Vrchne kvasené pivo? Topvar nie, Heineken možno

Pivo ilustrák august 2016

Rakúsko: Tamojší pivovar Stiegel uvádza na trh špeciálne várky piva. Chvália sa „pomalým varením“ a oproti bežným kúskom sú iné. Vyčnieva vrchne kvasené pivo štýlu India Pale Ale.

Maďarsko: Pivovar Soproni, ktorý sa zaraďuje medzi najväčších hráčov na trhu, uviedol na trh novinku. Producent piva, ktorý patrí do skupiny Heineken, predstavil pivo Soproni A.P.A. Áno, išlo o vrchne kvasené pivo štýlu American Pale Ale.

Poľsko: Poľský „obor“ Browar Żywiec, ktorý patrí tiež do skupiny Heineken, rozširuje ponuku piva. V jeho portfóliu nájdete aj kúsky s názvom Saison či APA. Už ich názov napovedá, že ide o vrchne kvasené pivá.

Náhoda? Určite nie. Vo všetkých týchto krajinách hľadajú konzumenti piva nové chute a veľkí hráči po novú inšpiráciu ďaleko chodiť nemusia. Stačí si pozrieť na trendy, ktoré už pred niekoľkými rokmi objavili remeselní hráči. Nakoniec, potvrdzujú to aj samotní pivní giganti. Napríklad Pivovary Topvar uviedli v auguste špeciálnu várku piva štýlu American Pale Ale. Podľa všetkého bola navarená v Česku a pivovary ju čapovali vo vybraných prevádzkach. „Pivá typu Ale sú veľmi populárne v Anglicku, Amerike alebo na Novom Zélande. Aj u nás však idú do pivnej módy. Slovenskí konzumenti im prichádzajú na chuť hlavne vďaka výraznej a pre nás vcelku netypickej chuti,“ uvádzal novinku v krčmách Ján Píry, sládok z Pivovarov Topvar.

Je šanca, žeby niečo podobné začali variť vo Veľkom Šariši, kde Pivovary Topvar sídlia? „V súčasnosti vyrábame v našom pivovare iba spodne kvasené pivá a v tom aj budeme pokračovať. Aj tak máme priestor na inovácie, teraz pripravujeme napríklad špeciál, ktorý si zvolili samotní fanúšikovia značky Šariš podľa ich vlastných parametrov,“ odpovedala portálu oPive.sk manažérka komunikácie Pivovary Topvar Jitka Nemečková.

Kým na východe Slovenska vrchne kvasené pivo ešte oficiálne nevarili, v Hurbanove je situácia iná. Heineken Slovensko uviedol na trh pivo Zlatý Bažant Pšeničné. Aj keď ohlasy naň boli priaznivé, na trhu dlho nevydržal a pivovar ho prestal vyrábať. Technológiou vrchného kvasenia bolo pritom navarené aj pivo Zlatý Bažant Tmavé kvasinkové, ktoré vzniklo v rámci sviatočnej edície. A práve tohtoročná by mohla rozšíriť ponuku v tejto kategórii piva. „Už teraz pripravujeme v rámci našej tradície sviatočných špecialít pre pivárov zaujímavé prekvapenie, podrobnosti však prirodzene nechceme prezrádzať,“ odpovedala na otázku, či pivovar neuvažuje nad výrobou vrchne kvaseného piva, manažérka korporátnych vzťahov spoločnosti Heineken Slovensko Hana Šimková.

Isté je jedno, pivovarský trh sa mení a čakajú nás zmeny. Je len otázne, koľko rokov potrvá, kým dobehneme našich susedov. Alebo to budeme počítať na mesiace?

Snímka: Flickr/Yaletown BIA