Aj ty si si všimol, že vždy po „Stupavském zelé“ vypuknú kačacie hody? No tento rok prišlo opäť leto. A nie a nie sa ho zbaviť. Nie, že by mi teplo vadilo, ale údiť v lete nie je žiadna výhra. Tak poď, privoláme jeseň. Kačacie hody u teba doma cez Mexiko. Keď už bolo Día De Muertos. Rezurex – Dia De Los Muertos
Potrebuješ
- Kačacie stehná: 6 ks
- Pomaranč: 2 ks
- Granátové jablko: 1 ks
- Soľ: 10 g
- Kajenská paprika: 2 g
- Škorica: 2 g
- Pivo: 0,5 l Hellstork – Beat to Juice
- Pomaranč: 1 ks
- Paradajky: 200 g
- Paprika: 200 g (kápia)
- Cibuľa žltá: 200 g
- Cesnak: 100 g
- Jalapeňos: 100 g
- Kapusta červená: 200 g
- Hladká múka: 100 g
- Soľ: 5 g
- Údená paprika: 5 g
- Kačacia masť: 100 g
- Zemiaky: 1 kg
- Hladká múka: 300 g
- Soľ: 5 g
- Maslo: 100 g
Postup
Keby sa ti náhodou páčilo počasie, ale si nespokojný s inými vecami, ako napríklad s výsledkami volieb (a to nie len naša vláda), nabehni do kuchyne a poteš všetkých okolo seba! Roger Miret and the Disasters – I don´t like you
Kačacie stehná nasoľ a vlož do pekáča. Pomaranč umy, osuš, nakrájaj aj so šupu a vlož do nádoby spolu so škoricou, očisteným granátovým jablkom, kajenskou paprikou. Zalej pivom a dobre premiešaj. Túto marinádu nalej na stehná a nechaj v chladničke cez noc. Pekáč prekry papierom na pečenie a potom alobalom. Peč štyri hodiny pri 120°C.
Tesne pred vytiahnutím pridaj na 200°C, odokry a nechaj v rúre 11 minút. Potom mäso vytiahni, natrhaj od kosti a zmiešaj s trochou výpeku. Všetko nie, určite to bude mastné!
Domáca lokša? Domáca hudba. Tak si to užívaj! Milan Lasica – List do vetra
Zemiaky v šupke uvar v osolenej vode do mäkka. Nechaj vychladnúť, očisti, nastrúhaj na jemno a zmiešaj so soľou a preosiatou múkou. Vypracuj jemné cesto (no nesmieš dlho, lebo sa začne lepiť a budeš musieť pridávať múku. Ty nechceš múčnu lokšu, ale zemiakovú lokšu ).
Z cesta vyváľaj dlhý pás a nakrájaj na cca 2,6 cm (približne 50 g) dlhé ňoky. Tie rozváľaj do guľata v hrúbke 2 až 3 milimetre. Teraz lokše opeč na sucho z každej strany cca jednu minútu. Potri maslom a ukladaj na seba, budú fajnové!
A teraz skús to Mexiko! Jasné, bude to ostré. Lars Frederiksen And The Bastards – Skins Punx And Drunx
Všetku zeleninu opeč na sucho. Kľudne to môže byť aj viac, ako len opečené. Očistený pomaranč vlož do mixéru spolu s opečenou zeleninou. Rozmixuj na kašu a dochuť soľou. Salsa Roja!
Kačka, lokša bez kapusty? Nie v žiadnom prípade! Tři sestry – Pilsner Urquel
Kapustu očisti a na jemno nasekaj. Múku zmiešaj spolu so soľou a údenou paprikou. Kapustu obaľ v ochutenej múke. A vyprážaj v rozpálenej masti na 160°C max. Cca tri minúty za stáleho miešania. Nech je chrumkavá! Potom vytiahni na papier a nechaj stiecť z masti.
Poď to zložiť lebo už máš oslintaný stôl. Koľko vás je? Green Day – Basket Case
Lokšu (slovenské Taco) naplň trhanou kačkou, zalej salsou a pridaj praženú kapustu!
Odporúčané pivo: Mad Scientist – Liquid Cocaine
Na chuť!
Juro
POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE
****
Punková kuchyňa
Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.