Dnes to bude zase s pečivom, no recept ti nepoviem, nech ťa to neuráža. Až ti chýba prívarok alebo niečo tradičné, bež k babke alebo si musíš počkať. Berhet v hlavej úlohe po boku s bravčovinou!
Potrebuješ
- Bravčový bôčik: 0,5 kg
- Bravčové plece: 0,5 kg
- Zelená paprika: 300 g
- Červená cibuľa: 200 g
- Cesnak: 100 g
- Bravčová masť: 0,1 l
- Maslo: 50 g
- Smotana: 100 ml
- Pivo: 100 ml (typu IPA ) (ja som použil Berhet, dnes je to o nich)
- Niva: 300 g
- Soľ: 10 g
- Korenie: 5 g
- Medvedí cesnak: 100 g
- Údená paprika: 5 g
- Jablčný ocot: 50 ml
- Aníz mletý: 3 g
- Vajce: 4 ks
- Žemľa: 8 ks (je na tebe akú zvolíš ja som dal cibuľovú )
- Slanina plátky: 200 g
- Cukor hnedý: 20 g
POSTUP
Zelenú papriku očisti a pomeľ na mäsovom mlynčeku. Potom pomeľ mäso spolu na striedačku nech nemusíš potom premiešavať. (Po paprike tak nemusíš mlynček ani umývať). Na masti orestuj mäso do sucha, dochuť, pridaj údenú papriku, premiešaj a zalej octom. Restuj pokiaľ sa neodparí všetka tekutina (no nezabudni miešať, môže ti to veľmi rýchlo zhorieť ).
Ak je mäso hotové, presyp do misky a v hrnci orestuj očistenú cibuľu, polku cesnaku a pomletú zelenú papriku (musíš to vyrestovať do sucha, inak, keď to zmiešaš s mäsom, môže to zhorknúť).
Takto pripravenú zmes nechaj odpočívať a vrhni sa na BLUE IPA SAUCE!
Zvyšný cesnak nasekaj na plátky a orestuj na masle (pokiaľ nezačne maslo hnednúť a určite na malom ohni ). Zalej pivo a hneď na to nalej smotanu a vlož nivu. Nechaj cca 5 minút prevrieť a nechaj vychladúť.
Čo ďalej? Poď na slaninu! Pláty slaniny rozlož na pekáč a popráš hnedým cukrom. Takto pripravenú slaninu peč v rozohriatej rúre pri 195° C štyri minúty.
Kde je koniec, pýtaš sa? No predsa tu! Žemľu rozkroj a z vnútornej strany ju namoč v rozšľahanom vajci a opeč (napadol ťa chlieb vo vajci? Dobre ti páli, asi nebola veľká opica čo?).
Teraz to iba zlož a dobrú chuť. Na spodok žemle nalož mäso, prelej to syrovou omáčkou, prelož pečenou slaninou, zasyp medvedím cesnakom a polož dekel zo žemle! Teraz nalej pivo a na chuť!
Odporúčané pivo: Berhet Ethiopia Moloko
Na chuť!
Juro
POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE
****
Punková kuchyňa
Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.