivaloch, napríklad  15. až 16. júna v Mníchove a uvidíme. Človek musí byť pripravený na všetko,“ uzatvára rozprávanie majiteľ Unorthodox Brewing a čoskoro už aj BE UNORTHODOX, Craft Beer Bar.

Snímky: Flickr/Alan Turkus