Všetko dobré v novom roku! A daj si bôčik

Ahojte. Ešte raz všetko dobré prajem. Už máš dosť smaženého kapra a rezňov? Tak poď na bôčik, nech môžeš odhŕňať sneh z chodníka! Nie, že by bolo treba chudnúť, ale zahreješ sa. Bravčový bôčik, domáci chlieb, mrkvová majonéza a kapustový šalát. Do toho sa môžeš pustiť!

Potrebuješ

  • Bravčový bôčik: 1.5 kg
  • Pomaranč: 2 ks
  • Pivo: 0,5 l Stupavar – Smoked Porter ( ale kľudne aj viac, keď ti chutí )
  • Klinčeky: 5 g
  • Zmes korenín: majorán, biele korenie, soľ, cesnak (toto zmiešaj a obaľ  v tom bôčik) (napíš a ja ti poviem pomery, alebo pošlem vzorku )
  • Kyslá kapusta: 0,5 kg ( červená )
  • Mrkva: 400 g
  • Cibuľa: 100g
  • Cesnak: 50 g
  • Kyslá smotana: 250 g
  • Majonéza: 200 g
  • Soľ: 10 g
  • Korenie: 5 g
  • Cukor kryštál: 20 g
  • Brie syr: 250 g
  • Hladká múka: 1 kg
  • Droždie: 42 g
  • Soľ: 20 g
  • Zemiaky: 300 g
  • Voda: 0,5-0,6 l

Postup

Už sa nemôžeš dočkať s čím začneš? Daj si pohár piva! Bôčik potrebuje odležať, tak sa vrhni naň.

Bôčik umy a osuš. Na koži sprav nožom mrežu (ale trošku hlbšiu nech sa pri pečení otvorí). Do rezov v rohu každého štvorca vlož klinček. Pivo zmiešaj so šťavou z jedného pomaranča a pomaly napichávaj do mäsa (veľmi to neplň, aby ti to nezmylo pri pečeni koreniny).

Potom bôčik jemne vyváľaj v zmesi korenín a nechaj cez noc odpočívať. Mäso prelož do pekáča na rozkrájaný pomaranč kožou dolu, podlej zvyšným pivom zmiešaným s pomarančom. Prikryté pečieš na 135°C dve hodiny, potom zvýšiš teplotu na 170°C odokryješ, obrátiš a dopečieš do chrumkava cca 45 minút.

Chlieb je jednoduchšia verzia. Uvarené zemiaky očisti a na jemnom strúhadle nastrúhaj. Pridaj múku, droždie, soľ, vodu a vypracuj cesto (môžeš pridať rascu, rôzne semiačka slnečnicové, tekvicové) ak je husté, pridaj vodu a nechaj vykysnúť.

Následne cesto rozdeľ na dva bochníky priamo na pekáče a nechaj podkysnúť. Tesne pred pečením potri chlieb vodou a vlož do rozohriatej rúry na 220°C a peč cca 10 minút až sa spraví kôrka. Stiahni teplotu na 100°C a peč cca 30 minúť pokiaľ nebude chlieb svetlo-hnedý (skontroluj aj dutosť ).

Polku očistenej mrkvy nakrájaj na kocky, dochuť soľou a daj piecť na 180°C 10 minút. Nechaj vychladnúť a zmiešaj s majonézou.

Kapustu preceď cez sito. Pridaj očistenú a nastrúhanú mrkvu, najemno nasekaný cesnak a na pásiky nasekanú cibuľu. Dobre premiešaj. Dochuť soľou, korením a cukrom a zase premiešaj. Pridaj kyslú smotanu a poriadne premiešaj (čím viac odležaný, tým je lepší ).

A práve teraz si sa dostal na koniec. Si hladný?

Dokončíš to jednoducho a hneď. Dva krajce chleba potrieš majonézou potom prekryješ jeden krajec tenkými plátkami bôčiku. Naň naukladáš plátky Brie. Celé to prikry šalátom a ďalším krajcom chleba. Prekroj na polovicu a „na zdravý“!

Odporúčané pivo: Stupavar – Smoked Porter

Na chuť! Juro

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.