Ako Angličania ukrývajú pred hosťami pípy s ležiakmi

David Ručka - Anglicko - Pub 04

Každý deň zanikne v Anglicku niekoľko krčiem. CAMRA (združenie za pravý ale, ktoré kedysi naozaj zachránilo tradičný druh piva pre budúce generácie) vedie kampaň, aby zastavila tento trend, ale ľudia jednoducho preferujú televízor a internet. Existuje však aj opačný, aj keď oveľa slabší trend. Pred niekoľkými rokmi vláda uvoľnila pravidlá pre vznik krčiem. Chytili sa toho podnikavci, ktorí zakladajú maličké krčmičky, nazývané micropuby, namiesto zrušených mestských a dedinských obchodíkov.

David Ručka - Anglicko - Pub 09O tomto a všeličom inom nám prišiel porozprávať majiteľ takého podniku – Mike Williams, rodák z Austrálie a fanatický fanúšik Led Zeppelin. O Mikovej obľúbenej kapele sa vďaka výzdobe môže presvedčiť každý návštevník jeho malinkého podniku v prímorskom mestečku Whitstable. Keď to málinko preženiem, do Anglicka sa oplatí ísť iba kvôli tomuto nenápadnému priestoru na hlavnej ulici. The Black Dog, ako sa vďaka jednej pesničky Led Zeppelin krčmička volá, obsahuje dva rady stolov, pričom stoličky sú iba chrbtom k múrom. Do stredu sa totiž už žiadne nezmestia a časť návštevníkov tak svoj pobyt prestojí, v prípade povznesenej nálady pretancuje.

Rovnako ako ostatné micropuby ponúka iba cask ales, teda typické vrchne kvasené pivá, dokvasované v sudoch, vyžadujúce špeciálnu opateru. Vedľa toho ale ponúka tiež skvelé cidery a prírodné nealkoholické nápoje od kentských farmárov. Pivo a cider sa nečapujú vo výčape, ale v cold room, malej miestnosti za barom, kde je konštantná teplota 14 stupňov. Žiadne dlhé trubky a žiadne dochladzovanie, Mike zarazí kladivom primitívnu pípu do sudu s pivom a božský nápoj tečie samospádom do pohára.

V krčmičke vládne skvelá nálada, ale Mike si v diskusii posťažoval na pub clearers. To sú návštevníci, ktorí síce nič zvlášť zlé nerobia, ale svojím správaním odradzujú a nechtiac vyháňajú iných. V prípade väčších problémov prichádza ban, sväté právo majiteľa udeliť neprístojnému návštevníkovi zákaz vstupu.

David Ručka - Anglicko - Pub 03Ďalším negatívnym pojmom anglickej pivnej kultúry sú lager louds, hluční a agresívni pijaci ležiakov, my by sme možno skôr povedali pijaci europiva. Mike lagery neponúka, preto prípadní záujemcovia o Foster’s alebo Amstel znechutene odchádzajú. V inej krčme to riešia tak, že bar s lagermi je za ukrytý rohom a tak o ňom vedia iba štamgasti, od ktorých nehrozí neprístojné správanie. Zaujímavosťou Čierneho psa je aj možnosť nechať sa ostrihať a oholiť. (Vyjadrenie hygieny sa mi nepodarilo zistiť.) Najnovšou aktivitou inzerovanou na Facebooku je charitatívny predaj, výťažok ktorého pôjde na pomoc utečencom.

Ak budete mať cestu do juhovýchodného Anglicka, nevynechajte príjemný Whitstable, kde okrem ochutnania čerstvých ustríc nájdete pozoruhodnú krčmičku s tými najlepšími bittery a cidermi na svete.

***

Autor: David Ručka
V rámci projektu podporenému programom Erasmus+ sa mi podarilo absolvovať dvojtýždňový kurz Britskej kultúry, jazyka a života na škole Pilgrims, v príjemnom a veľkorysom areáli Kentskej univerzity v Canterbury. Mnou navštívený kurz bol unikátny svojim obsahom i špecifickým prístupom skvelého lektora Paula Daviese. Čo nám závideli mnohí účastníci ostatných kurzov, boli príhovory rodených hovorcov, s ktorými sme potom diskutovali a vnárali sa tak do rôznych oblastí britskej kultúry i anglického jazyka. Nielen pre mňa bola vrcholným zážitkom návšteva majiteľa micropubu. Rozprávaním o krčmovej kultúre a pivu sme strávili celý deň. Na oplátku sme potom my zase navštívil Mikovu krčmu.

Snímky: Merle Teever