V Žiline chceli stavať pivovar, mesto im vystavilo stopku

Reštaurácia Marína, Žilina, penzión Marína

Ponuka remeselného piva v Žiline sa nerozšíri. Aspoň nie o pivo navarené v penzióne Marína. Práve jeho majiteľ sa pred rokom a pol rozhodol, že ozvláštni svoje ubytovacie zariadenie i reštauráciu o vlastné pivo. „Celý projekt je zastavený kvôli papierom,“ hovorí rezignovane pre portál oPive.sk František Rosner, majiteľ penziónu Marína.

Reálne plány

Vráťme sa však o niekoľko mesiacov dozadu. Zámer postaviť nový pivovar predložil úradom majiteľ penziónu ešte koncom roka 2016. „V penzióne Marína vybudujem reštauračný minipivovar, ktorý bude slúžiť na výrobu piva pre potrebu reštaurácie,“ predstavoval úradom svoje plány František Rosner.

Pri projektovaní producenta zlatistého moku nemal veľké oči.  „Kapacita minipivovaru je navrhnutá tak, aby pokryla predpokladanú potrebu reštaurácie. Na jednu várku bude možné uvariť 400-500 litrov piva. Kapacita sa vzhľadom na dostupné priestory a počet kvasných nádob pohybuje okolo 400 hektolitrov piva ročne,“ písal v zámere.

Aj keď podobných plánov bolo a je na Slovensku mnoho, jeho zámer patril medzi najreálnejšie spomedzi zverejnených. Rozpočet výstavby pivovaru vyčíslil investor na 90-tisíc eur. Išlo o najnižšiu sumu, ktorá sa vo verejne dostupných zámeroch objavila. Len pre porovnanie, v mnohých prípadoch udávali majitelia pivovarov rozpočet aj desaťkrát vyšší.

Zmena územného plánu

Zámer predložil investor na posudzovanie vplyvov na životné prostredie. Úrady mu jeho projekt výstavby pivovaru odsúhlasili. Mesto však malo iný názor. „V lokalite nie je dovolená výroba. Aby sme tam mohli otvoriť malý pivovar, muselo by dôjsť k zmene územného plánu. V danej veci sa však s mestom nedá dohodnúť,“ vysvetľuje František Rosner.

Projekt tak zastavil a nehľadal ani alternatívne riešenie. „Nemalo zmysel stavať pivovar niekde inde. Ja mám na mieste reštauráciu aj penzión. Nemám iné priestory a ani som ich nehľadal,“ vysvetľuje. Podľa jeho slov je to škoda, ale v danej chvíli sa nič iné nedá robiť. „Nechcel som robiť nič načierno,“ hovorí.

V meste tak aktuálne nájdete len dvojicu pivovarov. Prvým je pivovar Harvánek a pivo varia aj žilinskom pube Kazačok, ktorý patrí do rovnakej skupiny ako terchovský pivovar Vŕšky.

Snímka: Reštaurácia Marína