V Bratislave pripravujú nový pivovar. Bude najväčší

V hlavnom meste Slovenska sa pripravuje pivovar s poradovým číslom 16. Ponesie meno General a spomedzi všetkých bratislavských pivovarov bude najväčší. „O pivovare som sníval dlhšiu dobu. Som rád, že nakoniec budeme robiť to, čo nás baví,“ hovorí pre portál oPive.sk Michal Kováč, ktorý stojí za Pivovarom General.

Známe meno

Meno Michala nie je v pivovarníckej brandži vôbec nové. Spolu s ďalšími dvoma spoločníkmi rozbiehal bratislavský podnik 100 pív, ktorý sa rýchlo po otvorení zaradil medzi kultové puby ponúkajúce remeselné pivo. „Dostali sme sa do bodu, kedy sme sa museli rozhodnúť čo ďalej. Rozhodli sme sa, že prijmeme ponuku a podnik predáme,“ vysvetľuje Michal dôvody odchodu zo 100 pív. Už vtedy vedel, že s remeselným pivom bude jeho život spojený aj naďalej.

„Pôvodne som mal nápad otvoriť pivovar len pre kočovníkov, do tohto rozhodovania však zasiahol môj otec,“ smeje sa Michal. Dôvod bol prozaický, Michalov otec je domovarič a zlepšuje sa každou várkou. „Ja som bol voči jeho počinom vždy prísny, časom však začal variť také pivo, ktoré mi naozaj chutilo,“ vysvetľuje Michal.

Oslovil s ponukou otca a na svete bol tím, ktorý stojí za nápadom postaviť pivovar. Nezostanú však len dvaja. „Chceme osloviť sládka, ktorý má s varením piva niekoľkoročné skúsenosti,“ naznačuje a dodáva, že existuje predbežná dohoda so známym pivovarníkom. Jeho meno však ešte nechcel prezradiť. Že to s varením piva myslí rodina Kováčovcov vážne, dokazuje aj stav príprav. Pivovar General má totiž nakúpenú všetku technológiu.

Prekvapí hlavne veľkosť varne. „Pôvodne sme rozmýšľali nad 500-litrovou, neskôr sme sa cez tisíclitrovú dostali až k dvetisíc litrovej varni,“ naznačuje Michal. Pivovar General sa tak stane nielen najväčším v Bratislave, ale bude patriť medzi väčšie aj v rámci rodiny slovenských minipivovarov. Dôvodom tohto rozhodnutia bola filozofia, s ktorou chcú vstúpiť na trh. „Na trhu je málo remeselných ležiakov, tam vidíme príležitosť. A keďže je ekonomicky výhodnejšie variť vo veľkom, rozhodli sme sa ísť touto cestou,“ naznačuje Michal.

Bez krčmy

General má byť produkčným pivovarom, keď nebude mať vlastnú krčmu. Pivo chce dodávať do viacerých podnikov a zaujať chce aj cenotvorbou. „Určite nebudeme variť lacné pivo, chceme ísť zlatou strednou cestou. Na varení piva nechceme zbohatnúť, cieľom bude vytvoriť životaschopný ekonomický model,“ presviedča. Aj tu porovnáva situáciu s vinármi. „Pivo nie je víno, kde môžete pri jednej fľaši sedieť celý večer. Pivo musí mať obrat a ten zabezpečí vhodná cena a zároveň kvalita,“ vysvetľuje.

Až 80 percent ponuky má tvoriť produkcia ležiakov. „V ponuke však určite budú aj rôzne experimenty. Určite by sme chceli variť štýl IPA, APA či rôzne tmavé pivá,“ naznačuje Michal. Pivo plánujú fľaškovať či plniť do päťlitrových sudov. „Na trhu vidíme príležitosť, keď budeme môcť garantovať určitý objem výroby,“ hovorí.

Pôvodne uvažovali nad tým, že pivovar bude stáť v Ivanke pri Dunaji, nakoniec však skončili v Bratislave. Novým pivovarom sa bude môcť pochváliť Nové Mesto, keď variť zlatistý mok budú na Magnetovej ulici. „Aktuálne prebiehajú stavebné úpravy, kedy začneme variť pivo je však predčasné hovoriť,“ uzatvára rozprávanie Michal Kováč.

  • Brano Bomba

    Ahojte, drzim samozrejme palce! Chcel by som sa spytat, ci ste trda skoncili pri 2t litrovej varni?! Lebo Mestiansky Povovar ma uz 5 rokov na Dunajskej 2,4 tisicovu varnu. Dakujem