Na východe plánujú vzkriesiť pivovarskú legendu

Svojho času patril medzi najstaršie pivovary na Slovensku. Dokázal prežiť rozpad Rakúsko–Uhorska, Slovenského štátu i Česko-Slovenska. Neprežil však turbulentné deväťdesiate roky. Hovoríme o pivovare v Michalovciach. Ten síce niesol hneď niekoľko pomenovaní, miestni však naň spomínajú hlavne ako na Šíravar. Na Zemplíne zatvorili pivovar pred 18 rokmi, legendárna značka však ohlasuje návrat na trh. Úrady už posudzujú dokumenty, podľa ktorých chce firma Kulo otvoriť Pivovar Šíravar. Nebude však v Michalovciach, ale v obci Vinné.

Návrat po rokoch

Pivovar zavreli koncom roka 1999, keď v Michalovciach doplatili na jednostrannú orientáciu na východoeurópske trhy. Na ukrajinskom a ruskom trhu končilo až 60-percent michalovskej produkcie, keď však susedia zmenili dovoznú politiku, Zemplínčania mali rázom problém. Ako sa ukázalo, tento výpadok bol osudný a pivovar skončil začiatkom roka 2000 v konkurze. Kým v Banskej Bystrici konkurzný správca záchrancu našiel, v Michalovciach taký úspešný nebol. Budovy pivovaru kúpil nový investor a na mieste pivovaru postavil  nákupné centrum.

Takmer po dvoch desaťročiach sa môže pivovar s názvom Šíravar na Zemplín vrátiť. Firma Lobo chce zriadiť pivovar v komplexe hotela Jazero v obci Vinné asi 10 kilometrov od Michaloviec. Podľa zámeru chcú na východe Slovenska pivo nielen variť. „Technológia reštauračného pivovaru Šíravar bude zameraná na výskum, vývoj a výrobu remeselného piva plzeňského typu, pivných špeciálov a chmeľovej limonády. Jednou z priorít tohto reštauračného pivovaru bude výskum a vývoj nových pivných špeciálov,“ píše sa v zámere, ktorý už posudzujú úrady.

Zaujímavo vyznieva aj pohľad na plán produkcie malého pivovaru. „Výsledkom budú netradičné a veľmi jedinečné pivné špeciály líšiace sa od širokej konkurencie. Pivá budú mať nové senzorické vlastnosti. Nedôjde len zvyšovaniu kvality a vlastností existujúcich druhov. Technológia bude prispôsobená na vývoj úplne nových druhov pivných špeciálov. Tieto pivné špeciály budú konkurencie schopné nielen v rámci regiónu, ale aj Slovenska, či Európy,“ píše firma v závere.

Veľká kapacita

Pivovar sa zaradí medzi väčšie minipivovary na Slovensku, keď hovorí o ročnej kapacite na úrovni 5 000 hektolitrov.  Investor počíta so šiestimi štvortisícovými a dvoma dvojtisícovými tankami. Rozpočet pivovaru je na úrovni 340-tisíc eur. Variť pivo by chceli už v októbri tohto roka.

Za návrhom stojí spoločnosť Kulo, ktorá síce hotel nevlastní, prevádzkuje v ňom reštauráciu. Firma je nová, bola založená len v júni minulého roka a zatiaľ nie sú dostupné informácie o jej finančnej výkonnosti. Firma zatiaľ nefiguruje medzi žiadateľmi o eurofondy.

Snímka: EIA/Kulo