Vzniká nový pivovar. Čierny kameň sa „usadí“

Liptovské Revúce, pivovar, technológia

Na Slovensku vznikne ďalší remeselný pivovar. Aj keď bude nový, až tak nový predsa len nebude. Z kočovného na kamenný sa totiž mení pivovar Čierny kameň. „S inštaláciou technológie by sme mali začať tento týždeň,“ hovorí pre portál oPive.sk majiteľ pivovaru Čierny kameň Tomáš Maroš.

Papiere na úradoch

O tom, že Tomáš sníva o vlastnom pivovare, sme písali už viackrát. Naposledy pri otváraní jeho penziónu v Liptovských Revúcach. „Vlastný pivovar je môj cieľ a sen… Varím pivo osem rokov a urobím všetko preto, aby som vlastný pivovar mal,“ hovoril v máji pred rokom. Jeho odhodlanie neutíchlo, naopak. Aktuálne finišuje s prípravami, ktorých cieľom má byť otvorenie pivovaru.

Podrobnosti o ňom sú známe aj verejnosti, keďže Tomáš predložil projekt úradom. Z neho vyplýva, že nový producent piva vznikne práve v Liptovských Revúcach a pôjde o produkčný pivovar, ktorý nebude mať v jednom objekte krčmu či reštauráciu.

Čierny kameň, pivovar, Liptovské Revúce

Pivovar by mal sídliť v budove, v ktorej bola kedysi predajňa potravín. Jeho ročná kapacita by sa mala pohybovať na úrovni 1 000 hektolitrov piva ročne. Ide o maximálnu kapacitu, je otázne, kedy ju na Liptove dosiahnu. Podľa zámeru dosiahnu náklady na zaobstaranie technológie pivovaru Čierny kameň približne 90-tisíc eur.

Aj pre kočovníkov

„Pivovar bude dodávať pivo hlavne pre dvojicu mojich podnikov v Ružomberku a v Liptovských Revúcach,“ vysvetľuje Tomáš Maroš. Ten doteraz využíval pivovarské technológie v iných pivovaroch. Po novom by sa tak mal usadiť. Na svoje „korene“ však nechce zabudnúť.

„Určite vo svojom pivovare rád uvítam aj kočovníkov. Budem mať pre nich vyčlenený jeden tank,“ avizuje dopredu. Kedy sa Liptovské Revúce dostanú na pivovarskú mapu je nateraz otázne. Zámer prechádza cez proces EIA a ten zvyknú komplikovať svojimi požiadavkami aj tretie strany a celý proces schválenia zvyknú značne predĺžiť.

V lokalite pôjde už o druhý pivovar. Len pár kilometrov od Revúc funguje Donovalský pivovar. Región má potenciál zaujať širšiu verejnosť, keďže ide o vyhľadávanú turistickú lokalitu. Počas leta zaznamenáva tento región približne pol milióna prenocovaní.

Prečítajte si aj

Nešťastie v lese mu zmenilo život. Tak si založil pivovar

Snímky: EIA, Čierny kameň